“YÜKSEK CEZALAR TEKEL BAYİLERİNİ İFLASA SÜRÜKLÜYOR”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba Tekel bayilerine yazılan cezalarda indirimi ve daha önce yazılmış cezaların bir defaya mahsus alarak silinmesini öngören kanun teklifini TBMM’ye sundu.

Vekil Haberleri 30.07.2019, 11:18
“YÜKSEK CEZALAR TEKEL BAYİLERİNİ İFLASA SÜRÜKLÜYOR”

Ekonomik krizle boğuşan bayilerin 10 Bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yazılan cezaları ödemesinin mümkün olmadığını ve cezalar nedeniyle pek çok Tekel bayisinin kapandığını belirten Ağbaba, bu cezaların ikincil nitelikteki delillerle ve şüphe üzerine yazılmasını da eleştirdi. Ağbaba, bundan sonra yazılacak cezaların bin TL’den 10 Bin TL’ye kadar yazılması gerektiğini söyledi.

“EKONOMİK KRİZ EN ÇOK KÜÇÜK İŞLETMELERİ VURDU”
Ekonomik krizin etkilerinin her geçen gün daha şiddetli hissedildiğini belirten Ağbaba şöyle konuştu: “Küçük ölçekli işletmelerin önemli bir kısmı bu krizin yükünü artık kaldıramamaktadır. TOBB tarafından açıklanan kapanan ve açılan şirket sayılarındaki değişim bu durumun göstergesi niteliğindedir. Nitekim kurulan şirket sayısı ocak-mayıs döneminde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13, 14 azalarak, 35 bin 392, kapanan şirket sayısı ise yüzde 1,37 artarak 4 bin 796 olmuştur. Kapanmayan şirketlerin ise her geçen gün borç yükleri artmaktadır. TL’deki değer kaybı ve hane halkının alım gücündeki sert düşüş trendi, küçük işletmeleri olumsuz etkilemektedir. Alkollü içeceklerdeki vergi yükünün %250’lere yükselmesi Tekel bayilerinin kar paylarını düşürmektedir. Yükselen giderler ve düşen kâr marjı nedeniyle Tekel bayileri ekonomik olarak zor bir dönem yaşamaktadır.” dedi.

 “50 BİN TL’Yİ GEÇEN CEZALAR ‘ŞÜPHE’ İLE YAZILIYOR”
Cezaların haddinden fazla ağır olduğunu belirten Ağbaba, “Tekel bayileri bu cezaları ödeyebilecek durumda değillerdir. Üstelik bu cezalar büyük çoğunlukla şüphe üzerine yazılmaktadır. İlk ihlalin oluştuğuna dair yoğun şüphe oluştuğu durumlarda yazılı bir uyarı verilmeksizin 50 Bin TL’yi aşan cezaların yazılması, yasanın ortaya çıkmasındaki mantıkla bağdaşmamaktadır. Zira ikincil nitelikteki delillerle bu ağır cezalar yazılabilmektedir. Kademeli bir ceza yükselişinin olmaması hukukun temel ilkelerine ters düşmektedir.

 “CEZALARA İTİRAZ MEKANİZMASI İŞLEMİYOR”
Cezaların iptali için itiraz yollarının işlevsiz olduğunu söyleyen Ağbaba şöyle konuştu: “Cezalara itiraz yollarında da ciddi sıkıntılar yaşanmakta ve hatta itiraz dilekçeleri dikkate dahi alınmamaktadır. İtiraz sürecindeki bu adaletsiz uygulamalar, hakkını arayan vatandaşların hak mücadelelerinin sonuçsuz kalmasına ve adaletin tecelli edememesine neden olmaktadır. Bu sorunlu itiraz mekanizması, vatandaşın yargı sistemine olan güveni zedeleyecek derecede ciddi eksiklikleri barındırmaktadır.” dedi.

“CEZALARDA ÜST SINIR 10 BİN TL OLMALI VE DAHA ÖNCE YAZILMIŞ CEZALAR SİLİNMELİDİR”
Hukukun gelişen ve değişen bir organizma olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Ağbaba, “Hakkaniyetsizliği doğuran, toplumun geniş kesimlerini olumsuz etkileyen ve ekonomik krizin etkilerini daha da derinleştiren uygulamalarda ısrar edilmemelidir. Cezaların 10 bin TL’den 100 bin TL’ye kadar yazılabiliyor olmasının mantıklı bir açıklaması olmadığı süreç içerisinde anlaşılmıştır. Bu nedenle cezaların bin TL ile 10 bin TL arasında olması gerekmektedir. Bu cezalar da son derece caydırıcı olacaktır.” Dedi. Ağbaba ayrıca daha önceki cezaların da silinmesi gerektiğini belirti. Ağbaba: “Tekel bayilerine şimdiye kadar yazılmış cezaların silinmesi, Tekel bayilerinin yaşadıkları hukuki ve ekonomik sıkıntıları önemli ölçüde azaltacak ve ekonomik krizle mücadele eden bu işletmelere ciddi bir destek sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı.

Image URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/ad/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1Click-Through URL (USE THIS TAG IN Ad Manager ONLY):https://ad.doubleclick.net/ddm/jump/N1594044.5223736GAZETEKRITIK/B31623289.390707555;sz=600x90;dc_sdk_apis=[APIFRAMEWORKS];dc_omid_p=[OMIDPARTNER];dc_tdv=1
Yorumlar (0)