Veli Ağbaba: Saray'da Lale Devri'ni yaşayanlar, esnafa 33 TL'yi layık görüyor!

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada salgın döneminde esnafların iflasa sürüklendiğini ve zincir marketlerin küçük esnafı yok ettiğini söyledi.

Vekil Haberleri 24.12.2020, 11:40 24.12.2020, 11:49
Veli Ağbaba: Saray'da Lale Devri'ni yaşayanlar, esnafa 33 TL'yi layık görüyor!

İyi Parti’nin “zincir marketlere karşı küçük esnafın korunması” grup önerisi üzerine söz alan CHP’li Veli Ağbaba, esnafın vergilerini ve borçlarını ödeyemediğini ve 2020 yılında 85 bin 550 esnafın kepenk kapattığını belirtti.

“Eve ekmek götüremeyen yok” diyenler esnafa törenle gıda paketi dağıtıyor!

Konuşmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “evimize ekmek götüremiyoruz” diyen esnafa verdiği “abartıyorsunuz” yanıtını hatırlatan CHP’li Ağbaba şunları söyledi:

“Dokuz aydan beri esnafın iş yeri kapalı ve milyonlarca esnaf iflasa sürükleniyor. Dünyada örneği olmayan bir şey yapıyoruz; ‘hem dükkanını kapat hem çalışma’ diyoruz hem de esnaftan para istiyoruz. Esnaftan yaklaşık 20 kaleme yakın vergi alıyoruz; damga vergisi, çevre temizlik vergisi, elektrik, su gibi faturalardan birçok vergi alıyoruz. Esnaf kapalıyken bu parayı nereden alsın, bir düşünün. Esnaf evine ekmek götüremez duruma gelmiş, Malatya’da yaşadık. Cumhurbaşkanı ‘Abartıyorsunuz’ dedi ama esnaf mecazi anlamda değil, gerçekten evine ekmek götüremiyor ve esnaf ilk kez gıda paketine muhtaç kalmış durumda. Sağına, soluna, çevresine yardım eden esnaf, şu anda gıda paketine muhtaç ve AKP’li belediyeler, Malatya’da olduğu gibi, esnafa törenle gıda paketi dağıtıyorlar.”

Sarayda Lale Devri’ni yaşayanlar, esnafa 33 TL’yi layık görüyor!

“Esnaf vergilerini, borcunu ödeyemiyor; borçlardan dolayı elektriği suyu kesiliyor. Esnaf şu anda ‘entübe’ olmuş durumda ve yaşaması zor gözüküyor. Şimdi, dokuz aydan beri söylüyoruz, Genel Başkanımız söylüyor, bizler söylüyoruz, bu kürsüden söylüyoruz ‘Esnaf perişan, iyi değil’ diyoruz. Esnafa bir paket açıkladınız, 2 milyon 200 bin esnaftan yaklaşık 432 bin esnafa günlük 33 TL para vereceksiniz. Allah aşkına, elinizi biraz vicdanınıza koyun; siz saraylarda eğlence yapıyorsunuz, saraylarda Lale Devri’ni yaşıyorsunuz, esnafa 33 TL veriyorsunuz.”

Hayaldi gerçek oldu; 85 bin 550 esnaf ekmeğe muhtaç oldu!

Kepenk kapatan bir esnafın dükkân fotoğrafını gösteren CHP’li Ağbaba, şunları söyledi: “Bakın elimdeki resim Türkiye'nin özetidir. AKP’nin en büyük sloganıydı bu: ‘Hayaldi, gerçek oldu.’ Bu bir esnafın dükkânı, dükkânın kepengini indirmiş, kilit vurmuş. Sadece 2020 yılında 85 bin 550 esnaf kepenk kapatmış durumda, 85 bin 550 aile ekmeğe muhtaç durumda sadece bu dönem. Bu, AKP’nin resmi. Hayaldi, esnaf için kâbus oldu.

Üç harfli zincir marketler yedi başlı ejderha gibi esnafı yiyor

“İsimleri çoğunlukla üç harfli olan zincir marketler, AKP döneminde türedi ve AKP döneminde gelişti. Biz ismine ‘zincir market’ değil ‘yedi başlı ejderha’ diyoruz. Bakkalı yiyen, şarküteriyi yiyen, kasabı yiyen, züccaciye, manavı, kırtasiyeciyi, herkesi yiyen yedi başlı bir ejderhayla karşı karşıyayız. Buna ‘zincir market” değil ‘zincir market terörü’ demek lazım. Bunlar turşu zamanı turşuluk malzeme satıyor, okul zamanı kitap satıyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde böyle saçma bir düzen olamaz. Bu zincir market terörüne son verecek bir düzenleme mutlaka getirilmelidir.”

Yorumlar (0)