banner773

TÜRKİYE GERÇEĞİ: “OKULLARDA ENGELLİLERLE İLGİLİ DÜZENLEMELER 30 YILDA TAMAMLANAMADI”

Gürer: “Fatih projesine milyarlar harcayan zihniyet neden DMD’li çocuklar için neden kılını kıpırdatmıyor?”

Vekil Haberleri 10.08.2019, 11:34
TÜRKİYE GERÇEĞİ: “OKULLARDA ENGELLİLERLE İLGİLİ  DÜZENLEMELER 30 YILDA TAMAMLANAMADI”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, en sık karşılaşılan kas hastalığı olan Duchenne Musküler Distrofi'li (DMD) öğrencilerin sorunlarına Milli Eğitim Bakanlığının bir an önce çözüm getirmesini istedi. Okullarda tatil sürecinde eksikliklerin giderilmesi gerektiğini söyleyen Gürer, “30 yıl önce genelgesi yayımlanmış, halen çok sayıda okul, engellilerin giriş ve eğitimine uygun değil. Bir an önce tüm okullarda düzenleme sağlansın. Çöp’e giden Fatih Projesine milyarlar harcayan zihniyet 30 yıldır engelli öğrencilerle ilgili bir arpa yol boy gidememiş” dedi.


Okullarda  engelli rampası, engelli asansörü ve engellilere özel tuvalet olmaması nedeniyle engelli öğrencilerin sıkıntı yaşadığına hatta okula gidemediğine dikkat çeken CHP’li Gürer, “Okulların bir bölümünde rampa bulunmazken olanların kullanıma uygun olmaması hem ailelerin hem de DMD'li çocukların yaşamını zorlaştırmaktadır. Dar ve güvenliksiz olan okul asansörleri, tekerlekli sandalye kullanımını neredeyse olanaksız hale getirmektedir. DMD'li öğrencilerin aileleri çocuklarının sınıfının giriş katta olmasını talep etmektedir. Zor durumda olan DMD'li öğrencilerin sorunlarının çözümüne yönelik bakanlık acil çalışmalar yapmalıdır” dedi.

“30 YILLIK GENELGE BİR İŞE YARAMAMIŞ”

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Engelliler için okullarda düzenleme yapılması için Bakanlığın, 1992/40 nolu Genelgesi (mülga), ikinci defa 2000/41 nolu Genelgesi (mülga) ve 5378 sayılı Engelliler Hakkında Kanunun yürürlüğe girmesinden sonra da 2009/90 nolu Genelge ile  yapılması gerekenler saptanmıştır. Okul girişlerine rampa yapılması, zemin kaplamalarının kaymayan ve tekerlekli sandalye hareketini güçleştirmeyen malzeme ile kaplanması, birden fazla katlı eğitim yapılarında standartlara uygun engelli asansörü yapılması, dersliklerin eşiksiz ve kot farkı olmaksızın tasarlanması, yazı tahtalarının uygun yüksekliğe asılması, engelliler için wc düzenlenmesi, tören alanlarının fiziksel engelli öğrencilerin ulaşılabilirliğini ve hareketini kolaylaştıracak şekilde erişilebilir olması öngörülmüş ancak özellikle taşradaki okullarda bu çalışmalar önemli ölçüde  yapılmamış ve mağduriyetler sürmektedir. 
Bütün engel gruplarının durumlarına yönelik fiziki alt yapı tesis edilmesi ve  mekânsal olarak ihtiyaçlarını karşılayacak bütün donanımlar  bir an önce tamamlanmalıdır” dedi.

“6 BİN DMD’Lİ ÇOCUK MAĞDUR”

Ülkemizde 6 bin civarında DMD hastalığına sahip çocuk oluğunu hatırlatan CHP’li Gürer, “Ancak aileler devletin çocuklar için bir şey yapmamasından, hastanelerin ve okulların yeterli olanaklara sahip olmamasından yakınıyor. DMD hastaları için sadece Antalya ve İzmir’de Kas Hastalıkları Merkezi var. Buralarda da yeterli sayıda doktor yok. Sadece eğitim camiası değil ülkemiz yetkilileri engelli öğrencilere duyarsız.

GÜRER: “DUYARLILIK ARTIRILSIN”

Velilere göre, okul yöneticilerinin büyük bölümü DMD hastalığı ile ilgili hiçbir şey bilmiyor. DMD kas hastası çocuğunun ihtiyaçlarını ileten velilere okul idarecileri, “Ödenek yok” yanıtını veriyor. Çocuklarının merdiven çıkarken çok zorlandığını ve kas yıkımlarının arttığını vurgulayan veliler, “Okullarda asansör olması çocuklarımız ve bizler için çok önemli. Annelerinin sırtında taşınan çocuklarımıza kolaylık sağlanmalı” diyor. Okulların büyük bölümünde rampa bulunmazken olanların da kullanıma uygun olmaması hem ailelerin hem de DMD’li çocukların yaşamını zorlaştırıyor. Dar ve güvenliksiz olan okul asansörleri, tekerlekli sandalye kullanımı neredeyse olanaksız hale getiriyor. DMD’li öğrencilerin aileleri çocuklarının sınıfının giriş katta olmasını talep etse de okul yönetimleri, diğer ailelerin baskısı nedeniyle sınıfları üst katlara veriyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu sorunlara acil çözüm üretmelidir.1992’den beri genelge yayınlayarak bu sorunların aşılamadığı ortada. Duyarlılık artırılmalıdır” dedi.

Yorumlar (0)