AKADEMİ’DE AİLE EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Yenişehir Belediyesi’nin ‘Her Aile Bir Okuldur’ sloganıyla hayata geçirdiği 0-3 Yaş Aile Eğitimi Projesi kapsamında ilk ders verildi. Yenişehir Belediye Akademi’de başlayan eğitimlerle çocuklarda gelişimsel sorunların erken dönemde belirlenmesi, erken tedavi ve eğitimle çocuğa ve aileye daha fazla destek sunulacak.

YEREL 19.02.2020, 11:46
AKADEMİ’DE AİLE EĞİTİMLERİ BAŞLADI

Aile eğitimi programıyla birlikte ebeveynlere 8 haftalık süreyle uzman eğitimciler tarafından eğitim verilecek. Eğitimlerle ailelerin, erken çocukluk gelişim dönemlerinin özellikleri, yaş gruplarına yönelik oyun ve destek sistemleriyle ilgili bilgilendirilmesi, aile olmanın önemi ve aile olgusunun gelişim dönemlerine etkisi konusunda bilinçlendirilmesi hedefleniyor. Çocukların erken yaşlardan itibaren desteklenmesi üzerine tasarlanan 0-3 Yaş Aile Eğitimi Projesi Yenişehir Belediyesi ve Marmara Üniversitesi işbirliği ile hazırlandı. Eğitimlere yoğun ilgi gösteren ebeveynlere ilk ders Dr. Hülya Bilgin tarafından verildi.

ÖRNEK PROJE
Projenin Türkiye’de bir ilk olduğunu ve diğer belediyelere de örnek olacağını ifade eden Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Görevlisi Dr. Hülya Bilgin, “Bizim burada bulunmamızın amacı Marmara Üniversitesi ve Yenişehir Belediyesi’nin ortak bir çalışması. Bu iş birliği anne ve babaların bilinçlenmesini kendi kişisel gelişimlerini ve çocuklarının gelişimlerini arttırmayı sağlamaya yönelik. Biz ailelilerin çocuklarına yönelik ebeveynlik becerilerini geliştirmek istiyoruz.  Ülke çapında bu konuda yapılan ilk çalışma olduğu için mutluyuz. Diğer belediyelerimize de örnek teşkil edeceğini düşünüyorum. Bu projeyi çok güzel buluyorum. Halkımıza ve insanımıza ulaşmak istiyoruz.” dedi.

PROJE İLE UZAKTAN EĞİTİM DE VERİLECEK
Proje ile yüz yüze eğitimin yanı sıra uzaktan eğitimin de verileceğini kaydeden Bilgin, “Bugün anne ve babalarla yaptığımız eğitimle onların aile danışmanlığı açısından hem kendileri için hem de kurmuş oldukları aile için bilgilenmelerini sağlamaya çalıştık. Ayrıca Anne baba ilişkileri, anne baba ve çocuk ilişkileri açısında ihtiyaçlarının farkına varmalarını sağlamak ve kendi sorunlarının veya zorlandıkları noktaların üstesinden gelebilme konusunda eğitim verdik. Tek bir konu ile sınırlı kalmıyoruz. Ailelerin soruları, onların beklentileri ve ihtiyaçlarına da karşılık veriyoruz. Ve onlara mümkün olduğunca bu eğitimle ihtiyaçlarını ya da öğrenmeleri gereken gelişim evlerini aktarmaya çalıştık.  Bu eğitimlerin iki ayağı var biri burada yüz yüze yaptığımız çalışma bir diğeri ise uzaktan eğitim şeklinde olacak. Bugün burada bir aradayız, ama diyelim yarın veya bir sonraki gün ailelerin danışmak veya sormak istediği konularda da onlara yardımcı olmak istiyoruz. Biz bu etkileşimi sağlamak istiyoruz. Merak olduğu an onun karşılığını verebilmek gerçek öğrenmeyi sağlar. O yüzden uzaktan eğitimle etkileşimi devam ettirmeye çalışacağız.” şeklinde konuştu.

