Zonguldak Gemi Söküm Tesisine Karşı Direniyor!

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde gemi söküm sahası yapılması için alınan karar üzerine Kilimli ve Zonguldak'ın farklı bölgelerinden gelen işçi, emekli, esnaf, gençler ve çocuklar Kilimli sahilinde bir basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

Vekil Haberleri 13.07.2019, 17:55 13.07.2019, 18:02
Zonguldak Gemi Söküm Tesisine Karşı Direniyor!

Zonguldak’ın Kilimli ilçesinde gemi söküm sahası yapılması için alınan karar üzerine Kilimli ve Zonguldak'ın farklı bölgelerinden gelen işçi, emekli, esnaf, gençler ve çocuklar Kilimli sahilinde bir basın açıklaması yaparak kararı protesto etti.

Kimya Mühendisleri Zonguldak İl Temsilciliği adına Nazmiye Uzun, TEMA temsilcisi Berran Aydan, Çevre Derneği Başkanı Ahmet Öztürk, Çatalağzı Belediye Başkanı Adnan Akgün, İYİ Parti adına Eski Zonguldak Valisi Yavuz Erkmen ve CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz konuşma yaptı.

Açıklamada, çevre kirliliği yaratacak gemi söküm tezgahları yerine, gemi yapım tersaneleri açılması yönünde kararlar alınması gerektiği vurgusu yapıldı.

CHP’li Yavuzyılmaz açıklamasında; “Gemi söküm tesisi konusunu davul zurna ile karşılamamız beklendi, “müjdeler olsun Kilimli, iş kapısı açılıyor” denildi. Önümüze getirilen kirlilik, büyük bir sorun. Aynı bölgenin insanına sunulan yine aynı yol ayrımıdır! Açlık veya ölüm! Kilimli insanı da hayvanı da bitkisi de bu açlık veya ölüm denkleminden daha fazlasını, daha iyisini hak ediyor. Kilimli bir toplama kampı değildir! Gerçekten cevap verilmesi gereken soru şudur ki; Kilimli-Çatalağzı-Muslu Bölgesinde zarar vermedik tek canlı bile kalmayana dek durulmayacak mıdır?

Gemi söküm tesislerinde genelde 20 yaş üstü gemiler parçalanarak bir kısım parçalar gemi üretim tesislerine gönderilmekte, kullanılmaz durumdaki parçalar da çeşitli yollarla imha edilmektedir. Aynı zamanda bu söküm işlemi pek çok kimyasalın, ağır metallerin, asbestin insan sağlığını, çevre sağlığını etkilediği; toprağa, deniz sularına kalıcı hasar verdiği ve kitlesel hayvan ölümlerine, sağlık sorunlarına sebep olan bir süreç anlamına gelmektedir. Zaten bu nedenle, özellikle asbestin ve hurda gemilerdeki diğer tehlikeli maddelerin yarattığı kirliliğin ve insan sağlığına zararlarının anlaşıldığı 1980'lerden sonra gemi sökümü işleri, Avrupa ve Amerika'dan Hindistan, Pakistan, Çin, Bangladeş ve Türkiye gibi ülkelere kaymıştır.

Gemi söküm tesislerine gelen yabancı bayraklı gemilerin çoğu -20 yaş üstü eski gemiler olduklarından- depolarında, gövdelerinde ve makine ve ekipmanlarının bir parçası olarak toksin (zehirli) maddeler içermektedir. Sökülen gemilerden alınan numunelerin analizleri bu maddelerin gemi sökümü işlemi sırasında çevreye yayıldığını ispatlamaktadır. 

Gemi söküm tesisleri bölgesinden alınan örnekler, gemi sökümü faaliyetlerinin yerel çevreyi asbest, madensel yağlar, ağır metaller ve Birleşmiş Milletler tarafından dünyadaki en zehirli 12 madde arasında gösterilen, poliaromatik hidrokarbonlar (PAH), poliklorlu bifeniller (PCB) ve organotin bileşikleriyle kirlettiğini ortaya koymaktadır. Hurda gemilerden çıkan kabloların yakılmasının çok zehirli dioksinlerin oluşumuna neden olduğu yine yapılan analizlerle kanıtlanmıştır. Neredeyse bütün kimyasalların düzeyleri sınır seviyelerin üzerindedir, bu da Gemi Söküm Tesislerinde çevrenin çok ciddi şekilde kirlenmiş olduğunun göstermektedir.

Bu nedenle ölüm ile yaşam arasında tercih yapmayı ve dünyanın çöplüğü olmayı reddediyoruz! Tekrar vurguluyorum ki Kilimli bir toplama kampı değildir! 

Biz CHP olarak buradayız, peki AKP Milletvekilleri halkın ölüm fermanı verilmişken neden ortada yoklar? Bu insanlar bu çocuklar umurlarında değil mi? Kendilerini de kınıyorum!" ifadelerini kullandı.

Yorumlar (0)