Başkan Ercengiz : 18. MADDE UYGULAMASI YASAL ZORUNLULUKTUR

Burdur Belediye Başkanı Ali Orkun Ercengiz vatandaşların yanlış bilgilendirmesi sonucu, tartışmalara sebep olan 18 Uygulamasına ilişkin açıklamada bulundu.

YEREL 22.01.2020, 16:40
Başkan Ercengiz : 18. MADDE UYGULAMASI YASAL ZORUNLULUKTUR

Burdur Belediyesi İstasyon Park Restoran’da Harita Mühendisleri Odası İl temsilcileri ve basın mensupları ile bir araya gelen Başkan Ercengiz, Arazi ve arsa düzenlemesi anlamına gelen 18 uygulamasının, günlük siyasete malzeme edilmeyecek kadar önemli bir uygulama olduğuna dikkat çekti. Başkan Ercengiz, toplantıda yaptığı konuşmada 18 uygulamasının arkasında olduklarını vurgulayarak, arazi ve arsa düzenlemesinin şehre getireceği katkılar hakkında bilgi verdi. 

MUHTELİF ORTAK KULLANIM ALANLARININ VATANDAŞ-DEVLET İŞBİRLİĞİ İLE DÜZENLENMESİ PLANIDIR.

18 Uygulamasına ilişkin yaptığı açıklamada,  uygulamanın yasal zorunluluk olduğuna vurgu yapan Başkan Ercengiz,  “Halk arasında kısaca 18 uygulaması olara ifade edilen 3194 Sayılı İmar Kanunun 18. Maddesi; imar hududu içinde bulunan binalı veya binasız arsa ve arazileri, belediye veya belediye mücavir alanları dışındakiler için valilikler tarafından uygulanan, malikleri veya diğer hak sahiplerinin muvafakatı aranmaksızın, imar planına uygun ada veya parsellere ayırmaya (ifraz) veya birleştirmeye (tevhid) yönelik işlem yapma yetkisidir. Bağlar Mahallesi’nde 721 malik ve 629 payın 18 uygulaması yapılarak, 2012 yılında düzenlenmiş, İmar Planı’na uygun hale getirilmeye çalışılan bir çalışma. 18 uygulaması bildiğiniz üzere zor uygulamalardır. İmar kanunlarının 18. madde uygulamaları Şehrin gelişim açısından çok kıymetli, önemli uygulamalardır. Bağlar Mahallesi’nin İbrahim Zeki Burdurlu Caddesi civarı, daha önce yapılmış uygulamalardan. Yıllar önce vatandaşlarımız bu bölge için de aynı tepkiyi göstermişti. Fakat bugün bir bulvar ve oluşan değerle vatandaşımızın yeni bir mahalleye, yeni görünümde bir semte kavuştuğunu hepimiz biliyoruz. 18. madde uygulaması yasal bir zorunluluktur. Bu yasal zorunluluk belediye tarafından uygulama zorunluluğu olan ve vatandaşın devletle işbirliği içerisinde açılacak yolların, sosyal tesis alanlarının, sağlık tesisi alanlarının ve muhtelif ortak kullanım alanlarının vatandaş-devlet işbirliği ile düzenlenmesi planıdır.” Dedi.

 18 UYGULAMALARI O ALANDA NELER GETİRECEK?

Başkan Ercengiz, 18 uygulaması ile kent içerisinde meydana gelecek değişimlere de dikkat çekerek, “Bugün Bağlar Mahallesi’nde yapılan 18 uygulamasında toplam 133 hektarlık bir alanda çalışma yapılmaktadır. Bu 133 hektarlık alanda yasal zorunluluk olan ortak paylarda %45’e kadar 10 Temmuz 2019’ da Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile %45’e çıkan ortak paylarda vatandaşımızın arazisi üzerinde ortak pay olarak herkesten eşit bir şekilde alınarak vatandaşımıza sağlık tesisi alanları ki burada bir hastane alanından bahsediyoruz. Bu hastane alanı yaklaşık 55 bin metrekare. İlköğretim - ortaöğretim tesis alanlarına baktığımız zaman pazar alanı, belediye sosyal tesisleri 55 adet park alanı, 15 adet çocuk bahçesi, 12 adet oyun alanı olarak gördüğümüz zaman yepyeni bir şehrin Bağlar Mahallesi’nde inşa edileceğini söyleyebiliriz.

