"YÖK Yeterli Eğitimi ve Deneyimi Olmayanları Doçent-Profesör Yapıyor Zararı Hastalar Çekiyor!"

“Eğitim, bir toplumun en önemli unsurudur. Bir ulusun geleceğini bitirmek istiyorsak ilk yapılması gereken o toplumun millî eğitimini bitirmektir” diyen CHP Gaziantep Milletvekili Opr. Dr. Bayram Yılmazkaya, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Milli Eğitim Bakanlığının 2020 yılı bütçesinin görüşmelerinde bakanlığı ve uyguladığı eğitim politikalarını sert sözlerle eleştirdi.

Vekil Haberleri 16.11.2019, 14:48
"YÖK Yeterli Eğitimi ve Deneyimi Olmayanları Doçent-Profesör Yapıyor Zararı Hastalar Çekiyor!"

Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra Yüksek Öğretim Kurulu, ÖSYM Başkanlığı, Yükseköğretim Kalite Kurulu, Türkiye ve Orta Doğu Amme İdaresi Enstitüsü ve üniversitelerin bütçelerinin de görüşüldüğü toplantıda, Sayıştay Raporlarındaki önemli ayrıntılara dikkat çeken Yılmazkaya, geçen dönem taşımalı eğitime harcanan 2 milyar 847 milyon liraya değinerek “bu paraları harcıyorsunuz da kalıcı çözümü neden bulmuyorsunuz” diye Bakanı ve bürokratları uyardı. 
“Gaziantep ilimizde 80'e yakın okulun inşaatı bütçe yetersizliğinden durduruldu. On beş bin nüfuslu Şahinbey Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde ilköğretim okulu yokken 1 milyar liranın üzerinde bir bütçeyle Gaziantep’e millet bahçesi yapılmanın ne mantığı var” diyen Yılmazkaya Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’u yapılan plansızlıklarla ilgili eleştirdi. 


Yılmazkaya, “Eğitim, ülkemizde de maalesef bitmeye doğru gidiyor. Geçen yılki bütçede başarı hikâyeleriniz, hayalleriniz ve söylemleriniz nedeniyle size çok güvendiğimizi söylemiştik, gelecek için gözlerimiz parlamıştı, hatta ben size inşallah sizi kaçırmazlar, dayanabilirsiniz demiştim ama maalesef Sayın Bakan, değişen bir şey olmadı ve umutlarımız tükenmek üzere. Bu zamana kadar çok söz söylendi, anlatıldı ancak söylenecek daha çok söz var” diyerek bütçedeki eleştirilerine davam etti. 


İmam Hatiplerin Doluluk Oranı Yüzde 50’yi Geçmiyor!


Bütçe görüşmelerinde imam hatip okullarının durumunu da gündeme getiren Yılmazkaya, “Doluluk oranını ne kadar zorlasanız da yüzde 50'yi geçmeyen imam-hatip okullarımız, mahallerde FETÖ okullarından devşirdiğiniz imam-hatip okulları sayısı arttıkça çocuklarını normal okula göndermek isteyen halkın çektiği sıkıntılar mı dersiniz. Bölgesinde kalmadığı için çocuğunu şehrin diğer ucundaki Anadolu lisesine göndermek zorunda kalan veliler ve onların yaşadığı zor şartları biliyor musunuz? En son karma eğitim yasada var iken İstanbul Kadıköy İmam Hatip Okulunda fiilen sonlandırıldığını, takkeli eğitimin başlandığını, sevap puan kartı dağıtılıp aylık sevapları puan olarak çok olana ödül verildiğini biliyor musunuz, doğrusu merak ediyoruz” dedi. 


Öğretmenlerimiz Psikolojik Yıkım İçinde! (Saadet Öğretmen)


“Millî eğitimin en önemli unsuru öğretmenlerimiz” diyen Yılmazkaya, “Öğretmenlerimiz mutsuz, umutsuz, tükenmişlik, yorgunluk sendromları artmış, psikolojik yıkım içindeler. Bazı eğitimsiz veliler ve şımarık öğrenciler, aile içinde verilemeyen görgü, terbiye eğitiminin öğretmenlerden beklenmesi, beklentileri almayan velilerin öğretmenlerimize karşı sert davranışları, idarecilerimizin siyasilerden gelecek baskı ve "Aman şikâyet olmasın." korkuları sonucunda velilere karşı öğretmenleri koruyamaması ve daha neler var. Öğretmen ve idareci mutlu olmaz ise öğrenci ve eğitim de düzgün olmaz, bunu siz de çok iyi biliyorsunuz. En son kendi ilimde Saadet Öğretmen, müdür ve müdür yardımcıları, belki de velilerin mobbingine de dayanamayıp canına kıydı ve bunun sonu gelmeyecek Sayın Bakan, biliyorsunuz” dedi. 
 

