banner773

VELİ AĞBABA; “ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BARIŞ AKADEMİSYENLERİ KARARI EREN ERDEM İÇİN DE UYGULANMALIDIR”

CHP’liler 400 gündür Cezaevinde tutuklu bulunan Eren Erdem için Silivri Cezaevi önünde bir araya geldi.

Vekil Haberleri 02.08.2019, 14:27
VELİ AĞBABA; “ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BARIŞ AKADEMİSYENLERİ KARARI EREN ERDEM İÇİN DE UYGULANMALIDIR”

Uzun süre basın açıklaması yapmalarına izin verilmeyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Ağbaba, “Balyoz ve Erkenekon davalarında bize gaz sıkanlar, bizi cezaevinin önüne yaklaştırmayanlar, bugün Silivri Cezaevi’ndeler”dedi. Ağbaba, “Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz günlerde Barış Akademisyenleri ile ilgili verdiği ‘düşünce özgürlüğü’ kararı, Eren Erdem ve diğer düşünce suçluları için de emsal kabul edilmelidir” şeklinde konuştu.  
CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Cezaevleri Komisyonu Sözcüsü  Veli Ağbaba  beraberinde milletvekilleri ve partililer ile birlikte Silivri Cezaevi önünde uzun süren direnişin ardından 400 gündür tutuklu bulunan Parti Meclisi Üyesi Eren Erdem ile ilgili basın açıklaması yaptı.
DÜN NE AKP FAŞİZMİNE TESLİM OLMADIK, BUGÜN DE OLMAYACAĞIZ
Ağbaba basın açıklamasının başında bir değerlendirme yaparak; “Parti örgütümüzle birlikte, Anayasal hakkımızı kullanmak için Silivri Cezaevi’ne önüne geldik. Maalesef 2009’da, 2010’da, 2011’de, 2012’de, 2013’te, Balyoz’da, OdaTV’de, Ergenekon’da, askeri casusluk davalarında, siyasi kumpas davalarının tamamında AKP ile taşeronu olan FETÖ birlikte hukuksuzluk yapıyordu. O günlerde, Balyoz davasına, Ergenekon davasına geldiğimiz zaman, insanları cezaevinin önüne yaklaştırmıyorlardı. Aynı uygulama, 7-8 yıl geçmesine rağmen aynen devam ediyor. AKP iktidarı, insanların anayasal haklarını yok sayarak adeta bir haydutluk anlayışıyla hareket ediyor. Bu anlayışı buradan kınıyoruz. Milletvekili arkadaşlarımızla birlikte hukuk mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz. O gün Balyoz ve Erkenekon davalarında bize gaz sıkanlar, bizi cezaevinin önüne yaklaştırmayanlar, bugün Silivri Cezaevi’ndeler. O gün bize gaz sıkan rütbeliler Silivri Cezaevi’nde, Emniyet Müdürü Silivri Cezaevi’nde. Gün gelir bugün bize bunu yapanlardan da bunun hesabı sorulur. Bu hukuksuzluğu, bir kez daha şiddetle kınıyoruz. AKP’nin faşizmine dün boyun eğmedik, dün FETÖ’ye teslim olmadık, bugün de AKP’nin faşizmine boyun eğecek değiliz. Onlara teslim olmayacağız” dedi.


ÖMRÜ FETÖ’YLE MÜCADELEYLE GEÇEN KİŞİYİ FETÖ’DEN TUTUKLADILAR
“25 ve 26. Dönem milletvekilimiz, Parti Meclisi Üyemiz Eren Erdem için bir kez daha ‘Silivri Zindanları’ önündeyiz” diyerek konuşmasını sürdüren Veli Ağbaba, “Eren Erdem bugün tam 400 gündür “AKP Hukuku” ile tutuklu. Ömrünü FETÖ ile mücadeleye, demokrasiye ve özgürlüğe adamış arkadaşımız Eren Erdem, FETÖ taktikleri ve FETÖ'ye ne istedilerse verenler tarafından hiçbir hukuki gerekçe olmadan 400 gündür hapiste tutuluyor” dedi.


