Başkan Seçer, Mersin'in Atıksu Ve İçmesuyu Altyapı Sorununu Çözmek İçin İller Bankası İle Görüştü

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anamurlular’ın uzun yıllardır beklediği İçmesuyu İsale Hattı Projesi, Mezitli İçmesuyu Projesi, Erdemli Tömük-Arpaçbahşiş Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisi ile Derin Deniz Deşarjı Projesi ve Toroslar-Kazanlı-Homurlu kanalizasyon projelerinin hayata geçmesi için İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi.

YEREL 07.07.2020, 14:52
Başkan Seçer, Mersin'in Atıksu Ve İçmesuyu Altyapı Sorununu Çözmek İçin İller Bankası İle Görüştü

Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç’ın da katıldığı görüşmede, ayrıca Anamur, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinin katı atıklarının düzenli depolanması ve değerlendirilmesi amacıyla uzun süredir proje ve hibe çalışmaları yürütülen proje ile ilgili ilk 7 yıl ödemesiz ve toplam 25 yıl JICA kredisi için de destek sözü alındı.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Mersin’in Anamur’dan merkez ilçelere kadar içmesuyu, kanalizasyon ve atıksu arıtma tesisi sorununun çözümü için İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ile önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Mersin’in ilçelerinin uzun yıllardır süren atıksu ve içmesuyu altyapı sorununu çözüme kavuşturacak projelere hibe alınması için gerçekleştirilen görüşmeye, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan, Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç ve MESKİ Genel Müdürü Alaeddin Alkaç da katıldı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Aydıncık Belediye Başkanı Ferat Aktan ve Anamur Belediye Başkanı Hidayet Kılınç’ın da katılımıyla gerçekleştirdikleri görüşmelerin Mersin adına son derece verimli geçtiğini belirtti.

Anamur’un yıllardır süren su sorunu için destek talep edildi

Anamurlu vatandaşların içmesuyu ihtiyacı, Dragon Çayı ve Sultan Suyu’nun kenarında bulunan artezyen kuyularından karşılanıyor. Kış aylarında su seviyesinin yükselmesine bağlı olarak çamurlu, yaz aylarında ise su seviyesinin düşmesine bağlı olarak deniz suyunun içmesuyuna karışması nedeniyle tuzlu su içmek zorunda kalan ve yıllardır yapılacak projeyi bekleyen Anamurlu vatandaşların temiz içmesuyu sorunu için harekete geçen Başkan Seçer, İller Bankası yetkilileri ile hibe desteği için önemli görüşmelerde bulundu.

İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük ile Anamur İçmesuyu İsale Hattı Projesi, Mezitli İçmesuyu Projesi, Erdemli Tömük-Arpaçbahşiş Kanalizasyon Şebeke ve Atıksu Arıtma Tesisi ile Derin Deniz Deşarjı Projesi ve Toroslar-Kazanlı-Homurlu kanalizasyon projelerinin hayata geçmesi için gereken istişareler yapıldı.

Anamur İçmesuyu Projesi’nde ihale hazırlık aşaması devam ediyor

Bu doğrultuda; Anamur İçmesuyu Projesi ile Arıtma Tesisi ihtiyacı gerektirmeyen memba kalitesindeki Otluca kaynağından temin edilecek 800 mm çapında, 44 km uzunluğunda cazibeli isale hattı ile Anamur merkez ve 2. aşamada Anamur merkez dışındaki 28 mahallenin (Çarıklar, Ören, Alataş, Bozdoğan, Çaltıbükü, Çeltikçi, Emirşah, Gercebahşiş, Güleç, Güneybahşiş, Karadere, Karalarbahşiş, Kaşdişlen, Kızılaliler, Köprübaşı, Malaklar, Ovabaşı, Sarıağaç, Ormancık, Akine, Evciler, Korucuk, Akcami, Çolakahmetler, Kadılar, Kırbali, Dibek, Kızılin) içmesuyu teminini sağlayacak, yaklaşık 95 milyon lira yatırım bedelli projenin hayata geçirilmesi için ihale hazırlık aşamalarının devam ettiği bilgisi alındı.

Projeler için önemli mesafe kat edildi

Ayrıca, İller Bankası A.Ş. ve Fransız Kalkınma Ajansı’nın (AFD) ortaklaşa yürüttüğü, Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT II) kapsamında bulunan tamamı hibe 17.15 milyon avro bütçeli Mezitli İçmesuyu Projesi ile Tece, Davultepe, Kuyuluk ve Mezitli merkez mahallelerine yönelik 48 km isale, 586 km şebeke ve toplamda 15 adet içmesuyu deposu inşaatının ihale süreçleri ile ilgili görüş alışverişinde bulunularak, Alt Hibe Anlaşması ile ihale dökümanlarının hazırlık aşamasında olduğu bilgisi alındı.

Yine Türkiye’deki Mülteciler İçin Mali Yardım Programı (FRIT II) hibe fonuna ek başvuru ile programa alınan projelerden; 35 km şebeke, 2050 hedef yılına göre 120.000 eşdeğer nüfusa hitap edecek olan 20.000 m3/gün kapasiteli Atıksu Arıtma Tesisi ile 1.500 m uzunluğunda Derin Deniz Deşarjı imalatlarını kapsayan Erdemli İlçesi, Tömük-Arpaçbahşiş Kanalizasyon Şebeke, Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı projeleri ile 2050 hedef yılına göre 8500 kişinin atıksularını toplayarak Karaduvar Atıksu Arıtma Tesisine iletimini sağlayacak yaklaşık 63 km’lik kanalizasyon şebeke imalatlarından oluşan Toroslar, Kazanlı ve Homurlu Kanalizasyon Projelerinin de Alt Hibe Anlaşması ile ihale dökümanlarının hazırlık aşamasında olduğu bilgisi verildi.

Katı Atıkların Düzenli Depolanması projesi için 25 yıl JICA kredisi

Görüşmede, Anamur, Aydıncık ve Bozyazı ilçelerinin katı atıklarının düzenli depolanması ve değerlendirilmesi amacıyla uzun süredir gerek proje hazırlıklarıyla gerekse de hibe desteği konusunda çalışmaları yürütülen proje ile ilgili İller Bankası Genel Müdürü Yusuf Büyük, Genel Müdür Yardımcıları Emrah Baydemir ile Volkan Bektaş ve teknik ekiplerle yapılan görüşmelerde, projelerin ilk 7 yıl ödemesiz ve toplam 25 yıl JICA kredisiyle destekleneceği sözü de alındı.

Dünyanın önde gelen ODA (Resmi Kalkınma Yardımı) ajanslarından biri olan JICA, Japon hükümetinin iki taraflı ODA ajansı özelliğini taşıyor. İki taraflı ODA, dünya ülkeleri arasında karşılıklı sağlanan teknik ve finansal yardım akışını oluşturuyor. JICA tarafından sağlanacak olan kredi ile Mersin’in katı atık sorunu tarihe karışacak.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)