Vecdi Gündoğdu'dan TBMM Soru önergesi

''ÇED süreçleri salgın nedeniyle ertelensin''

Vekil Haberleri 14.09.2020, 13:42
Vecdi Gündoğdu'dan TBMM Soru önergesi

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat Kurum tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim. Saygılarımla.

Vecdi Gündoğdu
Kırklareli Milletvekili
Çevre Komisyonu Üyesi

Dünyamız son yüzyılın en büyük küresel salgınıyla karşı karşıya kalmıştır. Henüz bilimsel olarak tedavisi bulunamayan virüs nedeniyle dünyanın dört bir yanında her gün binlerce, on binlerce insan yaşamını kaybetmeye devam etmektedir. Ülkemizde de salgın nedeniyle yaşamını kaybeden vatandaşlarımızın sayısı ne yazık ki 07.09.2020 tarihi itibariyle 6730’e ulaştı. Toplam vaka sayımız ise 281.509 oldu.
Tüm iyi niyetli uyarılarımıza, önerilerimize rağmen Hükümetin hazırlık ve tedbirleri yetersiz kalmış, alınan tedbir kararlarının hatalı, ortak akıldan ve şeffaflıktan uzak olduğu ne yazık ki ortaya çıkmıştır.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığı, 81 il valiliğine ''COVID-19 Tedbirleri'' konulu ek genelge ile, korana virüs salgınının toplum sağlığı ve kamu düzeni açısından oluşturduğu riski yönetme, sosyal izolasyonu temin, fiziki mesafeyi koruma ve hastalığın yayılım hızını kontrol altında tutma amacıyla 81 ilde; sokak/köy düğünü, sünnet düğünü, kına gecesi, nişan gibi etkinlikler yeniden yasaklanmıştır.
Bu doğrultuda;
1- 04.09.2020 tarihinden itibaren corona virüse karşı alınan önlemlerin arasında düğün, sünnet, nişan toplantıların ertelenmesi, maçların seyircisiz oynanması kararları alınırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan projeler için halkın katılımı ve İDK toplantı duyuruları devam etmektedir. ÇED süreçleri salgın tehdidi geçene kadar askıya alınacak mıdır, halkın katılımı ve İDK toplantıları ertelenecek midir?
2- Halk sağlığı açısından önem arz eden bu toplantılarda kamu düzenini, sosyal izolasyonu, fiziki mesafeyi koruma açısından risk oluşturduğu açıkça ortadayken toplantılarda oluşabilecek telafisi mümkün olmayan sağlık sorunlarının sorumlusu kim, ya da kimler olacaktır?

Yorumlar (0)