DAHA İLK CELSEDEN DOSYA KANITSIZ KALDI
Haksızlıklar ve hukuksuzluklarla dolu 400 Gün yaşandığını kaydeden CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 400 gün boyunca yaşanılanları da özetleyerek; “2016’da başlayan soruşturmada 2 yıl boyunca yazılamayan iddianame, 24 Haziran seçimlerinin sonrasında bir anda yazılıverdi. Dosya tek delille başlamıştı. O delil de gizli tanık beyanıydı. İlk celsede gizli tanık telkinle tanıklık yaptığını söyledi. “Söylediklerim, gördüğüm, bildiğim şeyler değildi. Bana bunları bunları konuş dediler ben de o nedenle konuştum.” dedi. Gizli tanığın Mustafa Varank ile bağlantıda olduğu twitter yazışmalarıyla ortaya çıkartıldı. Gizli tanık da bu durumu inkar etmedi. Yani soruşturmada tek delil vardı o da gizli tanıktı ve gizli tanığın uydurma olduğu ortaya çıktı.  Daha ilk celseden dosya kanıtsız kaldı. Ama hakimler oy çokluğu ile Eren Erdem’in  tutukluluğunun devamına hükmettiler. Soruşturmayı yürüten savcı Fuzuli Aydoğdu da HSK Genel Sekreterliğine terfi ettirildi.  7 Ocak’taki ikinci duruşmada saat 16:30’da tahliye kararı çıktı ama sonra ne olduysa, nasıl olduysa tekrar yakalama kararı çıkartıldı ve Eren Erdem serbest bırakılmadan tekrar tutuklandı. Tutuklamaya karar veren heyet 65 klasörlük bir dosyayı yarım saatte incelediğini söyledi.” Şeklinde konuştu.


1 AY ÖNCE SERBEST BIRAKILSIN DİYEN HEYET 1 AY SONRA 4 YIL CEZA İSTEDİ
Eren Erdem’i serbest bırakan mahkeme heyetinin aradan 1 ay geçtikten sonra dosyaya hiçbir yeni belge, bilgi, delil ve kanıt girmemesine rağmen Eren Erdem’e 4 yıl hapis cezası verdiğini hatırlatan Ağbaba;  “1 Ay önce serbest bırakılsın dedikleri Eren Erdem’i 1 ay sonra aynı dosyayla mahkum ettiler. Bu süreçte Eren Erdem’le aynı dosyadan yargılananlar Eren Erdem’den daha fazla ceza aldı ama hepsi şuan serbest. Daha az ceza alan Eren Erdem ise tutuklu. Bir hukuk garabeti ile karşı karşıyayız” dedi.


TECRİT UYGULANIYOR
Eren Erdem’e bu süreçte adeta bir psikolojik savaş açıldığını kaydeden Veli Ağbaba, “Psikolojik savaş, Eren Erdem’in yan koğuşlarında kalanlar bile hesaplanarak ilmek ilmek işlendi.Sağlık hakkı kısıtlandı. 8-9 ay boyunca havalandırma ve spor hakkı verilmedi. Tecrit uygulaması yapıldı. CHP’yi kötülemesi istendi. Cezaevinde Alevi Dedesi ile görüşme talebi oldu. Fakat bu talep de reddedildi. Reddedildiği avukatına sözlü olarak beyan edildi. Bu talebin, tanınmayan bir mezhebin temsilcisini talep edildiği için reddedildiği söylendi. Sonradan ortaya çıktı ki bu talepleri işleme bile konulmamıştı” ifadelerini kullandı.


