TÜRKİYE'NİN KANAYAN YARASI DİLENCİ ÇOCUKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Otobüs duraklarında, trafik ışıklarında ya da üstgeçitlerde hemen her gün görüyoruz onları. Yazın kavurucu sıcaklığın, kışın ayazında da ezberletilmiş birkaç cümleyle üç kuruş para istiyorlar dilendirilmeye zorlanan çocuklar…

Vekil Haberleri 17.06.2019, 11:47
TÜRKİYE'NİN KANAYAN YARASI DİLENCİ ÇOCUKLAR MECLİS GÜNDEMİNDE

Otobüs duraklarında, trafik ışıklarında ya da üstgeçitlerde hemen her gün görüyoruz onları. Yazın kavurucu sıcaklığın, kışın ayazında da ezberletilmiş birkaç cümleyle üç kuruş para istiyorlar dilendirilmeye zorlanan çocuklar…

Ve bu çocuklar ülkemizin çözüm bekleyen sorunları arasında yer alıyor.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir de işte bu konuyu Meclis gündemine taşıdı.

Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun yanıtlaması istemiyle önerge veren Emir, Türkiye’de dilendirilmeye zorlanan çocuk sayısını sordu.

“Dilendirilen çocuklar” sorununun az gelişmiş ülkelerde görüldüğünü söyleyen Emir, son yıllarda ülkemizde de artış gösterdiğini ifade etti.

Hukuki karşılığı olmamasına rağmen, adeta bir meslek olarak kabul edilen “dilenciliğe” çocukların alet edilmesinin, bir suç unsuru olmasının yanı sıra bu durumun aynı zamanda Birleşmiş Milletler Çocuk Hakları Bildirisi’ne de aykırılık teşkil ettiğini belirtti.

“Çocukların yeri okuldur, evidir, ailesinin yanıdır. Bir çocuğun oynamak için değil, dilenmek için sokakta olması vicdanları kanatmaktadır. Bu durum çocukların sağlık-eğitim gibi temel hakları ile zihinsel-ruhsal gelişimlerine engel olmaktadır.” diyen CHP’li Emir, dilenci çeteleri tarafından da kullanılan bu çocukların topluma adapte olamadıklarını ve zamanla suç dünyasının bir unsuru haline geldiğini ifade etti.

Ülkemizde “dilendirilen çocuklar” ile ilgili çözüm odaklı çalışmaların yetersiz olduğunu belirten Emir, “Günümüz koşullarında gittikçe artan ekonomik sorunlar, hayat pahalılığı, yoğun işsizlik gibi nedenlerin sonucu olarak, dilenmek zorunda bırakılan çocuk sayısı artış göstermiştir. Resmi verilere göre 1 milyon 662 bin Suriyeli çocuğun yaşadığı ülkemizde, ailelerinin geliri olmadığı ve eğitim hakkı bulunmadığı için dilenmek zorunda kalan çocuklar da eklenince, bu sorun ülkemizin kanayan bir yarası haline dönüşmüştür.” dedi.

“Ülkemizde, son 5 yılda ve yıllar itibariyle dilenen toplam kaç çocuk tespit edilmiştir? Bu çocukların illere göre dağılımı nedir?” diye soran CHP Ankara Milletvekili Murat Emir, ayrıca şu soruları yöneltti.

  • Dilendirildiği tespit edilen çocuklar, devlet koruması altına alınmış mıdır? Kaç çocuk bu şekilde koruma altına alınmıştır?
  • Dilendirildiği tespit edilen çocukların zorunlu eğitimlerini tamamlamaları ile ilgili yapılan çalışmalar var mıdır? Zorunlu eğitim almayan bu çocukların ailelerine herhangi bir ceza uygulanmakta mıdır?
  • Son 5 yılda ve yıllar itibariyle dilendirildiği tespit edilen çocukların yaş aralığı nedir; kaçı mülteci, kaçı Türk vatandaşıdır?
  • Dilendirildiği tespit edilen çocukların ailelerinin kaç çocuğu olduğu, maddi durumları, mal varlıkları, eğitim durumları incelenmekte midir?

 

Yorumlar (0)