banner773

Kırmızılı Kadınlar kadın sinemacılar için buluştu

Vikipedi’de kadın içeriğinin artırılması ve daha eşitlikçi bir dil kullanılması için yola çıkan ve ilk Vikimaratonu’nu düzenleyen Kırmızılı Kadınlar projesi, etkinlikte 8 kadın biyografisi Vikipedi’ye eklerken hali hazırda var olan 5 madde de katkı sağladı.

YAŞAM 30.06.2020, 20:43 30.06.2020, 20:47
Kırmızılı Kadınlar kadın sinemacılar için buluştu

Vikipedi’de kadın içeriğinin artırılması ve daha eşitlikçi bir dil kullanılması için yola çıkan Kırmızılı Kadınlar projesi ilk Vikimaratonu’nu düzenledi. Etkinlikte 8 kadın biyografisi Vikipedi’ye eklenirken, hali hazırda var olan 5 madde de katkı sağlandı.

Vikipedi kullanıcıları, müşterek bilgi kaynağı Vikipedi’de kadınları görünür kılmak, var olan maddeleri toplumsal cinsiyet eşitliği bakış açısıyla güncellemek için bir süredir çalışmalar yürütüyor. Bu çalışmalar sayesinde dünyanın dört bir yanında binlerce kadının biyografisi çeşitli dillerde yayın yapan Vikipedi’lere eklendi. Sadece İngilizce Vikipedi’de 2015’in Temmuz ayında başlayan “Kırmızılı Kadınlar Projesi” sayesinde kadınları anlatan madde sayısı 11 bin 599’dan 127 bin 685’e yükseldi.

Her 5 biyografiden sadece 1’inin bir kadına ait olduğu Türkçe Vikipedi için de çalışmalar başladı. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğini dert edinen ‘Wikimedia Topluluğu Kullanıcı Grubu Türkiye’ üyesi kadın, erkek ve LGBTİ+ bireyler Kırmızılı Kadınlar çalışması kapsamında bir araya geldi. Grup ilk etkinliğini dün gerçekleştirdi.

KADIN SİNEMACILAR İÇİN BULUŞULDU

Kırmızılı Kadınlar tarafından düzenlenen online Vikimaraton’da kadın sinemacıların maddeleri oluşturuldu. Katılımcılara Vikipedi’ye madde ekleme ve madde düzenleme konusunda bilgi verilmesinin ardından moderatörlerin yardımıyla madde eklendi. Çalışmaya katılan 8 kişinin katkısı ile Vikipedi’ye Rafaela Aparicio, Sílvia Munt, Dilek Çolak, Germaine Dulac, Ayça Ayşin Turan, Bahar Süer, Çiğdem Mater ve Nur Akalın’ın maddeleri eklendi. Ayrıca Alice Guy Blache, Cahide Sonku, Çiçek Kahraman, Shirin Neshat ve Bilge Olgaç’a ait maddeler güncellendi.

Kırmızılı Kadınlar haftalık Vikimaratonlar düzenleyerek daha fazla kadının Vikipedi’de yer almasını sağlayacak. Kırmızılı Kadınlar’ın çalışmalarından haber almak için grubun “@VikiKadın” twitter hesabını takip edebilir veya kirmizilikadinlar@wikimedia.tech adresine mail atabilirsiniz.

'Kırmızılı Kadınlar' toplumsal cinsiyet eşitsizliğine karşı klavye başında

NEDEN KIRMIZILI KADINLAR?

Kırmızılı Kadınlar, günümüz tarihinin en güncel şekilde yazıldığı bu özgür ansiklopedide henüz hakkı teslim edilmemiş, başarılarına rağmen görmezden gelinmiş kadınları ifade ediyor. Bir yazar bu maddeyi oluşturursa, kırmızı bağlantılar artık oluşturulan sayfaya yönelen ‘mavi bağlantılara’ dönüşüyor. Kırmızılı Kadınlar projesinin amacı da kayda değer[3] kadınların biyografilerini tamamlayarak kırmızı bağlantıları mavi bağlantılara dönüştürmek ve tarihin kadınların başarılarına tanıklık etmesini sağlamak.

Yorumlar (0)