Yıl biterken... 2021'de Dünyada neler yaşandı?

2021 yılı Corona virüsü salgınının ve ekonomik çalkantıların gölgesinde geçti. Doğal felaketler, iktidar değişiklikleri ve uzay çalışmaları da artık geride bırakmaya hazırlandığımız yıla damgasını vurdu. GazeteKritik'de dünyada yaşanan önemli olay ve gelişmeleri derledi.

YAŞAM 31.12.2021, 08:28 31.12.2021, 09:07
Yıl biterken... 2021'de Dünyada neler yaşandı?

6 Ocak, 2021

Başkan Trump’ın Destekçileri Kongre Binası’nı Bastı

Eylemcilerin amacı Biden’ın seçim zaferinin onaylanmasını önlemekti. Protestocuların Kongre Binası’na girmesi üzerine oturuma ara verildi. Giriş çıkışlara kapatılan binada, polis eylemcilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. 5 kişinin öldüğü olaylardan sonra başkentte sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Güvenliğin sağlanmasıyla tekrar toplanan Kongre, Biden’ın seçim zaferini onayladı. Biden 21 Ocak’ta yemin ederek ABD’nin 46’ncı başkanı oldu.
 

1 Şubat, 2021

Myanmar’da Ordu Yönetime El Koydu

Darbenin gerekçesi Kasım ayındaki seçimlere hile karıştırıldığı iddiasıydı. Bir yıl süreceği açıklanan askeri yönetime karşı protesto gösterileri başladı. Ordu, protestoları şiddetle bastırdı. Yüzlerce kişi öldü.
 

18 Şubat, 2021

NASA Tarafından Geliştirilen Keşif Aracı Perseverance Mars’a İndi

Aracın Kızıl Gezegen’e yolcuuğu yedi ay sürdü. Perseverance'ın ana hedefi Mars'ta hayat izlerini araştırmak. Perseverance ile birlikte minyatür helikopter 'Ingenuity' de Mars’a gönderildi. Ingenuity, 19 Nisan’da Mars üzerinde ilk uçuşunu başarıyla tamamladı. Böylece ilk kez başka bir gezegende Dünya’dan kontrol edilen bir araç havalandı.

23 Mart, 2021

Ever Given Gemisi, Çapraz Şekilde Karaya Oturarak Süveyş Kanalı’nı Tıkadı

400 metre uzunluğunda yük gemisi küresel ticaretin aksamasına neden oldu. Avrupa ile Asya arasındaki en kısa deniz yolu neredeyse bir hafta kapalı kaldı. Sualtı kazma ve römorkörle çekme çalışmaları içeren operasyonla 29 Mart’ta gemi kurtarıldı. Süveyş Kanalı’nı geçmek isteyen gemilerin oluşturduğu yığılma yaklaşık bir ay sonra sona erdi.
 

9 Nisan, 2021

İngiltere Kraliçesi 2’nci Elizabeth'in Eşi Prens Philip, 99 Yaşında Hayatını Kaybetti

1947’de Kraliçe Elizabeth’le evlenen Prens Philip, Edinburgh Dükü unvanına sahipti. Philip, İngiliz monarşisini modernleştirme çabalarına katkıda bulundu. Philip, 950 yıllık bir kraliyet ikametgahı olan Windsor Kalesi’ne gömüldü. Corona virüsü önlemleri nedeniyle dar kapsamlı tutulan cenaze töreni canlı yayınlandı.
 

15 Temmuz, 2021

Batı Avrupa’yı Sel Vurdu

Yağışlar özellikle Almanya, Belçika ve Avusturya’da etkili oldu. Son 60 yılın en büyük sel felaketini yaşayan Almanya’da en az 156 kişi öldü. Avrupa genelinde ölü sayısı 250’ye yaklaştı.



23 Temmuz, 2021

Salgın Nedeniyle Bir Yıl Ertelenen 2020 Yaz Olimpiyatları, Tokyo’da Başladı

Oyunların tekrar ertelenmesi tartışmaları son ana kadar devam etti. 1824 drone ile yapılan gösteri açılış törenine damga vurdu. 8 Ağustos’a kadar süren oyunlara izleyici alınmadı. Olimpiyatlar’a 206 ülke adına 11 bin civarında sporcu katıldı.
 


 

15 Ağustos, 2021

Taleban, Afganistan’da Başkent Kabil’i Ele Geçirdi

Afgan hükümet güçleri Taleban’a teslim oldu. Cumhurbaşkanı Eşref Gani ülkeden kaçtı. Ülkeden çıkmak isteyenler Kabil havaalanına akın etti. Havaalanına düzenlenen intihar saldırısında 13 ABD askeri ve en az 80 sivil öldü. Son ABD askeri de 30 Ağustos’ta Afganistan’dan ayrıldı.


 



 

7 Aralık, 2021

Almanya’da 16 Yıllık Angela Merkel Dönemi Sona Erdi

Merkel, son seçimlere aday olarak katılmamıştı. Avrupa Birliği’nin en uzun süre görevde kalan lideriydi. Genel kanıya göre sadece Almanya’yı değil, Avrupa Birliği’ni de yönetti. Merkel sonrası Almanya’nın yeni başbakanı sosyal demokrat Olaf Scholz oldu.



 

Yorumlar (0)