YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ 21/B İHALELERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP YDK Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yaptığı açıklama ile “Gerekli şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü kapsamında 21/b den ihale yapılmaya devam ettiğini” belirterek Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’nun cevaplaması istemiyle yazılı soru önergesi verdi.

Vekil Haberleri 13.01.2022, 15:46
YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ 21/B İHALELERİ MECLİS GÜNDEMİNDE

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından 3 Ocak'ta imzalanan sözleşmeye göre 18 Ocak'ta başlayacak, Yusufeli Barajı Relokasyon Yolları Kapsamındaki 39 Tünelin Elektrik, Elektromekanik ve Diğer Kontrol Sistemleri Yapım İşinin 150 gün sonunda 24 Haziran tarihinde tamamlanacağı belirtilmiştir.

CHP YDK Başkanı, Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan yaptığı açıklama ile “ Gerekli şartlar oluşmadığı halde pazarlık usulü kapsamında 21/b den ihale yapılmaya devam ettiğini” belirtti.

Bayraktutan, “Günümüz itibarıyla Yusufeli Barajı ve HES Projesinin toplam maliyeti yaklaşık 6.5 milyar TL’ye ulaşmıştır.” diyerek şunları kaydetti:

YUSUFELİ BARAJI VE HES PROJESİ İÇİN BUGÜNE KADAR DEĞİŞİK ÖLÇEKLERDE 25’TEN FAZLA İHALE YAPILDI!

 “Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında 39 tünelin Elektrik, Elektromekanik ve Diğer Kontrol Sistemleri Yapım İşi 14 Aralık 2021 tarihinde Madde 21/b pazarlık usulüyle yapılan ihaleyle Kırtur Turizm ve Fora Mekatronik İş Ortaklığı'na 619 milyon 200 bin lira bedelle verilmiştir. Yusufeli Barajı ve HES projesi için bugüne kadar değişik ölçeklerde 25’ten fazla ihale yapılmış, bedeller itibarıyla en yüksek 3 ihaleden ilki 2012 yılında 486.8 milyon TL, ikinci (ikmal) ihale 2018'de 1 milyar 428 milyon TL ve üçüncü (ikmal) ihale 2021 yılında 1.299 milyon TL olarak gerçekleşmiştir. Günümüz itibarıyla Yusufeli Barajı ve HES Projesinin toplam maliyeti yaklaşık 6.5 milyar TL’ye ulaşmıştır.Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan yapım, hizmet, ikmal ihalelerini bedelleri, tarihleri ve alan firmalar bazında detaylıca incelenmelidir.”

21/B USULÜ HEP AYNI İSİMLERİ İŞARET EDİYOR!

Aynı Firma daha önce Rize Güneysu için 152.6 milyon liralık yol ihalesiyle gündeme gelmişti. İhalede, yine 21/b usulü tercih edilmişti. Kapalı kapılar ardında yapılan pazarlık sonunda ihale FORA İnşaat'a verilmişti. 6 ay önce yine Rize'de 127.6 milyon liralık Çayeli-Kaptanpaşa yolu ihalesini alan firma bu sefer de Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında 39 tünelin Elektrik, Elektromekanik ve Diğer Kontrol Sistemleri Yapım İşini aldı. Olağanüstü şart ve koşullarda uygulanması gereken 21/b ussulü; olağanüstü şekilde hep aynı, bilindik, tanıdık isimleri işaret ediyor. Ülkemizde bu şartları karşılayacak başka firma yok mu? Hangi gerekçe ile bu ihaleler hep aynı isimler arasında dönüp duruyor?

Bayraktutan’ın Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu’na yönelttiği sorular şu şekilde:

  1. İlgili ihale hangi gerekçe ile 21-B usulüyle yapılmıştır? Ülkemiz genelinde ilgili yapım ihalesinin şartlarını karşılayacak başka bir firma yok mudur?

  1. Bakanlığınıza bağlı kurum ve kuruluşlar nezdinde Kırtur Turizm ve Fora Mekatronik İş Ortaklığı’nın tarafları Fora İnşaat ve Kırtur Turizm’in aldığı ihaleleri tarihleri ve tutarları ile birlikte kamuoyuyla paylaşır mısınız?

  1. Yusufeli Barajı ve HES Projesi kapsamında bugüne kadar yapılan yapım, hizmet, ikmal ihalelerini bedelleri, tarihleri ve alan firmalar bazında listeler misiniz?

  1. Yusufeli Barajı ve HES Projesi’nin 2012’deki ilk ihalesini 486.8 milyon TL fiyatla yapmayı taahhüt eden LİMAK+CENGİZ+KOLİN ortaklığı ile 2012 sonunda sözleşme imzalandığı bilgisi ışığında; ihale sürecinin öncesi ve sonrasında maliyetlerin yüksek oranda artış göstermesinin nedenleri nelerdir?

Yorumlar (0)