Geçtiğimiz yıllarda Burdur devlet Hastanesi’nin yeriyle ilgili birçok tartışma yaşandı. Hatta böyle bir noktaya getirildi. Belediyenin hastane yeri düzenlemesi yapmadığı, bu işte eksik kaldığı konusuyla karşı karşıya kaldık. Belediyeler imar planına harita mühendisleri eliyle, 18 uygulamasıyla yapabilirler. Biz uzun yıllar sonra Burdur’da böyle bir kararı aldık. Yani bugün açılacak 35 metrelik yollar, yapılacak parklar, hastane alanı, eğitim kurumları ve sosyal tesis alanları olarak baktığımız zaman Burdur Belediyesi olarak önemli bir görevi yerine getireceğiz. Belki bir 6 ay vatandaşımız yapılan uygulamanın kendine neler getirip, götürdüğünü anlayıncaya kadar huzursuzlukları olacak. Ancak tarlasının arsaya, arsasının araziye döndüğü bir noktada, bundan sonraki süreçte vatandaşımızın koşarak kapımıza gelip, yolların açılmasını isteyeceği ve imar alanlarının derhal oluşturulup vatandaşımızın arazisinin kat karşılığı verilebileceği bir pozisyona getirilmesini isteyeceğine inanıyoruz.” Şeklinde konuştu.

 

KENTİN GELECEĞİNİ ŞEKİLLENDİRİYORUZ

Kentin geleceğini şekillendirmek adına siyaseten bazı riskleri de göze aldıklarını belirten Başkan Ercengiz,” Bugün sipeküle edilen ve gazetelere boy boy haber yaptırılan, 2 yıl önce uygulaması yapılmış, vatandaşın şikayetlerinin değerlendirildiği ve vatandaşın şikayetlerinin de haksız olduğu neticede bugüne kadar yapılan 18 uygulamalarında hiçbir mahkemeyi kaybetmediğimizi de göz önünde bulundurursak, bugün yapılan uygulama şehrin geleceği için çok önemlidir. Sadece Bağlar Mahallesi’nde yaşayan vatandaşımızın değil, bugün orada açılacak bulvarla şehrin bir ucuna yapılan hastaneye ulaşımı kolaylaştıracağız. Şehrin yatay mimariye dönülmesi gerektiğinin ifade edildiği bir noktada şehri daha dağıtmak yerine daha derli toplu hale getirip, kaçak yapılarında önüne geçeceğiz. Biliyorsunuz Bağlar Mahallemizde belli bir alandan sonra önce bağ evi olarak başlayan birçok yapı kaçak hale dönüştürüldü. Bunlarında önüne geçeceğiz.

 

HESAP VEREBİLİR BİR NOKTADA OLMAYA ÇALIŞTIK

Yaptıkları her işte şeffaf olduklarını belirten Başkan Ercengiz, “Bugüne kadar hesap verebilir bir noktada olmaya çalıştık ve hesabımızı da verdik. 31 Mart 2019 tarihinde vatandaşımız ikinci kez bize görev verdi ve biz kentin geleceği için çalışmaya devam ediyoruz. Her şeyden önce bu 18 uygulamasının gerçekten teknik ekiplerden bilgi alınmadan sokağa çıkıp vatandaşa anlatılmadan ibarettir. Zira gördüğümüz fotoğrafta işi anlatan bir teknik personel değil hiç konuyla ilgisi olmayan sadece bu konudan daha önce canının yandığı için bu konuyu sahiplenen bir belediye meclis üyesi arkadaşımızdır. Harita Mühendisleri Odamızla da görüştük. Görüş alışverişi yaptık. Bu uygulamanın ne kadar doğru olduğunu, zorluklarının neler olduğunu bilerek yola çıktığımızı da ifade ettik. Geçmiş dönemde yaptığımız uygulamada sadece 2 yurttaşın şikâyeti olduğunu, o iki yurttaşında sonuçta bu şikâyetinin herhangi bir belediyemize sıkıntı yaratacak bir sonuç olmadığını ifade edebilirim.” Dedi.

