Soma AŞ bütün kurallara uymuş!

Soma AŞ patronu Alp Gürkan, Soma Katliamı'ndan 2,5 yıl sonra ilk kez ifade verdi, "Şirket bütün kurallara uydu, hiçbir sanık kusurlu değil" dedi. Duruşmayı Soma'dan İstanbul'a gelen madenci yakınları da izledi: "Katilsiniz! Hesap vereceksiniz!"

YAŞAM 27.12.2016, 10:12 27.12.2016, 10:12
Soma AŞ bütün kurallara uymuş!

Birgün’de yer alan habere göre, Manisa Soma’da 301 işçinin hayatını kaybettiği maden katliamından 2,5 yıl sonra hakkında dava açılan Soma A.Ş. patronu Alp Gürkan, ilk kez ifade verdi. Gürkan, diğer sanıklar gibi olayın sabotaj olduğu imasında bulunarak, “Bu olayın normalbir maden kazası olduğu kanısında değilim” dedi. Gürkan, bilirkişi raporlarının kurgu olduğunu da iddia etti.

 

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bugün görülen talimat duruşmasına, tutuksuz sanıklar Alp Gürkan ve Mustafa Yiğit’in yanı sıra, Soma’dan gelen yaklaşık 40 madenci yakını da müşteki olarak katıldı. Mahkeme heyetine yazılı savunma veren Gürkan beraatını talep ederken, avukatı Abdurrahman Gök de müvekkilinin duruşmalardan vareste tutulmasını istedi. Madenci yakınları “Niye, onun ayrıcalığı mı var!”, "301 kişinin katilisin, tarihe geçtin!" diye bağırarak Gürkan’a tepki gösterdi.

 

Müşteki avukatları “Doğrudan soru sorma hakkımızı kullanabilmemiz için sanığın savunmasını özetlemesi gereklidir” dedi. Sanık avukatları ise müştekilerin soru sorma haklarının olmadığını öne sürerek itiraz etti. İtirazı reddeden mahkeme, Gürkan’dan ifadesini özetlemesini istedi.

 

‘Bilirkişi raporları kurgu’

 

Bunun üzerine tekrar sanık kürsüsüne çıkan Gürkan, şunları söyledi: “Ben 2013 yılı Aralık ayında yaşımın ilerlemesi nedeniyle yönetim kurulundan istifa ederek ayrıldım. Ondan sonraki süreçte işletmeyle bir ilgim kalmadı. Şirkette neler oldu, ne gelişmeler yaşandı, detaylı bilgim yok. Oğlumun madencilikle bilgisi ve ilgisi olmadığından dolayı işletmeden ayrıldıktan sonra Ramazan Doğru’yu yönetim kuruluna aldım. Şirket, her türlü madenciliğin ileri teknolojisini getirmiş bir şirkettir. Şirketin mevzuatlara aykırı bir şey yapmış olabileceğini zannetmiyorum. Mevzuat tam olarak yerine getirilmiş, bütün kurallara uyulmuştur. Bu olayın herhangi bir şekilde normal bir maden kazası olduğu kanısında değilim. Bilirkişilerin vermiş oldukları raporlar kurgudan ibaret.”

 

‘Yangından dolayı işletilemez demedik’

 

Müşteki avukatları Alp Gürkan’a “Park Teknik A.Ş.’nin önlenemeyen yangınlardan dolayı taahhüt edilen üretimin yapılamayacağı uyarısına rağmen ocağı neden devraldınız?” diye sordu. Gürkan, “Maden işletmeciliğinde esas olan bunları bilerek gerekli önlemleri almaktır. Soma’daki bütün ocaklar yangına müsaittir. Biz bunu biliyorduk. Yangından dolayı işletilemez demedik. İşletmeyi tamamen yeniledik” dedi.

 

Kendiliğinden artan üretim!

 

Alp Gürkan, müşteki avukatlarının “Yıllık 1,5 milyon ton olması gereken üretim miktarını nasıl ve ne şekilde 3 milyon tona çıkardınız?” sorusuna ise “Olay tamamen mekanize hale dönüştüğü için üretimi makine yükseltmiştir. Üretimin artırılması, işletmenin mekanize hale getirilmesiyle ilgilidir" yanıtını verdi.

 

“Havalandırma revizyon projesini neden uygulamadınız?” sorusuna karşılık “Bunu bilmem mümkün değil” ifadelerini kullanan Gürkan, diğer sanıkların sorumluluğuna yönelik soruyu ise “Çok değerli arkadaşlarımdan hiçbirinin kusurlu olduğunu kabul etmiyorum ve zannetmiyorum” diyerek yanıtladı.

Savcı: Ukalalık yapmayın

 

Talimat duruşmasında yasanın kendilerine tanıdığı doğrudan sanığa soru sorma hakkını kullanmak isteyen müşteki avukatları, sık sık mahkeme başkanının engellemesiyle karşılaştı. Mahkeme başkanı neredeyse tüm sorulara, “Bu sorular dosyanın esası ile ilgili, biz bilmiyoruz” diyerek müdahale etti. Dosyayı bilmediğini söyleyen mahkeme başkanının birçok soruyu ‘dosyayla alakası olmadığı’ gerekçesiyle reddetmesi ise dikkat çekti.

Savcı da avukatlara “Ukalalık yapmayın” dedi. Avukatlar ile heyet arasında zaman zaman tartışmalar yaşandı. Aileler bu duruma tepki gösterdi.

 

Öte yandan sorulardan rahatsız olan sanık Alp Gürkan, “Bundan sonra hiçbir soruya cevap vermeyeceğim” dedi. Sanıklardan Mustafa Yiğit ise kendisine sorumluluk atfeden bilirkişi raporunun eksik düzenlendiğini ve iddianameyi kabul etmediğini söyleyerek, beraatini talep etti.

 

Alp Gürkan'ın da aralarında olduğu 5 yöneticiye 'bilinçli taksir' suçlamasıyla açılan bu davanın Akhisar’da yürüyen ana davayla birleştirilmesi bekleniyor.

 

'Soma'nın kömürü katilleri yakacak!'

 

Alp Gürkan’dan hesap sormak için Soma’dan İstanbul’a gelen madenci yakınları, duruşma öncesi Çağlayan Adliyesi önünde eylem yaparak adalet istedi. Eylemde "Soma'nın kömürü katilleri yakacak", "Soma'yı unutma unutturma" sloganları atıldı. Oğlunu Soma Katliamı’nda kaybeden Gülsüm Çolak, aileler adına yaptığı açıklamada, “Türkiye tarihinin en büyük iş cinayeti olan Soma Maden Katliamı’nı unutturmamak, sorumlulardan hesap sormak, adalet istediğimizi haykırmak için bugün burada, İstanbul’da yine sokaktayız. Soma’daki mücadelemize İstanbul’dan ses, güç ve destek almak için buradayız, iş cinayetleri son bulsun diye buradayız” dedi. Aileleri DİSK Genel Başkanı Kani Beko ve aralarında ÖDP, HKP ve CHP’nin de olduğu siyasi partiler yalnız bırakmadı.

Yorumlar (0)