Soma'da yine iş cinayeti yaşandı; BirGün'e konuşan işçiler isyan etti: Siz daha çok haber yaparsınız Soma'dan!

Ülke tarihinin en büyük maden katliamının yaşandığı, 301 işçinin hayatını kaybettiği Soma’da, önceki gün 1 maden işçisi daha iş cinayeti sonucu yaşamını yitirdi. İşçiler ocağa inmedi. BirGün’e konuşan işçiler: Siz daha çok ölüm haberi yaparsınız Soma’dan...

YAŞAM 09.01.2017, 11:31 09.01.2017, 11:31
Soma'da yine iş cinayeti yaşandı; BirGün'e konuşan işçiler isyan etti: Siz daha çok haber yaparsınız Soma'dan!

Birgün’de yer alan habere göre, Manisa’nın Soma ilçesinde faaliyet gösteren İmbat Maden Ocağı’nda önceki gün iş cinayeti yaşandı, 44 yaşındaki maden işçisi İsmail Karakaya yaşamını yitirdi. Karakaya’nın kömür kırıcı diye tabir edilen elektrikli kepçeye sıkışarak olay yerinde hayatını kaybettiği öğrenildi. İşçinin yaşamını yitirdiğini tesadüfen arkadaşlarından öğrenen işçiler ocağa inmedi. Karakaya’nın cenazesi dün toprağa verildi.



Makineye 50 metre yaklaşmak yasak


İmbat’ta çalışan bir maden işçisi, BirGün’e yaptığı açıklamada, normalinde bu iş makinesi çalışırken makinenin 50 metre yakınına yaklaşılmasının yasak olduğunu, işçinin nasıl sıkıştığını bilmediklerini, makinenin kaydığını tahmin ettiklerini anlattı. İşe geldiklerinde hiçbir şey olmamış gibi tertip yapıldığını ve bazı arkadaşlarının ocağa indiğini söyleyen işçiler, “Onlar bize haber verdi. Biz de ocağa girmek istemediğimizi söyledik. Bunun üzerine yetkililer ‘İnmek isteyen insin, istemeyen inmesin’ dedi. Biz de inmedik” dedi.



Ne bir açıklama ne de bir mesaj


Daha iki üç gün önce madende bir işçinin göçük altında kaldığını, arkadaşlarını yaralı kurtardıklarını söyleyen İmbat işçisi, “Üç dört ay önce de bir arkadaşımızı kaybettik. Buna rağmen işçileri tam vardiyayla çalıştırdılar, hiçbir şey olmamış gibi. Burada da böyle yapmak istediler. Ne bir duyuru, ne bir açıklama… Kimsenin hiçbir şeyden haberi yok. Sendikanın mesaj atmasını, cenaze bilgilerini paylaşmasını bekledik, ne bir açıklama yaptılar ne mesaj paylaştılar” diye konuştu.

 

‘Buralar aynı tas aynı hamam’


Soma madenlerinde 301 işçinin ölümünden sonra bile çok fazla değişen bir şey olmadığını, kendilerine verilen sözlerin tutulmadığını vurgulayan işçi, sözlerini şöyle sürdürdü: “Yasa çıkardılar, yeraltında çalışma süresini 37,5 saate indirdiler. Ama rahatsızlansak, rapor alsak, bir gün gelemesek iki günlük paramızı kesiyorlar. Arkadaşımızı kaybetmişiz, cenazesine gideceğiz, bunun için yevmiyemizi kesecekler. Bizler çok ağır, tehlikeli bir iş yapıyoruz. Ne eğitim veriyorlar ne bir şey. Ufacık dikkatsizlik bile cana mal oluyor. Bir de gerekli önlemler alınmayınca sonuç bu oluyor.”



Soma Katliamı’nın ardından işsiz bırakılan bir maden işçisi bile şunları söyledi: “Siz daha çok ölüm haberi yaparsınız Soma’dan. Buralar aynı tas aynı hamam, değişen hiçbir şey yok.”

 

***

Bir haftada 44 iş cinayeti!

 

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi verilerine göre, 2017 yılının ilk 7 gününde en az 44 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirdi. 2016 yılında en az 1970 işçi hayatını kaybetmişti. İSİG Meclisi, bu ölümlerin önüne geçilebilmesi için iş cinayetlerinin sorumlusu olan siyasilerin, patronların, bürokratların yargılanmasını; işçilerin örgütlenme özgürlüğüne dair her türlü baskının sona ermesini, işyerlerinde işçi sağlığı ve iş güvenliği kurulları oluşturulmasını ve başta taşeron olmak üzere güvencesiz çalıştırma biçimlerinin yasaklanmasını talep etti.

Yorumlar (0)