18. MADDE UYGULAMASI GÜNLÜK SİYASETE MALZEME EDİLMEYECEK KADAR ÖNEMLİ

İmar Kanununun 18. madde uygulamasının günlük siyasete malzeme edilmeyecek kadar önemli ve şehrin geleceği açısından çok kıymetli olduğuna vurgu yapan Başkan Ercengiz,

 “ 2006 yılında üniversitenin yerleşkesinin yerine karar verilmişti. Örtülüye yapılmasına karar verildi. Şehir ikiye bölündü. Bir kısmımız dedi ki şehir merkezinde kalsın, bir kısmımız dedik ki üniversite örtülüye gitsin. Örtülüye gitsin dilenlerin bir tek sebebi vardı, kamulaştırma bedellerinin ucuz olması ve orada bir kısım toprağın kamulaştırılmış olması. Üniversitenin KYK’nın altında kalsın diyenlerin gerekçesi buydu, Burdur’a açılacak üniversitenin Burdur ekonomisine ve günlük hayatına vereceği kaktıydı. Fakat kamulaştırma bedellerinin yüksek olması gerekçe göstererek örtülüde üniversite yapılmasına karar verildi. Eğer 18 uygulamaları zamanında yapılmış olsaydı, bu uygulamalarla düzgün yapılmış olsaydı bugün bulduğumuz yere hastane, bulduğumuz yere üniversite değil, planlanmış yerlere şehrin belki 50 yılını şekillendirecek imar planlarıyla bu işleri birlikte yapacaktık.” Şeklinde konuştu.

 

“DEDİKOKULARA İTİBAR ETMİYORUZ”

Burdur’a yapılan her türlü yatırımın yanında olduklarını her defasında ifade eden Başkan Ercengiz, “Vatandaşımıza hizmet ediyoruz. Kentin geleceği için çalışıyoruz. Eğer bu dedikodulara itibar etmiş olsaydık, bu dedikodularla şehrin yönetiminde eğer bizde siyaseten bir şeyleri tasarlamış olsaydık örtülüyle ilgili çıkan birçok dedikoduda siyaseten bizde taraf olabilirdik. Ama böyle bir şey yapmadık. Büğdüz yolunda üzerinde yapılması planlanan 250 konutluk TOKİ girişimlerine bahsediliyor. Geçende de buna itiraz ettik. Neye itiraz ettik. Adı sosyal konut olan bu yapılarda yaşayacak insanlar orta ve dar gelirli insanlarımız. Bu insanların ulaşımı, bu insanların o alanda eğitim alanlarına olan ihtiyacı, orada yaşayacak olan insanlarımızın sosyal donatı alanlarıyla ilgili herhangi bir planlama yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır?

Altyapısı-üstyapısı ile ilgili herhangi bir plan ortaya konulmuş mudur, konulmamıştır. İşte imar planları ve ardından yapılan 18 uygulamaları bunların tamamını ortadan kaldırmaktadır. O yüzden önemlidir. Biz bu çalışmanın en başta yurttaşımıza faydasının olduğuna inanıyoruz. Zaten kanuni bir zorunluluk. Bunu yapmak zorundayız. İnşallah birkaç yıl içerisinde vatandaşımız bu uygulamanın ne kadar kıymetli olduğunu anlayacak.

 

DERVİŞİN FİKRİ NEYSE ZİKRİ DE ODUR’

“Bizi herhangi bir şekilde akçeli işlerle şekillendirmek ve pis kokuların geldiğini ifade etmek bizim tabirimizle ‘Dervişin fikri neyse zikri de odur’dan başka bir şey değildir.” Diyen Başkan Ercengiz,  “Kimin aklında ne varsa herkes dilinden onu çıkartır. Bizim ne akçe ile ne de kirli işlerle işimiz olmaz. Benim veya herhangi bir yakınımın hatta üç kuşak, dört kuşak yakınlarımın 1 metrekare arazisi olduğunu ispat etsinler ben belediye başkanlığından istifa ederim. Aksi durumda buna benzer ithamları bizler için kullananlar acaba işgal ettikleri koltuklarda oturmaya devam edecekler mi? Bu normalde yapılması gereken, hep birlikte kol kola girip, vatandaşımıza bu uygulamanın hem yasal zorunluluk olduğunu hem de şehrin geleceği için olduğunu anlatılması gerekirdi. Fakat buradan da siyaset üretmeye çalışanlar görecek ki birkaç zaman içerisinde ki %95’inin ikna olarak veya memnun ayrıldığı bu uygulamada vatandaşımızın sonunda bizlere dua edeceğini ve vatandaşımızın ‘ iyi ki bu uygulama yapıldı’ diyeceğini inşallah hep birlikte göreceğiz. Biz bu uygulamanın arkasındayız. Dedi. Vatandaşların bu uygulamanın vatandaşlar için katma değeri gördükten sonra, Burdur’un yeni bir alana, yeni yollara, yeni sosyal tesislere, eğitim alanlarına ve sağlık tesis alanlarına kavuşacağını kaydetti. 

Yorumlar (0)