VELİ AĞBABA: SAĞLIK EMEKÇİLERİ İNSANCA ÇALIŞMAK İSTİYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, sağlık çalışanlarının sorunlarının araştırılması için Meclis Başkanlığında bir Komisyon oluşturulmasını istedi.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 15:36
VELİ AĞBABA: SAĞLIK EMEKÇİLERİ İNSANCA ÇALIŞMAK İSTİYOR

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

Sağlık emekçilerine yönelen şiddet vakalarının sayısı her geçen gün artmaktadır. Basına yansıyan verilere göre sağlık çalışanlarına yönelik son altı yılda 70 bini aşkın şiddet vakası yaşanmıştır. Hayat kurtarmayı, hayatlarının amacı olarak gören sağlık emekçilerine yönelen şiddet, sağlık emekçilerinin asli sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Alınan tedbirlerin yetersiz ve eksik olduğu, sağlık emekçilerine yönelen şiddet vakalarındaki yükselişle kanıtlanmış durumdadır.

Sağlık emekçilerinin görev tanımları dışında çalıştırılmaları da bir başka önemli sorundur. Özellikle hemşirelerin görev tanımları dışındaki işlerde ve haddinden uzun iş saatleri boyunca çalışmaya zorlanmaları ve mobbinge karşı savunmasız olmaları, hem hasta bakımının tam ve eksiksiz yapılmasının sağlanmasını zorlaştırarak vatandaş sağlığını tehdit etmekte hem de sağlık emekçilerinin hukuka ve insan haklarına aykırı şartlarda çalışmak durumunda kalmalarına neden olmaktadır. Türkiye’de çalışma koşullarına bağlı olarak intiharların ürperttirici bir boyuta ulaştığı alanlardan birinin sağlık sektörü olduğu da ne yazık ki rakamlarla desteklenmektedir. Sağlık Bakanlığının geçmişte açıkladığı verilere göre;

•2015’te 10’u hekim, 71’i hemşire, 99’u diğer personelden oluşan 180 sağlık çalışanı

•2016’da 11’i hekim, 56’sı hemşire, 62’si diğer personel olmak üzere 129 sağlık çalışanı

•2017’de ise 3’ü hekim, 53’ü hemşire, 66’sı diğer personelden oluşan 122 sağlık çalışanı intihar ederek yaşamına son vermiştir. Sağlık alanında çalışanlara yönelik uygulanan aşırı iş yükü, uzun nöbet saatleri, performans sistemi adı altında dayatılan yoğun çalışma baskısı, güvencesiz çalışma koşulları ve aşırı stres intiharların birinci nedenleri arasında yer almaktadır.

Sağlık Bakanlığı’nca defalarca ilan edilmesine rağmen, atama bekleyen yaklaşık 100 bin hemşirenin atamalarının hala gerçekleştirilmemiştir. Atama bekleyen hemşireler yerine, hemşire diplomasına sahip olmayan kişilerin istihdam edildiğine dair ciddi iddialar bulunmaktadır.

İşe başlama süreçlerinde yaşanan sıkıntıların yanı sıra, sağlık emekçilerinin çalışma hayatında yaşadıkları zorlukların, maruz kaldıkları şiddet vakalarının ve 3600 ek göstergenin sağlık emekçileri arasında unvan ayrımıyla verilmesinin yarattığı sıkıntıların da hali hazırda diğer pek çok sorunla mücadele etmek durumunda bırakılan sağlık emekçilerinin üzerindeki yükünü daha da ağırlaştırdığı apaçık bir gerçek olarak görünmektedir.

Bu bağlamda, doktorlar, hemşireler ve diğer sağlık emekçilerinin, maruz kaldıkları şiddet vakalarının engellenmesi, ayrımsız biçimde 3600 ek gösterge tanınması ve çalışma yaşamında maruz kaldıkları mobbing, yoğun çalışma baskısı, uzun nöbet saatleri, güvencesiz çalışma koşullarından kaynaklanan sorunların araştırılarak ortaya çıkarılması, bu sorunların giderilmesi için gereken tedbirlerin alınması hususlarında Anayasa’nın 98, İçtüzüğün 104 ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis

Yorumlar (0)