banner773

TTK'YA 500 MADEN İŞÇİSİ ALIMI HAKKINDA SORU ÖNERGESİ!

Cumhuriyet Halk Partisi Zonguldak Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Deniz Yavuzyılmaz, TBMM’ye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in cevaplaması istemiyle, Türkiye Taş Kömürü Kurumu’na (TTK) alınması planlanan 500 işçi ve işe alım süreciyle ilgili bir soru önergesi vererek konuyu meclis gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 03.05.2019, 10:00 03.05.2019, 09:49
TTK'YA 500 MADEN İŞÇİSİ ALIMI HAKKINDA SORU ÖNERGESİ!

Bilindiği üzere TTK’ya alınacak 1.000 adet pano ayak üretim işçisi için 2-3 Mart 2019 tarihlerinde, Zonguldak, Bartın ve Karabük illerinde kura çekimleri gerçekleştirilmiş, yaklaşık 35 bin genç kuraya başvurmuş ve bu başvuruların 25 bin’i Zonguldak İli sınırları içinde ikamet edenlerce yapılmıştı. TTK müesseselerinin ve maden ocaklarının büyük çoğunluğunun Zonguldak’taki Kozlu, Kilimli ve Merkez İlçelerinde olması nedeniyle de işe alım için toplam 1.000 kişiden 700 kişilik kontenjan Zonguldak İli için ayrılmıştı. 

CHP’li Yavuzyılmaz,  alınan işçi sayısının yetersiz oluşunu, kura sürecini ve uygulanan yöntemleri daha öncesinde de eleştirerek, kura dağılımında adaletsizlikler olduğunu, bölgesel dengelere dikkat edilmediğini ve maden şehitleri ailelerinine gereken hassasiyetin gösterilmediğini söyleyerek, sürecin takipçisi olacağını vurgulamıştı.  

Yavuzyılmaz, 30.04.2019 tarihinde TBMM’ye sunduğu soru önergesinde de; 2-3 Mart tarihlerinde yapılan kura çekiminde; Zonguldak’ın ilçelerinin, hangilerinde maden ocakları olduğunu, müesseselerin bulunduğu, nüfus ağırlıkları, coğrafi koşulları ve ulaşım mesafeleri de dahil olmak üzere pek çok parametrenin dikkate alınmadığı yanlış bir usül uygulandığını belirterek; “Bu yanlış usüle göre; farklı özelliklerdeki toplam sekiz ilçeden iş başvurusu yapan 25 bin genç aynı kuraya dahil edilmiştir. Bu nedenle kura çekiminde ilçeler arasında hakkaniyetli olmayan bir dağılım neticesi ortaya çıkmıştır.” ifadelerini kullandı. 

Yavuzyılmaz önergesinde ayrıca  yapılan usül hatalarının tekrarlanmaması için: 

a) TTK müesseselerinin bulunduğu ilçelerden başlayarak Zonguldak'taki kuranın 3'e ayrılması ve bu doğrultuda kontenjan dağılımı yapılması gerekmektedir.

             Merkez-Kozlu-Kilimli bir arada, Ereğli-Alaplı bir arada, Çaycuma-Devrek-Gökçebey        

             bir arada aynı gün içinde ayrı kuraya girmeli, böylelikle şans faktörüne dayalı olarak   

             bile olsa adaletli bir istihdam dağılımının Zonguldak geneline yayılması garanti altına  

             alınacaktır.

b Özellikle Kozlu, Armutçuk, Karadon'dan başvuru yapan şehit madenci aileleri için, işe alınacak 500 adaya ilave bir kontenjan sayısı eklenmelidir.

c İşe alım üst yaş sınırı 30'dan 35'e çekilmelidir.

d 2-3 Mart 2019’da yapılan kura çekimini, 31 Mart yerel seçimlerinde Ak Parti Belediye Meclis üyesi adayı olan siyasi bir adayın noter vekili olarak yaptırması gibi büyük bir yanlışlığın yeni kuralarda tekrar etmemesi gerekmektedir. Noterlik makamı her bakımdan tarafsız olmak durumundadır. 

e  2-3 Mart 2019’da yapılan kura çekiminde, başvuruların sıralandığı İşkur listesi ve kuraya girecek TTK listesindeki sıra numaralarının farklı olması nedeniyle kurada, işçi adayları arasında karışıklıklar yaşandığından, 500 kişilik alım kurasında bu konuya özen gösterilmesi gerekmektedir. İşkur ve TTK listelerinde işçi adayına karşılık gelen sıra numaralarının aynı olması sağlanmalıdır.” önerilerinde bulunurken Bakan Dönmez’e şu soruları yöneltti:

1. “2019 yılı içerisinde TTK’ya 500 kişilik işçi alımı yapılacak mıdır? 500 kişilik işçi alım başvurularının hangi tarihte başlatılacağı planlanmaktadır? 

2. İşe alımı yapılacağı söylenen 500 kişilik işçi sayısının 2019 yılında artırılması konusunda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığının bir çalışması var mıdır, 2019 yılı için kadro ayrılmış mıdır?  

3. 2018 yılında TTK’dan emekli olan ve 2019 yılı sonuna kadar TTK’dan emekli olması beklenen işçi sayısı kaçtır?

4. 1990 yılından itibaren her yıl TTK’ya işe alınan ve emekli olan işçi sayılarını gösteren tablonun tarafıma gönderilmesini talep ediyorum.

5. 2-3 Mart 2019 tarihli TTK işe alım kurasında yapılan usül hatalarının analizleri Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yapılmış mıdır? Bu analiz doğrultusunda tespit edilen hangi hataları nasıl düzeltmeyi planlamaktasınız?

6. 500 kişilik işe alım kurasında şehit madenci aileleri için kontenjan ilavesi yapılacak mıdır? Şehit madenci aileleri için ek kontenjan uygulaması planlanmaktaysa, bu kontenjan sayısı kaçtır?-

7. 500 kişilik işçi alımında Zonguldak’ta ilçeler için ayrı bölgesel kontenjan uygulaması yapılacak mıdır? Yapılmadığı taktirde ilçeler arasında adaletli ve kömür üretiminde verimlilik esasına dayalı bir istihdam dağılımının nasıl sağlanması planlanmaktadır?

8. İşe alım üst yaş sınırının 30’dan 35’e çıkartılması konusunda bir çalışma planlanmakta mıdır?

9. 500 kişilik işçi alımı kapsamında Zonguldak dışındaki illere kontenjan ayrılacak mıdır? Kontenjan ayrılması planlanmaktaysa hangi illere, kaç kontenjan ayrılması planlanmaktadır?

Yorumlar (0)