UFUK ÇETİNKAYA, “PROGRAMA EŞİMİ DE DÂHİL ETMEK İSTİYORUM”
Eğitimlerden sonra “Çocuğumun bana hangi tepkileri neden verdiğini ve benim bu tepkilere karşılık olarak nasıl davranmam gerektiğini burada öğrendik.”diyen katılımcılardan baba Ufuk Çetinkaya, Başkan Abdullah Özyiğit’in projeyi hayata geçirmesinin çok değerli olduğunu belirterek şunları söyledi: “Bu eğitimin Türkiye’de ilk defa verildiğini buraya geldiğimde öğrendim. 0-3 yaş erken çocukluk ve aile eğitimi normalde yurt dışında yapılıyormuş ve orada yetiştirilen çocukların kültür seviyelerinin çok daha yüksek olduğunu biliyoruz.  Bu eğitimlerin bizlere ve çocuklarımıza katkı vereceğini düşünüyorum. Hatta bu programa eşimi de dâhil etmek istiyorum. Burada ilk dersimiz olmasına rağmen çok güzel şeyler öğrendik. Çocuğumun bana hangi tepkileri neden verdiğini ve benim bu tepkilere karşılık olarak nasıl davranmam gerektiğini burada öğrendik.
Çocuğumuz için yapmamız gerekenler ile ilgili yeni bir kütüphane oluşturmamız söylendi. Yenişehir Belediyesi çocuklarımız için kitaplar da verdi. Başkan Abdullah Özyiğit’in bu projeyi hayata geçirmesi ve öncelik etmesi bizim için çok büyük bir değer hatta Türkiye genelinde yapılması gereken önemli girişimlerden bir tanesi, bir ilçe belediyenin bunu yapıyor olması çok kayda değer bir şey. İnşallah diğer belediyeler ve Milli Eğitim Bakanlığı da harekete geçer ve tüm Türkiye’ye yayılır. Emeği geçen herkese çok teşekkür ediyoruz.”

SİBEL KILIÇ “KENDİMİ ŞANSLI HİSSEDİYORUM”
Çocukların geleceği için bu eğitimlerin her ebeveyn tarafından alınması gerektiğini söyleyen anne Sibel Kılıç, “Yenişehir Belediyesi’nin 0-3 yaş arası aile eğitimine katıldım. Ve bundan dolayı çok memnunum ve bunun hayatımızda çok büyük bir eksiklik olduğunu düşünüyorum . Türkiye’de bir ilk bunun için bir anne olarak kendimi çok şanslı hissediyorum. Çocuk doğurmakla çocuk sahibi olunmuyor. Çocuğumuzun geleceği ve ileride iyi bir birey olması için kesinlikle bu eğitimin her ebeveyn tarafından alınması gerekiyor. Yenişehir Belediyesi ve Başkan Abdullah Özyiğit’e çok teşekkür ediyoruz.” ifadelerini kullandı.

SERDAL GÜL “ÜLKEMİZDEKİ EN İYİ PROJELERDEN BİR TANESİ”
Eğitimlerle birlikte çocuklarını geleceğe nasıl hazırlayacaklarını öğrendiklerini vurgulayan baba Serdal Gül ise şöyle konuştu: “Yenişehir Belediyesi tarafından verilen eğitim bence ülkemizdeki en iyi projelerden bir tanesi ve bunun Yenişehir belediyesi tarafından yapılması bizim için çok anlamlı. Anne ve babaların çocuklarının okul öncesi eğitim eksikliğini burada tamamlayacağını düşünüyorum. Hocalarımızın hepsi birbirinden değerli, ülkemizde eğitim konusunda çok eksikliklerimiz var. Belediyemiz tarafından 0-3 yaş arası erken çocukluk ve aile eğitimi konusunda eğitimlerin verilmesi çok önemli. Bu eğitimle birlikte çocuklarımızı geleceğe nasıl daha mutlu ve başarılı hazırlayacağımızı öğreniyoruz. Bizlere bu fırsatı sunan başta Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit olmak üzere herkese çok teşekkür ediyoruz.”
Çocuklarına daha iyi bir gelecek hazırlamak amacıyla eğitimlere katıldığını ifade eden anne Fatma Candan, “Ailelere, anne, baba ve çocuklara destek olan herkese çok teşekkür ediyorum. Yenişehir Belediye Başkanımıza Türkiye’de bir ilki gerçekleştirdiği için çok teşekkür ediyorum. Çocuklarımın gelişimi için gerekli eğitimleri almak benim için bir ayrıcalık.” dedi.

Yorumlar (0)