VECDİ GÜNDOĞDU:“AHİLİK; AKILDIR, AHLAKTIR, BİLİMDİR, ÇALIŞMADIR, DAYANIŞMADIR”

“Kuvvetli iken affetmesini, hiddetli iken yumuşak olmasını bil” diyen ahilik kültürü, anadolu'da kökleşmiş, milletimizin birliktelik, dayanışma ve destek duygusunu en iyi yansıtan ve yapıcı etkileri olan özgün bir oluşumdur.

Vekil Haberleri 13.09.2019, 14:00
VECDİ GÜNDOĞDU:“AHİLİK; AKILDIR, AHLAKTIR, BİLİMDİR, ÇALIŞMADIR, DAYANIŞMADIR”

Çevresel ve toplumsal kültürlerin korunarak, üretici-tüketici bağının en etkin biçimde düzenlenmesini amaç edinen ahilik kültürü, etik kuralların ve dayanışmanın sergilendiği, temel meslekî bir düzen modeli oluşturmuştur.

Hoşgörü, dayanışma ve konukseverliğin uyumlu birleşimiyle yüzyıllar boyunca çeşitli iş dallarına yön veren ahilik kültürü, iş yaşamında daha çok etiğin ön plana çıktığı bir öğretidir.

Ahilik kültürünün ve anlayışının günlük yaşama getirdiği kurallarla da, sosyal yaşamda huzurun yerleşmesinin yanı sıra, emeğin değerini bulması yönünde önemli bir etmen olmuştur.

Kaliteli üretim, sosyal güvenlik, işçi ve işveren ilişkileri, hizmet içi eğitim gibi uygulamalarıyla ahilik, günümüzde de işletmelere yol gösterici niteliğini korumaktadır.

Yurttaşlarımızın hak ettikleri sosyal olanaklara kavuşturulması için önkoşul olan sosyal dayanışmayı sağlayacak oluşumlara, insanlar arasında iyi ilişkilerin geliştirilmesi, hak ve hukuka saygı gösterilmesine bugün her zamankinden daha çok gereksinim duyulmaktadır.

Bu duygularla;

Tarih boyunca süre gelen ve kimliğimizi oluşturan değerlerimizin korunup yaşatılması, ekonomik ve sosyal yaşamda dürüstlüğün ve dayanışmanın hâkim olması dileğiyle, tüm esnaf ve sanatkârlarımızın ahilik haftasını, esnaf bayramınıyürekten kutluyorum. Saygılarımla.

Yorumlar (0)