ANAYASA MAHKEMESİ’NİN BARIŞ AKADEMİSYENLERİ KARARI ERDEM İÇİN DE UYGULANMALIDIR
Ağbaba; “Anayasa Mahkemesine yapılan başvuru aylar geçmesine rağmen ısrarla görüşülmüyor. Oysa Anayasa Mahkemesinin geçtiğimiz günlerde Barış Akademisyenleri ile ilgili verdiği ‘düşünce özgürlüğü’ kararı, Eren Erdem ve diğer düşünce suçluları için de emsal kabul edilmelidir.  Sadece Anayasa Mahkemesi değil, İstinaf Mahkemesi de oyaladıkça oyalıyor. Mahkeme Eren Erdem’in dosyasını görüşmeyi Adli tatil sonrasına bırakmayı başardı. Adeta bir güç var ve o güç Eren Erdem’i içeride tutmak istiyor.  Tutsaklığı boyunca da insanlık dışı muamelelere maruz kalıyor, sağlık hizmetlerine erişim hakkı bile kısıtlanıyor. Eren Erdem cezaevinde sağlık sorunlarıyla boğuşuyor. Ancak elleri kelepçelenmesin diye hastaneye gitmiyor. Son olarak kulağında duyma kaybı yaşanmaya başlandı.” Dedi.


TÜRKİYE’DE KİMLERİN CEZAEVİNE GİRECEĞİNE ERDOĞAN VE AKP, KİMLERİN SERBEST BIRAKILACAĞINA  TRUMP, MERKEL VEYA MACRON KARAR VERİYOR.  
Eren Erdem, adaletsizlik timsali bir yargılama süreciyle cezaevinde rehin tutuluyor. Böyle yargı olmaz. Olmayan yargının da reformu olmaz. Trump’ın - “Bir telefon açtım, rahip Brunson’u serbest bıraktı...” diyerek dalga geçtiği , Merkel'in bir telefonu ile Macron'un bir ricası gazetecileri serbest bırakan Türk adaleti, Eren Erdem’i 400 gündür hukuksuzca tutsak etmiş durumda. Türkiye’de kimlerin cezaevine gireceğine Erdoğan ve AKP, kimlerin serbest bırakılacağına  Trump, Merkel veya Macron karar veriyor.  Eren Erdem ve cezaevlerindeki diğer gazetecilerin,siyasilerin, yazarların, çizerlerin, akademisyenlerin cezaevlerinde geçirdiği her bir gün Türkiye demokrasisine kara bir leke çalmaya ,dünyada kalan itibarımızı da ayaklar altına almaya devam ediyor.Bu ayıba derhal son verilmelidir” dedi.


EREN ERDEM’İN TUTUKLULUĞU İLK DAKİKADAN İTİBAREN SİYASİDİR
“Adalet temsilcisi bağımsız mahkemeler, iktidar adına değil ‘Türk milleti adına’ kararlarını vermelidir” diyen Ağbaba, “ Eren Erdem’in tutukluluğu ilk dakikasından itibaren siyasidir. Ne yazık ki yargı iktidar eliyle muhaliflere karşı bir intikam silahı olarak kullanılmaktadır.Eren Erdem, Türk milletinin bilgiye erişebilmesi adına, siyaset ve gazetecilik yaptığı için 400 gündür haksız ve hukuksuz bir şekilde tutuklu. Bu zulüm artık son bulmalı, Eren Erdem derhal serbest bırakılmalıdır.Anayasal haklarımızı kullanmak için, barışçıl bir şekilde basın açıklaması yapmak için, haksızlığa hukuksuzluğa dur demek için Silivri Cezaevine gelen insanları cezaevine yaklaştırmayan anlayışı bir kez daha şiddetle kınıyoruz. AKP-FETÖ ortaklığının uygulamış olduğu yargı sistemi arasında hiçbir fark yoktur. Eren Erdem teslim olmadı olmayacak.Türkiye’de demokrasiyi savunanlar teslim olmadı olmayacak. Hukuk, demokrasi mücadelemiz devam edecek.” İfadelerini kullandı.

Yorumlar (0)