TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIMA NE KADAR ÖNEM VERİLİYOR?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sağlık sektörünün en önemli ve multidisipliner alanlarından biri olan palyatif bakım hizmetlerini Meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 13.05.2019, 12:22
TÜRKİYE’DE PALYATİF BAKIMA NE KADAR ÖNEM VERİLİYOR?

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, sağlık sektörünün en önemli ve multidisipliner alanlarından biri olan palyatif bakım hizmetlerini Meclis gündemine taşıdı.

 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, tüm dünyada toplum sağlığının en önemli hizmetlerinden olan palyatif bakımın Türkiye’deki durumunu sordu.

 

Tıpta terminal dönemin, yaşamsal fonksiyonların belirli bir süre içinde sonlanmasının beklendiği süre olarak tanımlandığını, bu dönemdeki  hastaların, problemleriyle başa çıkabilmek ve gereksinimlerini karşılayabilmek için yoğun bir tıbbi yardıma ihtiyaç duyduğunu belirten Emir, terminal dönemdeki hastalara ve ailelerine yaşam kalitelerini arttırmak amacıyla palyatif tedaviler uygulandığını söyledi.

 

Günümüzde Avrupa ülkelerinde palyatif tıbbın oldukça gelişmiş yöntemlerle hem hastanelerde hem de evlerde yüksek bir hizmet kalitesi ile uygulandığını ifade eden CHP’li Emir, “Türkiye’de ise 2015 yılında yürürlüğe giren ‘Palyatif Bakım Hizmetlerinin Uygulama Usul ve Esasları Hakkında Yönerge’ kapsamında yataklı sağlık tesislerinde PB merkezleri kurulmaya başlanmışsa da, gelişmiş ülkelerdeki uygulamaların yaygınlık ve kalitesi açısından çok gerisinde kalmıştır.” dedi.

 

Sağlık Bakanlığı’na bağlı kaç hastanede palyatif bakım merkezi bulunduğunu, bunların hangileri olduğunu soran Emir ayrıca, bakım hizmetlerinin kimler tarafından verildiğini sordu.

 

“Hastaneler dışında da palyatif bakım desteği sağlayan merkezlerin hayata geçirilmesi planlanmakta mıdır?” diye soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir önergesinde şu soruları yöneltti:

 

  • Bakanlığınızın terminal dönem hastalarına hizmet amacıyla hayat geçirmeyi planladığı projeler var mıdır; varsa nelerdir?
  • Terminal dönemi hastaları acil servislerde bekletildiğine veya hastanelere kabul edilmediğine dair bakanlığınıza yapılmış kaç başvuru bulunmaktadır?

Yorumlar (0)