Torun: Engelli vatandaş hala sokağa çıkamıyor

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkan Yardımcısı Seyit Torun, “Kentlerimiz ve hâkim yapılaşma düzenimiz, engelli yurttaşlarımızın ‘eşit yaşam hakkı’nın önündeki en önemli bariyeri oluşturmaktadır” dedi.

Vekil Haberleri 03.12.2018, 11:39 03.12.2018, 11:39
Torun: Engelli vatandaş hala sokağa çıkamıyor

Torun, “Başta yapılaşma düzeni ve kent tasarımından kaynaklanan sorunlar olmak üzere; engelli yurttaşlarımızın eşit yaşam hakkı üzerindeki tüm engeller acilen ortadan kaldırılmalıdır” diye konuştu.

Torun Türkiye’nin, ‘Engelli İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ilk imzalayan ülke olmasına karşın hala birçok engeli ortadan kaldırmadığını belitti. Torun şunları söyledi:

 

“TÜİK’in 2011 yılı verilerine göre, engellilerin %66,9’u yollar ve yaya kaldırımlarına; %66,3’ü konutlara; %59,5’i alışveriş mekanlarına; %58,4’ü kamu yapılarına erişim sorunları yaşamaktadır. Yani engelli vatandaşlar kendi evine giremez, evinin önündeki sokağa çıkamaz haldedir. Bu oranları düşürmek için gereken tüm tedbirleri almak gerekmektedir.

Bugün ülkemizde yaşayan milyonlarca engelli vatandaşımız, başta eğitim, sağlık, işgücüne ve kent yaşamına katılım olmak üzere birçok alanda önemli ‘engeller’ ile karşılaşıyor. Engelli yurttaşlarımız, ülkemizde yaşayan herkes ile ‘eşit yaşam hakkı’na sahip olmalıdır. Eğitim sisteminden kaynaklı sorunlar, istihdam olanaklarının kısıtlılığı, sosyal hizmetlerdeki yetersizlikler ve kent yaşamına katılımı engelleyen unsurlar, sadece engelli yurttaşlarımız için değil, hepimiz için can yakıcı sorunlardır.

 

Engelli yurttaşlarımızın eşit yaşam hakkını sağlamak için, başta ilgili kamu kurumları olmak üzere, yerel yönetimlerden sivil toplum örgütlerine, üniversitelerden iş dünyasına, hepimize önemli sorumluluklar düşmektedir.”

 

Seyit Torun, 3 Aralık “Uluslararası Engelliler Günü” nedeniyle bir mesaj yayınladı. “Engellilerin topluma kazandırılması, insan haklarının tam ve eşit ölçüde sağlanması amacıyla acilen harekete geçmeliyiz” diyen Torun,  “Ülkemizde eşit yaşam hakkını sağlamak, bir arada huzurlu bir yaşamın temellerini atmak için daha fazla zaman kaybedemeyiz. Biz CHP olarak hem yasal düzenlemeler hem de belediye uygulamalarında bu hedefi tuturmak için büyük gayret sarfediyoruz” diye konuştu.

 

Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre dünya nüfusunun yaklaşık %15’inin engelli olduğunu hatırlatan Torun, şunları söyledi:

 

“Kentsel planlama ve tasarımda; yapılaşma düzenimizi oluşturan tüm mimari tasarım ve uygulama süreçlerinde, “evrensel tasarım” ilkelerine uyulması ve engelsiz mekanların bütüncül bir yaklaşımla ve ivedilikle oluşturulması gerekmektedir. Mekanı engelsiz kılmak, yaşamdaki engelleri ortadan kaldırmanın ilk basamağı olacaktır. Engelsiz tasarım ilkeleriyle oluşturulmuş kentlerin yanı sıra; toplumsal yaşamda, bilimde ve sanatta aktif bir biçimde yer almaları ve karar alma süreçlerinde önemli rol oynamaları sağlanmalıdır. Engelli yurttaşlarımızın bilgiye ve hizmetlere erişiminin önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır.”

 

 

Yorumlar (0)