Başkan Sandal, Kentsel Dönüşümü Anlattı

Ege Ekonomik Forumu’na katılan Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, kentsel dönüşüm konusunda hayalindeki Bayraklı’yı anlattı.  Başkan Sandal, "Toplumun her kesiminin mutlu ve hemfikir olduğu bir yöntemle, daha güzel bir Bayraklı’yı hep birlikte inşa edeceğiz" dedi.

YEREL 15.11.2019, 10:30
Başkan Sandal, Kentsel Dönüşümü Anlattı

Bayraklı Belediye Başkanı Serdar Sandal, 'yarın için hayal et' sloganıyla bu yıl üçüncüsü düzenlenen Ege Ekonomik Forumu'na konuşmacı olarak katıldı. Şehir Plancısı Faruk Göksu'nun moderatörlüğünü yaptığı “Kentsel Dönüşüm” başlıklı oturumda Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, Bornova Belediye Başkanı Mustafa İduğ, Karabağlar Belediye Başkanı Muhittin Selvitopu ve işadamı Mesut Sancak da sunum yaptı. Başkan Sandal, kentsel dönüşüm konusunda geçmiş dönem yapılan çalışmaların çok verimli olmadığını belirterek, yeni süreçte her kesimin onayının olduğu yeni bir formülü hayata geçirmek istediklerini söyledi.

Yarını düşünmeliyiz

İlçe belediyelerinin kentsel dönüşüm konusunda ellerinin, kollarının bağlı olduğunu ifade eden Sandal, şöyle konuştu: "Önceki dönemdeki kentsel dönüşüm çalışmalarının sonuçlanamamasının temel nedenlerinden biri, göçle gelen ve çarpık yapılaşmaya neden olan yurttaşlarımızın taleplerini bazen çok sağlıklı duyamamak. Bu talepleri de ilgili mevzuat çerçevesinde sınırlayıp, vatandaşın tekrar öneri ve görüşlerini almadan, onlara dayatıyoruz. Zaten geçim sıkıntısı çeken vatandaşın 3 dairesi yerine bir daire vererek, meseleyi çözmekle ilgili çaba sarf ediyoruz. Bu da sonuç itibariyle hayata geçirilemiyor. Yerel yönetici ve ilçe belediyeleri olarak elimiz kolumuz bağlı. Gerekli sosyal donatı alanları oluşturabilmek için vatandaşlarımızı bir araya getiriyoruz. Sorunları çözmek istiyoruz. 5 kişinin anlaşamadığı yerde 100 kişinin anlaşmasını bekliyoruz. Meseleyi çözmelerini bekliyoruz ki bu da sonuçsuz bir çaba. Bir de bizim başka bir derdimiz var. Bayraklı olarak kent merkeziyiz. Manhattan projesi kapsamında Bayraklı'ya kuleleri diktiğimizde yer altı sularının nereye gideceğini bilmiyoruz. Denize ulaşmayan yer altı sularının ne gibi tahribatlar yaratacağını çok fazla hesaplamıyoruz. İstanbul ve Ankara'daki gibi gökdelenlerle Bayraklı'da da hava akımını kestiğimizde Bayraklı ve Bornova bir çanak içinde olduğu için ne gibi tahribatlara neden olacağını bilemiyoruz."

Herkes hemfikir olmalı

Kentsel dönüşümde öncelikle vatandaşın talebinin doğru alınması gerektiğini dile getiren Sandal, “Bizim isteğimiz, tüm bileşenlerle birlikte bu talepleri örgütleyip, iş dünyasının da fikirlerini almak. İş dünyası, vatandaşı ve yerel yönetimi mutlu etmeyen hiçbir çözümün sonuçlanma şansı yok. 3 boyut var. Vatandaş, iş dünyası ve yerel yönetim. Dolayısıyla biz vatandaşlarla bir araya gelip, onların önerilerini alıp, sonra iş dünyasıyla buluşarak, projeleri oluşturup, sonrasında yine vatandaşın karşısına geçmeliyiz diye düşünüyorum. Ayrıca kentsel dönüşüm konusunda merkezi hükümetin de yerel yönetimlere daha fazla fon ve kredi ayırması, özellikle hazine arazilerinin belediyeye ücretsiz tahsisi bizim öncelikli taleplerimiz" dedi.

Yorumlar (0)