VECDİ GÜNDOĞDU MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRMA ÖNERGESİ İLE TBMM'YE TAŞIDI

" Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin Yaşadığı Sorunlar TBMM Gündeminde.

Vekil Haberleri 10.06.2019, 17:00
VECDİ GÜNDOĞDU MALİ MÜŞAVİRLERİN SORUNLARINI ARAŞTIRMA ÖNERGESİ İLE TBMM'YE TAŞIDI

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin yaşadığı sorunların tespit edilerek, çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla Anayasanın 98 inci, Türkiye Büyük Millet Meclisi İçtüzüğünün 104 ve 105 inci maddeleri gereğince bir Meclis Araştırması açılmasını arz ederiz.

Saygılarımızla.

                                                                                              Vecdi Gündoğdu

                                                                                              Kırklareli Milletvekili

                                                                                              Çevre Komisyonu Üyesi

GEREKÇE

Halk arasında ‘muhasebeci’ olarak anılan, serbest muhasebeci mali müşavirler gerçek ve tüzel kişilere ait teşebbüs ve işletmelerin;

Genel kabul görmüş muhasebe prensipleri ve ilgili mevzuat hükümleri gereğince defterlerini tutar, bilanço kâr-zarar tablosu ve beyannameleri ile diğer belgelerini düzenler, muhasebe sistemlerini kurar, geliştirir, işletmecilik, muhasebe, finans, malî mevzuat ve bunların uygulamaları ile ilgili işlerini düzenler ve bu konulardaki müşavirlik hizmetlerini yaparlar.

Mali müşavirlik mesleği,  teknolojik ilerlemenin ışığında kademeli olarak elektronik ortamlara taşındığından bir kabuk değişimine girmektedir.

Mesleğin temel ve yapısal sorunları çözülmeden gelişen teknoloji ile birlikte İleri teknoloji çalışma şartları mali müşavirlik mesleğinde var olan sorunlara ilave yeni sorunları da beraberinde getirmiştir.

Muhasebe sisteminin uluslararası platformdaki değişim ve gelişimi karşısında mali müşavirlik mesleğinin günümüz ihtiyaçlarına ve sistemine göre kendini eş zamanlı olarak kurum ve kuruluşlarla birlikte yenilemesi kaçınılmaz hale gelmiştir.

İçinde bulunduğumuz muhasebecilik tanımlaması yerine; hızla artan teknolojiyle yeni elektronik muhasebeye, bunu yönlendiren ve çalıştıran mensuba da elektronik muhasebeci, elektronik mali müşavir olarak adlandırmayı da beraberinde getirebilecektir.

Sosyal, ekonomik ve yapısal sorunlara ilave mesleki örgütlenme sorunlarının da hala çözülememesi çalışma şartlarını her geçen gün daha da güçleştirmektedir.

            Mükelleflerden tahsilat sorunu, mali müşavirlerin üzerindeki vergi yükü, beyan bildirim ve mevzuat sorunları, bölge bazlı, zaman esaslı ücret tarifesi, mücbir sebep hakkı sağlanmaması, beyan ve bildirim olmadan Mali Tatil hakkının olmaması, İş ve Ticaret Mahkemelerinde arabuluculuk hakkı verilmemesi, KOSGEB kredisi ve Yeşil Pasaport, emeklilikte yıpranma hakkı sağlanmaması kronikleşen sorunların sadece bir kısmıdır.

Ayrıca; üst birlikteki temsil hakkının demokratikleşmesi, meslek içi etik kuralların yaşama geçirilerek haksız rekabetin önüne geçilmesi, ücret, mesleki itibar ve saygınlık kazandırıcı girişimlerin süratle yaşama geçirilmesi gerekmektedir.

Bu doğrultuda;

Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerin yaşadığı sorunların tespit edilerek, çözüm yollarının belirlenmesi amacıyla bir Meclis Araştırması açılmasına ihtiyaç bulunmaktadır. Saygılarımızla  

                                                                                             

Yorumlar (0)