CHP'Lİ YEDEKÇİ: RANTÇILARA BAYRAM, TARİHİ YARIMADADA KORUMA KURULU YOK!

Yedekçi,Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kamu yararı için yapmış olduğu görev nedir? Vatandaş için yaptığı görev nedir?

YAŞAM 30.12.2016, 09:29 30.12.2016, 09:29
CHP'Lİ YEDEKÇİ: RANTÇILARA BAYRAM, TARİHİ YARIMADADA KORUMA KURULU YOK!

CHP İstanbul Milletvekili Gülay YEDEKCİ, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi AVCI tarafından cevaplandırılmak üzere vermiş olduğu soru önergesi şöyle:



İstanbul Fatih’te, Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ve 1, 2 ve 3. derecede koruma bölgelerinin tamamındaki tescilli yapılar Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nca, bunun dışında tescilli yapılara komşu parsellerdeki yapılar ve tescilsiz yapılarında belediye tarafından değerlendirileceği gündeme gelmiştir. İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nin aldığı kararla tarihi yarımadada 10 bin tescilli esere komşu olan yaklaşık 50 bin binada yapılacak güçlendirme, bakım ve onarım için Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulundan onay alınmayacak.



Bu bağlamda;



Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu üyeliklerini kimler yapmaktadır? Hangi branş mezunu kişilerden oluşmaktadır? Akademik unvanları nedir?

Akademik unvanı olmayan kurul üyesi var mıdır?



Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu’nun kamu yararı için yapmış olduğu görev nedir? Vatandaş için yaptığı görev nedir?



10 bin tescilli esere komşu olan koruma alanı ne kadardır? Koruma alanının içine de Belediyemi karışacaktır? Belediyenin onayına gitmeyecek alan ne kadardır?



SİT kararı alınmış olan yapıların etrafındaki koruma alanı ne kadardır?



Eski koruma kurulunun yapısı nasıldı? Değişmiş yapısı nasıl olacaktır? Üyeler kimlerden oluşacak?



Tarihi yarımadada bina tadilatları ve yenileme çalışmaları için Koruma Kurulu onayı alınacak mıdır?



Mevcutta koruma kurullarının bağımsız olarak aldığı kararlara Belediyeler uymak zorunda. Yapılan değişiklikle Belediye bünyesinde kurulan KUDEP karar verebilecek yetkiye getiriliyor. Bir Başkan Yardımcısının bağımsızlığından söz ediliyor. Belediye Başkanının atadığı Başkan Yardımcısı ne kadar bağımsız olabilir?

Yorumlar (0)