VELİ AĞBABA, PÜTÜRGE'DEKİ SİLAHLI SALDIRININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 31 Mart 2019 yerel seçimlerinde Malatya ili Pütürge İlçesi Bölünmez Mahallesi’nde, AKP’li belediye başkan adayının yakınları tarafından gerçekleştirilen 2 vatandaşın vefat ettiği 1 kişinin de yaralandığı silahlı saldırıyı Meclis gündemine taşıdı. Seçimden 1 gün önce akşam AKP’li adayın akrabalarının, öldürülen Aktaş ailesinin evine gelerek tehdit ettiğini ve baba Hasan Aktaş’ın tehdidi Jandarmaya bildirmesine karşın hiçbir önlem alınmadığını bildiren Ağbaba, konunun detaylı olarak araştırılması için bir komisyon kurulmasını istemiştir.

Vekil Haberleri 05.04.2019, 12:00 05.04.2019, 12:00
VELİ AĞBABA, PÜTÜRGE'DEKİ SİLAHLI SALDIRININ ARAŞTIRILMASINI İSTEDİ

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA

31 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen Mahalli İdareler Seçimleri için Malatya ili Pütürge İlçesi Bölünmez Mahallesi’nde, AKP’li belediye başkan adayının yakınları tarafından açık oy kullandırılmak istenmiş, buna karşı çıkan Saadet Partisi sandık görevlilerine silahla saldırı düzenlenmiş Saadet Partisi görevlisi 2 vatandaşımız hayatını kaybederken, bir vatandaşımız ise yaralanmıştır.

 

Görgü tanıklarının anlatımlarından hareketle; Seçimlerden 1 gün önce 30 Mart 2019 tarihinde AKP Pütürge Belediye Başkan Adayı Mikail Sülük’ün babası, aynı köyde oturan Saadet Partisi üyesi ve sandık görevlisi olan Hasan Aktaş’ın evini ziyarete gidip oğlu için AKP’ye oy vermelerini istemiştir. Hasan Aktaş’ın, oy vermeyeceğini söylemesinin ardından, Mikail Sülük’ün babasının, “O zaman sandığa gitmeyin” dediği; sandık görevlisi olduğunu hatırlatan Aktaş ailesi fertlerinin sandığa gideceğini söylediği, AKP’li adayın babasının ise ısrarla “Yarın oy vermeye gelmeyin, sizde üzülürsünüz, ben de üzülürüm.” diyerek tehdit ettiği iddia edilmektedir.

 

Hasan Aktaş’ın bu tehdidi kolluk kuvvetlerine anında bildirdiği ve tedbir alınmasını istediği, buna rağmen herhangi bir tedbir alınmadığı, silahlı kişilerin sandık başında oy kullanma işlemi başladığı dakikadan itibaren beklediği belirtilmektedir.

 

Seçim günü Saadet Partisi sandık görevlisi 45 Yaşındaki Hasan Aktaş ve Saadet Partisi müşahidi olan amcasının oğlu 34 Yaşındaki İlyas Aktaş, oy kabinine başkalarıyla birlikte girmek isteyen, gelmeyen kişilerin yerine oy kullanmak isteyen AKP Pütürge Belediye Başkan Adayı Mikail Sülük’ün babası ve yeğenlerine izin vermedikleri için silahlı saldırı sonucu öldürülmüş, İlyas Aktaş’ın babası 67 Yaşındaki Ali Aktaş ise yaralanmıştır.

 

Olay yerindeki en az üç kişide üç farklı silahın olduğu, bu silahların mermilerinin namluya sürülmüş olarak bekletildiği ve “sıkın” komutu ile bu silahların eş zamanlı olarak ateşlendiği görgü şahitlerinin ifadeleriyle de desteklenmektedir. Bu ifadeler ve saldırı öncesi yaşanılanlar saldırının önceden planladıklarının göstergesi olarak değerlendirilmektedir.

 

31 Mart seçimleri öncesi AKP ve MHP liderlerinin ‘seçime değil savaşa gidiliyormuş’ şeklindeki açıklamaları, Millet İttifakı üyelerini terör örgütleriyle bir arada gösterme çabaları, seçimleri ülkenin bekası ile eş değer yansıtmaları 31 Mart günü Pütürge’de kan ve gözyaşı olarak karşılık bulmuştur.

 

Malatya, Pütürge’de meydana gelen silahlı saldırı demokrasinin en önemli süreçlerinden biri olan, anayasa tarafından koruma altına alınan “seçme ve seçilme hakkının” kullanılmasının engellenmesi, anayasanın ihlal edilmesi ve seçim süreçlerinin adil, barışçıl ve güvende geçtiğine dair toplum algısını zedelemesi bakımından üzüntü vericidir.

Pütürge Bölünmez Köyü’nde ‘siyasi tercihlerinden dolayı’ köyün ikiye bölünmesine sebep olan kanlı saldırıda kolluk kuvvetlerinin sorumluluğunun ortaya çıkarılması, AKP adayının akrabalarının silahlı bir şekilde sandık başında bekletilmesine rağmen müdahale edilmemesi,2 yurttaşımızın yaşamını yitirdiği olayın tüm yönleriyle araştırılıp sadece silahları ateşleyenler değil tüm sorumluların ortaya çıkarılması, benzer bir olayın gelecek seçimlerde tekrar yaşanmaması için seçim öncesi ve sonrası süreçlerde alınabilecek tedbirlerin araştırılması için Anayasa’nın 98., İçtüzüğün 104. ve 105. Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması yapılmasını arz ve talep ederiz.

 

Veli AĞBABA

Malatya Milletvekili

 

 

Yorumlar (0)