“Turgutlu’da Biyogaz Tesisi Göz Göre Göre Çevre Katliamı Yapıyor”

Başevirgen, “Turgutlu’da şu an göz göre göre bir çevre felaketi yaşanıyor. Tarla, bağ ve bahçelere vidanjörlerle kamyon kamyon atık boşaltılıyor. Verimli tarım arazilerimiz şirketler tarafından çöplük gibi kullanılıyor.” Dedi.

YAŞAM 18.04.2022, 11:39
“Turgutlu’da Biyogaz Tesisi Göz Göre Göre Çevre Katliamı Yapıyor”

CHP Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, Turgutlu’nun Musalaryeniköy ve İzzettin mahalelerinde, bölge halkının karşı çıkmasına rağmen yapılan biyogaz tesisinin atıklarını bağ, bahçe ve sulama kanallarına boşalttığı yönündeki şikayetleri dinlemek üzere vatandaşlarla buluşarak incelemeler yaptı. Başevirgen, “Turgutlu’da şu an göz göre göre bir çevre felaketi yaşanıyor. Tarla, bağ ve bahçelere vidanjörlerle kamyon kamyon atık boşaltılıyor. Verimli tarım arazilerimiz şirketler tarafından çöplük gibi kullanılıyor.” Dedi.

“Doğal Dediler İnandık”

Biyogaz tesisinin yapıldığı mahallelerin muhtarları ile görüşen Başevirgen, “ Mahalle sakinlerine bu tesiste kimyasal hiçbir madde olmadığı, dökülecek olan sıvı gübrenin de yüzde atmışının büyükbaş hayvan, yüzde kırkının da tavuk gübresi olacağı söylenmiş. Birkaç tarla sahibi de buna inanarak yaklaşık 600-700 ton atığın doğal gübre olarak arazilerine dökülmesine izin vermiş.  Ancak beton direkler ve tellerle çevirmiş olan arazilere de bu çitler kırılarak girilmiş. İzin alınan yere böyle girilir mi?” diye sordu.

“Analiz Sonuçları Şirketi Yalanlıyor”

İl Tarım Müdürlüğünden son gelen analiz sonuçlarına göre dökülen sıvı gübrede tuz oranının oldukça fazla çıktığını söyleyen Başevirgen, “Verilen raporda bu gübrelerin tarlalarda kullanılmaması gerektiği de belirtilmiş. Tuz oranı yüksek olduğu için toprak çoraklaşıyor. Birçok alan kurumuş. Bölge halkı karşı çıkıyor ve bu atıkların tarım arazilerine atılmasını istemiyor. Şirketin doğal dediğine İl Tarım Müdürlüğü kimyasal diyor. Analiz sonuçları da şirketi yalanlıyor.“ diye konuştu.

“Atıklar Doğrudan Gediz Nehrine Ulaşıyor.”

Tahliye kanallarına boşatılan atıkların doğrudan Gediz Nehrine ulaştığını söyleyen Başevirgen, “ Atıkların boşaltıldığı yerlerin bazıları küçük kanallar, bazıları kurutma kanalları bazıları tahliye kanalları. Buraya boşaltılan atıklar doğrudan Gediz Nehrine ulaşıyor. Gediz Nehrindeki kirlilikle zaten yıllardır mücadele ediyoruz. Şimdi yağmurların artacağı bir döneme giriyoruz. Yağmur suyuyla birlikte bu atık daha da geniş yerlere taşınacak. Toprak ve suya bulaşarak yayılımı artacak. İnsan ve hayvan sağlığı ile tarım arazilerine daha büyük zarar verecek.” Diye konuştu.

“Hayvancılık Yapanlar Da Tehlike Altında”

Bölgeye dökülen bu atıklar nedeniyle sineklerde artış olduğunu söyleyen Başevirgen, “ Havaların ısınmasıyla sinek ve koku sorunu daha da ağırlaşacak. Hayvancılık yapanlar da büyük tehlike altında. Sinekler vasıtasıyla hayvanlara taşınacak olan bu kimyasallar hayvanlarda ciddi kan ve deri hastalıklarına neden oluyor. Hayvancılıkla uğraştığını söyleyen bir vatandaşımız hayvanlarını otlattığı yerin yakınına 50-60 tanker atık boşaltıldığını belirtti. Yayılan koku ve toprağa karışan asit nedeniyle hayvanlarının zarar gördüğünü ve derilerinde yaralar oluştuğunu, bir de veteriner ve ilaç masrafları ile uğraşmak zorunda kaldıklarını söyledi. Bölge ciddi tehlike altında.” Dedi.

“Bereketli Tarım Arazilerimizi Sermayeye Kurban Etmeyin”

Manisa Milletvekili Bekir Başevirgen, yaptığı değerlendirmede, “Biyogaz üretimi sonrasında oluşan katı maddelerin gübre olarak kullanıldığını biliyoruz. Ortaya çıkan sıvı atıkların ise uygun koşullarda deşarj edilmesi gerekir. Bazı durumlarda tarla ve sera bitkileri için gübre olarak kullanılsa da aslında öncesinde tekrar arıtılması gerekmektedir. Çünkü bu sıvı kısım aslında yüksek kirlilik içermektedir. Ayrıca fermentöre konulan maddelerde bulunabilecek toksik maddeler nedeniyle reaktör çıkışından sonra atıklar analiz edilmelidir. Yaşanan bu çevre katliamına karşı ilgili kurumları göreve davet ediyoruz. Bereketli tarım arazilerimizi sermayeye kurban etmeyin.” Diye konuştu.

Yorumlar (0)