Gaziantep’in Okul Sorunu Ne Olacak?


İnşaatı durdurulmuş okulları gündeme getiren Yılmazkaya, “Bakın Gaziantep ilimizde 80'e yakın okulun inşaatı bütçe yetersizliğinden durduruldu. On beş bin nüfuslu Şahinbey Ertuğrul Gazi Mahallesi'nde ilköğretim okulu yok. İnsanlar çocukları uzak okullara büyük servis masraflarıyla götürebiliyor, oysa daha yeni Gaziantep'te 1 milyar liradan fazla bütçeyle millet bahçesi projesi onaylandı. Sayın Bakanım, aranızda hiç konuşmuyor musunuz, bürokratlarınız sizi uyarmıyor mu, 80'den fazla okulun inşaatı durmuşken, yapılmayan, okulu olmayan yerler varken millet bahçesinin ne acelesi var diye doğrusu merak ediyorum” ifadelerini kullandı.
 

Taşımalı Eğitimin Maliyeti 3 Milyar Liraya Yaklaştı


MEB Bütçesindeki taşımalı eğitimin maliyetlerine değinen Yılmazkaya, “Taşımalı eğitim, geçen yıl 2 milyar 847 milyon, bu sene bir o kadar daha ve böyle gidecek gibi... Oysa bu sistemi yavaşlatıp yerinde eğitimin planlanması neden yapılmıyor? Ömürlük bir eğitim ortamı neden sağlanmıyor? Bu soruyu hiç sormuyor, tartışmıyor musunuz?”
 

YÖK Yeterliliği Olmayanları Doçent-Profesör Yapınca Zararı Hastalar Çekiyor


YÖK’ün sınavlar için topladığı paraları eleştiren Yılmazkaya doçentlik ve profesörlük ünvanlarının çok kolay verildiğini belirtti. Konuyla ilgili bütçede konuşan Yılmazkaya, “Hazır YÖK Başkanı buradayken ben özel bir konuyu da anlatmak istiyorum. Sayın Hocam, bu doçentlik kriterlerini değiştirin lütfen. Bakın, sadece bilimsel yayınlardaki yeterlilik, 100 puan almayla doçent olunmaz. Özellikle tıp fakültelerinde, tıp alanında yeterince eğitim ve ustalık olmadan insanlar doçent ve sonra profesör oldular. Doçentlik için mutlaka ikinci şart olarak ilgili branşın dernekleri veya ilgili kuruluşlarından alınan deneyim ve yeterlilik belgesi olmadan insanlara doçentlik vermeyin Hocam çünkü insanlar doçent olunca her şeyi yaparım, bilirim zannediyor, bu da hastalar için kötü, geri dönüşümü olmayan sonuçlara neden olmaktadır.
 

En son olarak ÖSYM'ye gelince, âdeta devletin para toplama veznesi. Toplamda en fazla 25 lirayı dahi geçmeyen sınav maliyetine rağmen 75 TL gibi ücret alınmakta, işe girmek için 3 sınava girmek isteyen aday, 225 TL gibi paraya zorlanmaktadır. Bu konu bize oldukça sık iletildi, lütfen bu konuya dikkatinizi ve bu miktarı değiştirmenizi ve azaltmanızı rica ediyorum” dedi.
Yılmazkaya konuşmasının sonunda, M.E. Bakanı Ziya Selçuk’a, “Sayın Bakan, umutlarımız tükenmek üzere ancak iyi niyetimizle diyoruz ki: Çıkmamış candan umut kesilmez. 2020 yılı bütçesinin başta veliler olmak üzere, öğrenciler ve öğretmenlerimize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

 

Yorumlar (0)