'YSK ÜYELERİNE KIYAK KANUNUNA HAYIR'

YSK'nın Nisan 2017'deki seçimlerde son dakikada verdiği "mühürsüz oyları geçerli sayan" şaibeli karar üzerine AİHM'e başvuran CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni torba yasayla YSK üyelerinin görev süresini son dakikada uzatan hüküm üzerine açıklamada bulundu.

Vekil Haberleri 26.12.2018, 14:48 26.12.2018, 14:48
'YSK ÜYELERİNE KIYAK KANUNUNA HAYIR'

Milletvekili Arslan, “Şaibeli bir seçimin ilk akşamı 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' diyenlerin önünde el pençe divan duranlar, şimdi de ödülünü alıyor. 'Maç oynanırken kural değişmez' diyenler, sanki futboldaki 'VAR' uygulamasını bile yanlış gören hakemleri koltuğuna bir kez daha oturtuyor.” dedi.



Düzenleme YSK üyelerinden; 2019 yılında görevi sona ereceklerin süresini 2020 yılı Ocak ayına, 2022 yılında görevi sona ereceklerin süresini ise 2023 yılı Ocak ayına uzatıyor.



Milletvekili Kazım Arslan, “Şaibeli ve taraflı karar veren kurul üyelerinin görev sürelerini uzatarak kıyak geçen kanun teklifine “hayır” diyoruz.” İfadesini kullandı.



Kazım Arslan, açıklamasında şunu söyledi:



"Bu teklifle hem referandumdaki şaibe tescillendi, hem de yerel seçimler öncesi bu süre uzatmalarının seçimi şimdiden gölgeleyecek bir durumu yaratmıştır.



Yeni torba yasayla 2017 referandumunun şaibesi bir kere daha tescillenmiş, YSK’nın referandumda yanlı karar verdiğini göstermiştir. O büyük hukuksuzluğa imza atanların soruşturulması gerekirken şimdi de YSK’nın üyelerine kıyak geçmeye çalışıyorlar.



Şaibeli bir seçimin ilk akşamı 'Atı alan Üsküdar'ı geçti' diyenlerin önünde el pençe divan duranlar, şimdi de ödülünü alıyor. 'Maç oynanırken kural değişmez' diyenler, futboldaki 'VAR' uygulamasını bile yanlış gören hakemi koltuğuna bir kez daha oturtuyor.



Çok açık bir gerçek var... YSK'nın mevcut çoğu üyesinin üzerine 2 yıldır leke bulaşmıştır. Bunlarla adalet dağıtılmaz, bunlardan hukuki kararlar çıkmaz, bunlarla seçim adaleti gelmez. Şimdi 2017'deki şaibeli referanduma imza koyan üyelerin koltukların korumaları için, 'Siz hiç yerinizden kalkmayın, görev sürenizi de bir daha uzatırız. Siz yeter ki bizden yana karar vermeye devam edin. Görevi bırakma zamanınız gelmiş ama siz yine bize uygun karar verin, biz sizi koruruz' diyorlar.



Bu tür uygulamalar hiçbir hukuk devletinde olmaz. Sanki bu kurul üyelerinden başka yargıç yokmuş gibi davranıyorlar. Bu teklife şiddetle karşıyız, sürenin uzatılmasını istemiyoruz. Görevi biten kurul üyelerinin yerine yenilerinin atanmasını istiyoruz. Doğru olan budur, hukuki olan budur. Eğer bu teklif geri çekilmezse bundan sonra iş bize düşüyor... Her seçim sandığına canımız pahasına sahip çıkarak YSK’nın yanlış yapmasının önüne geçmeliyiz, çünkü artık bu YSK yapısı seçmene ve bizlere güven vermiyor.”

 

Yorumlar (0)