Yozgat Milletvekili Ali Keven:Şehit Yakını ve Gazilerin Taleplerine Çözüm Üretilmeli

Cumhuriyet Halk Partisi Yozgat Milletvekili Ali Keven, TBMM Başkanlığı’na verdiği soru önergesiyle şehit yakınlarının ve gazilerin bir dizi taleplerini gündeme taşıdı.

Vekil Haberleri 15.10.2019, 12:25
Yozgat Milletvekili Ali Keven:Şehit Yakını ve Gazilerin Taleplerine Çözüm Üretilmeli

Şehit yakınları ve gazilerin sorunlarının ve taleplerinin geniş kapsamlı araştırılmasını isteyen Keven; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk’a verdiği soru önergesinde bu taleplerin kamu vicdanı açısından önem arz ettiğini vurguladı.

“Türk Silahlı Kuvvetleri ve Emniyet mensubu güvenlik görevlilerimizden terörle mücadele ederken veya vatani görevleri esnasında şehit düşenlerin yakınları ve malullük sebebiyle gazi olan gazilerimizin bazı talepleri bulunmaktadır. Yine ülkemiz 2016 yılında yaşadığı hain 15 Temmuz kalkışmasında ki 249 şehidimizin yakınları ve gazilerimiz için de aynı kanun çerçevesinde yararlanılan haklarda iyileştirmeler yapılmalıdır. Bu taleplere bakıldığında kamu vicdanını rahatlatacak ve şehitlerimizin emaneti çocuklarının iyi bir hayat sürmelerine katkı sunacak olan kamuda istihdam desteğidir. Bugün mevcut kanunda 2 kişi olarak sunulan istihdam desteği çocukları arasında bir sorun oluşturmayacak şekilde artırılmalıdır. İstihdam hakkından yararlanmayan veya istifa edenlere yeniden kamuda istihdam edilme hakkı tanınmalıdır. Şehitlerimizin yakınlarına kamu eliyle en azından bir adet ücretsiz konut yapılmalıdır. Şehit yakınlarının ve gazilerin yararlandığı sağlık hakları milletvekillerine sunulan haklardan kesinlikle daha fazla olmalıdır. Yine bütün şehit yakınlarına ve gazilere istisnasız yeşil pasaport verilmelidir. Gazilerimiz arasında bir ayrımcılık yapmadan bütün gazilere ÖTV’siz araç alma hakkı verilmelidir.”

Kıbrıs Gazisi gibi muharip gaziler ile malul gaziler arasında ki farklı özlük haklarına da dikkat çeken Keven, muharip gazilerin haklarının yeniden düzenlenerek malul gaziler ile aralarında ki farkların giderilmesini talep etti.

Kanuna göre yeterli malullük oranı tespit edilmediği için gazilik unvanı tanınmayan gazilerimizin sorunlarına da dikkat çeken Keven,

“Terörle mücadelede, 15 Temmuz hain kalkışmasında veya bir güvenlik görevi esnasında yaralanıp tedavi gören iyileşen ancak vücudunda fiziksel ve psikolojik etkilerin uzun yıllar sürebileceği tespit edilen ama gazilik unvanı verilmemiş olan gazilerimizin durumu yeniden değerlendirilerek gazilik unvanı verilmelidir ya da özel bir statü tanımalıdır. Malullük oranı gibi gerekçeler gösterilip daha sonra gazilik unvanı elinden alınan ve zaman zaman basına da yansıdığı üzere ödenen ücretlerin ve protezinin dahi faiziyle elinden alındığı belirlenen gazilerimizin yaşadığı bu mağduriyetler telafi edilmelidir. Bu yurttaşlarımızın talepleri acilen Sayın Bakan tarafından geniş kapsamlı ele alınmalıdır. Malullük oranı üzerinden bir ayrımcılık yapılmasını asla tasvip etmiyorum.”

Kaçırıldığı tespit edilen veya haber alınamayan güvenlik görevlilerinin ailelerine özel bir statü tanınması gerektiğini söyleyen Keven,

“Terörle mücadele bölgelerinde görev yaparken terör örgütünce kaçırıldığı tespit edilen veya belli bir süre haber alınamayan güvenlik görevlileri kurtarılana kadar yakınlarının hayatlarını kolaylaştırma amacıyla bu kamu görevlilerimizin yakınlarına özel bir statü tanınmalıdır. Görevi esnasında kazayla vurularak ya da aldıkları fiziki eğitim esnasında hayatını kaybeden güvenlik görevlilerimizin, er ve erbaşların yakınlarına da özel bir statü tanınmalıdır. Devletimiz bu insanların ailelerini, eşlerini, çocuklarını yalnız bırakmamalıdır. Bu talepler sadece kısmi olup geniş kapsamlı bir araştırma yapılmalıdır.”

Yorumlar (0)