YOZGAT’TA “SÜNE” TEHDİDİ TBMM GÜNDEMİNDE

SÜNE TEHDİDİ TBMM GÜNDEMİ'NDE

Vekil Haberleri 12.06.2019, 14:41
YOZGAT’TA “SÜNE” TEHDİDİ TBMM GÜNDEMİNDE

Süne zararlısının Yozgat’ta geçen yıla göre % 500 artış gösterdiğine dikkat çeken Keven, konuşmasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye ilaç fiyatlarında ki artıştan dolayı süne ile mücadelede bir gecikme olup olmadığını sordu.

“Tarım konusunda çalışma yapan herkes bilir ki buğday üretiminde süne zararlısı ile mücadele önem arz etmektedir. Yozgat ilimiz yıllık 670 bin ton üretim ile buğday üretiminde söz sahibi bir ildir. İl Tarım Müdürlükleri’nin bugüne kadar yürüttüğü süne ilaçlamasının son zamanlarda Yozgat’ın çeşitli bölgelerinde yapılmadığına dair şikâyetler alınmaktadır. Gerekçe ise ilaç fiyatlarında ki yüksek artıştır. Yerköy, Yenifakılı, Boğazlıyan, Sarıkaya, Sorgun, Şefaatli ve merkeze bağlı köylerde yoğun süne zararlısı tespit edildiğini İl Tarım Müdürü de ifade etmektedir.Bu ilaçlama zamanında yapılmadığı için süne popülasyonu geçen yıla göre yüzde 500 artmış durumdadır.

Süne ile yeterince mücadele edilmezse çiftçimizin ürettiği buğday düşük kaliteli olacak ve maalesef düşük fiyata satmak zorunda kalacaktır.Açıklanan buğday taban fiyatı zaten çiftçiyi yoksulluğa mahkûm eden bir fiyat olarak açıklandı. Birde buğdaya süne zarar verirse fiyatı daha da aşağıda seyredecektir. Süne ile mücadele bugüne dek devlet eliyle yapılmaktadır çünkü çiftçinin inisiyatifine bırakılmayacak kadar önemli bir konudur. Çiftçi ilaçlama yapmayı unuttu veya zamanında yapmadı gibi bir gerekçe kabul edilemez. Tarım ve Orman Bakanlığı süne zararlısını artış göstermeden engellemekle görevlidir. Çiftçinin sağlıklıca ve güvenli bir şekilde ürününü hasat etmesini sağlayacak ek destekleri sunmakla görevlidir. Buğdayı ithalata mahkûm edip diğer yandan kendi çiftçimizin ürünü elinde mi kalıyor, böcek mi yiyor deyip kaderiyle baş başa bırakmış olan bu anlayış kabul edilemez. Yozgat’ta çiftçimiz bu konudan dolayı ekonomik zarar görürse bunu telafi edecek çalışmalara şimdiden başlanılmalıdır.Tarım ve Orman Bakanlığı ve ilgili birimlerinden süne zararlısı ile mücadele konusuna dikkat edilmesini ve Yozgat’ta süne zararlısıyla mücadelede gecikme olup olmadığının incelenmesini talep ediyorum."

Yorumlar (0)