İZMİR'DE COŞKULU HIDIRELLEZ KUTLAMASI

İzmir Büyükşehir Belediyesi, baharın müjdecisi Hıdırellez’i Kültürpark’ta düzenlediği etkinliklerle kutladı. CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu’nun da katıldığı kutlama; Söyleşi, sokak gösterileri, sergiler ve binlerce İzmirlinin katıldığı coşkulu Suzan Kardeş konserinin ardından gün ateş yakılmasıyla son buldu.

YAŞAM 07.05.2022, 12:37
İZMİR'DE COŞKULU HIDIRELLEZ KUTLAMASI

Bolluğun ve bereketin simgesi, baharın müjdecisi Hıdırellez, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği etkinliklerle Kültürpark’ta kutlandı. Hıdırellez şenlikleri kapsamındaki program, “Kültürel Miras ve UNESCO alanında Hıdırellez” konulu söyleşi ile başladı. Suzan Kardeş ve Nihal Kadıoğlu Çevik’in katılımıyla yapılan söyleşide, Hıdırellez geleneğinin çok uluslu yapısı ele alınarak uygulama ve ritüellerine değinildi.

Hıdırellez Şenlikleri kapsamında Pakistan Pavyonu’nda özel bir sergi açıldı. Türk Kadınlar Birliği işbirliğiyle hayata geçirilen, fotoğraf sanatçısı Kıvanç Şen’in “Hıdırellez, Roman için Duadır Aşktır” sergisinin açılışına İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, CHP İzmir Milletvekili Özcan Purçu, Türk Kadınlar Birliği İzmir Şube Başkanı Sevtap Şirin, Kıvanç Şen, İzmir Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Ertuğrul Tugay, gazeteci-yazar Nedim Atilla, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve başkanları, siyasi parti temsilcileri ve sanatseverler katıldı.

PURÇU: “YÜZÜ DOĞAYA DÖNÜK ROMANLAR İÇİN UMUTTUR HIDIRELLEZ!”

Etkinlikle ilgili açıklamada bulunan Özcan Purçu, “İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sn. Tunç Soyer ile her yıl Hıdırellez Bayramı için Türkiye’nin dört bir yanından İzmir Kültürpark’a akın eden vatandaşlarımızla bir araya geldik. Bu eşsiz kültürün yaşatılmasında rol oynayan herkesin emeğine sağlık!” dedi.

 

CHP’nin Roman Milletvekili Özcan Purçu, hıdırellezi şu sözlerle kutladı: “5 Mayıs’ı 6’ya bağlayan gece; Hızır günü ve bahar bayramıdır. Bolluk, bereket ve toprağın uyanışıdır. Bu gece ateşler yakılır üstünden atlanır, dilekler gül ağacına asılır... Yüzü doğaya dönük Romanlar için umuttur Hıdırellez! Bahar bayramımız Hıdırellez, bolluk bereketle gelsin. Barış, dostluk, kardeşlik ve huzur getirmesi dileğimle baharın müjdecisi Hıdırellez kutlu olsun.”

 

SOYER: “MAYALANARAK ÇOĞALALIM”

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, “Her buluşma bir mayalanmadır. Ne dostluk… Ne kardeşlik. Ne de çocuklarımızla aramızdaki bağ. Mayalanarak çoğalalım. Her şey gibi yaşamla aramızdaki bağın da mayalanması gerekir. Anadolu ve Balkan halkları, yaşamla aralarındaki bağı çoğaltmak için çok sayıda doğa bayramı kutlamıştır. Bunların en çok bilineni, bugün kutladığımız büyülü Hıdırellez gecesi… Büyülü diyorum çünkü Hıdırellez’de mutfakta kullanılan maya, çiğle tazelenir. Bu gece, yaşamın mayasının, aşımızın mayasına karıştığı gecedir. Hıdırellez gecesinde yaprakların üzerinde biriken su damlacıklarından çiğ mayası üretilir. Düşünüyorum da bundan daha kutlanası bir gece olabilir mi? Bu gece, yaşamla aramızdaki o kuvvetli bağı bir kere daha hatırlayacak ve hep birlikte kutlayacağız. Çiğin mayaladığı ya şamlarımızı, Hıdırellez ateşinin üzerinden atlayarak pişireceğiz. Her atlayışta biraz daha değişerek. Biraz daha çoğalarak” dedi.

Yorumlar (0)