TİGEM'in Ceylanpınar arazisinde 40 yıllık işgal

Mülkiyeti TİGEM’e ait olan Ceylanpınar Tarım İşletmesinin arazileri üzerinde 25 ayrı yerde “göçer” olarak tanımlanan grupların işgali, devletin de bu grupları çıkarmak için mücadelesi 40 yıldır sürüyor.

Vekil Haberleri 04.12.2020, 11:59
TİGEM'in Ceylanpınar arazisinde 40 yıllık işgal

Ceylanpınar Tarım İşletmesi’ne küçük bir grup olarak 40 yıl önce gelen aileler yıldan yıla büyüyor. 2007 yılında 672 olan aile sayısı, bin 72’ye çıkarken; 2007 yılında nüfus 4 bin 338 iken, şu anda 9 bin 922, işgal alanı 120 bin dekardan, 254 bin dekara, hayvan varlığı da 34 bin 219’dan, 53 bin 444’e çıktı. TİGEM arazisini işgal eden ve yıldan yıla büyüyen ailelerin kuruma olan yıllık zararı da 64 milyon lirayı buldu.
1980 öncesi yıllarda Ceylanpınar Tarım İşletmesinin civarlarında göçebe olarak çadırlarda yaşayan ve yaz aylarını hayvan otlatmak amacıyla Karacadağ'da, kış aylarını ise Ceylanpınar Tarım İşletmesinde veya Hazine arazilerinde geçiren göçer gruplar, 1980-1990 döneminde, kerpiç ve taştan evler veya barınaklar İnşa ederek İşletme arazisi içinde mezra ve köyler oluşturarak yerleşik düzen içinde yaşamaya başladılar.
Aradan geçen 40 yıllık zaman diliminde bu grupların hem hayvan sayısı hem de nüfusları arttı. TİGEM arazisindeki nüfusun ve hayvan varlığının hızla artması, işletme otlak yerlerinin kullanılması nedeniyle ilave yem maliyeti, hastalıkların artması ve işletme damızlıklarına bulaşması, tohum üretiminin olumsuz yönde etkilenmesi, sulama sistemlerinin zarar görmesi ve güvenlik zafiyetlerinin oluşması gibi çok sayıda soruna yol açıyor.
Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğü’nün 2017 – 2018 yılı bilanço ve hesapları KİT Üst Komisyonu’nda görüşüldü. Komisyonda kurumun kangren halini alan Ceylanpınar işletmesindeki göçer aileler sorunu da ele alındı.
BAŞKA BÖLGEYE TAŞIYIN
Konuyla ilgili söz alan CHP İzmir Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Atila Sertel, 40 yıldır bu işgal sorununun çözülememesini eleştirerek, “Türkiye’nin başka bir yerinde böyle bir işgal söz konusu olsa yani herhâlde çoktan çıkarılırdı. Birçok yerde, Karadeniz’de HES’lerde, Kaz Dağları’nda madende köylüler toprakları gitmesin diye direndiğinde Polis ve Jandarma köylüleri o alanlardan anında çıkarıyor. Ama Ceylanpınar’da 40 yıllık bir işgal söz konusu. Biz kimseyi sokağa atın demiyoruz ancak burada hızla artan nüfus kuruma zarar veriyorsa onları da başka bölgeye taşıyın” dedi.
BAKANLAR BÖLGEYE GİDİYOR
Orada yaşayan göçer ailelere ait hayvanların hastalık açısından kuruma zarar verdiğini ifade eden Sertel, yıllık zararın 64 milyon gibi ciddi bir rakama ulaşması nedeniyle bir an önce önlem alınması gerektiğini söyledi.
TİGEM Genel Müdürü Ayşe Ayşin Işıkgece de, “Bununla ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız, İçişleri Bakanlığımız ve Tarım Bakanlığımız,  bakanlar düzeyinde toplantılar yapmakta. Aynı zamanda, biz 4 Aralık Cuma günü bakanlarımızı da bölgemizde gezdirerek bundan sonraki süreçte yapılacak işlemlerle ilgili projelerimizi ele alacağız” dedi.

Yorumlar (0)