TAŞCIER'DEN 14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ecz. Gamze Taşcıer yazılı bir basın açıklaması yaparak 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı ve eczacıların çok sayıda sorunu olduğunu ifade ederek, uzun vadede en büyük sorunlardan birinin de ihtiyaç dışı açılan eczacılık fakülteleri olduğunu ve bu durumun işsiz eczacılar yaratacağını söyledi. Taşcıer’in yazılı açıklaması şu şekilde;

Vekil Haberleri 13.05.2019, 11:09 13.05.2019, 11:27
TAŞCIER'DEN 14 MAYIS ECZACILIK GÜNÜ MESAJI

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve Parti Meclisi üyesi Ecz. Gamze Taşcıer yazılı bir basın açıklaması yaparak 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutladı ve eczacıların çok sayıda sorunu olduğunu ifade ederek, uzun vadede en büyük sorunlardan birinin de ihtiyaç dışı açılan eczacılık fakülteleri olduğunu ve bu durumun işsiz eczacılar yaratacağını söyledi. Taşcıer’in yazılı açıklaması şu şekilde;

“Bugün ülkemizde 37 bini aşkın Eczacı meslektaşımız, toplum sağlığının korunması ve sağlık sistemimizin etkin bir şekilde işlemesi amacıyla gecesini gündüzüne katarak, büyük bir özveriyle çalışmaktadır. İktidar tarafından birçok haksızlığa uğratılan eczacılar, bir yandan da sağlıkta yaşanan şiddetin mağdurları olmaktadır. Kurum eczacılarına yönelik ayrımcılık ve ücret adaletsizliği de iktidar partisinin mesleğimize bakışını ortaya koymaktadır. İçinde bulunulan bu ortamda 14 Mayıs Eczacılık Günü, şerefli mesleğimiz adına bir mücadele günü olarak belirmektedir.

Eczacıların derinden yaşadığı birçok sorun olmakla birlikte, orta ve uzun vadede beliren bir sorun da, Türkiye’nin dört bir yanında plansız ve programsızca açılan eczacılık fakülteleridir. Durum öyle vahim boyuttadır ki, eczacı akademisyeni dahi bulunmayan, mesleğimizin eğitimi noktasında gerekli teknik yeterlilikte olmayan çok sayıda fakülte, ne yazık ki ülkeyi yönetenlerin öngörüsüzlüğü nedeniyle açılmış ve açılmaya da devam etmektedir. İktidar partisinin her alanda olduğu gibi, meslek örgütlerini dinlemeyen, bilirkişilerin görüşlerini önemsemeyen, plan ve programı göz ardı eden anlayışı neticesinde, ülkemizde ihtiyacın çok ötesinde eczacılık mezunu bulunur hale gelmiştir. Bu durum hem çalışan eczacıları zorda bırakırken hem de yeni mezun olmuş meslektaşlarımızın çalışma hayatına dahil olabilmelerinin önüne engel olarak çıkmaktadır.

Ülkemizde eczacılık fakülteleri sadece son yedi yılda %71 artmıştır. 18 yılda fakülte sayısı 8’den 49’a yükselmiştir. Mezun sayısı kontrolsüz bir şekilde hızla artarken, resmi kurumların verilerine göre eczane açılabilecek yer sayısı yalnızca 1867’dir. İktidar partisinin 2023 vizyon belgelerine bakıldığında, söz konusu yıla gelindiğinde eczacı ihtiyacının 32 bin 900 olacağı belirtilmekteyken, bugün eczacı sayısı 37 bini geçkindir. Nasıl bir çelişkidir ki, vizyon projesi açıklayıp ihtiyaç sayısı belirleyen iktidar partisi, bugün dahi söz konusu ihtiyacın üzerinde eczacı bulunmaktayken hala eczacılık fakültesi açmakta, kontenjanları da düşürmemektedir.

Aralıksız olarak ihtiyaç dışı eczacılık fakülteleri açan ve bununla da övünen iktidar sahiplerinin, mezun olan gençlerimizin nasıl istihdam edileceği ile ilgili bir planları var mıdır? Kartopu gibi büyüyen bu soruna karşı bir çözüm projeleri var mıdır? Şaşalı 2023 projelerinde, ihtiyacın çok ötesinde sayıya ulaşacak eczacılık mezunlarına yönelik yeni istihdam planları var mıdır? Yoksa senede üç veya dört kere yapılan açıktan atama ile 50-60 kişilik kadrolarla mı sorunu geçiştirecekler? Maalesef hiçbir çözüm önerisi getirmemektedirler. İktidar partisi yaşanan sorunu sadece ifade etmekte, bu soruna karşı ne bir önlem almakta, ne de proje üretmektedir. Sanki ülkeyi yönetmiyormuşçasına, adeta “hayırlısı” diyerek büyüyen sorunu görmezden gelerek çözülmesini ummaktadır.

Eczacılık mesleğinin sağlıklı şekilde sürdürülebilmesi amacıyla yapılması gerekenler bellidir. Bir an önce yeni eczacılık fakülteleri açılmasına son verilmeli, mevcut fakültelerden de yeterli teknik yeterliliğe sahip olmayan ve yeterli öğretim üyesi bulunmayanlar kapatılmalıdır. Kontenjanlar bir an önce, bir dönem daha kaybetmeden azaltılmalı, üniversite sınavında eczacılık alanına başarı sırası getirilmelidir.

Sağlık emekçisi eczacıların yaşadığı bir değil, birden çok sorun çözüm beklemektedir. Bu doğrultuda Cumhuriyet Halk Partisi olarak eczacıların onurla yürüttükleri mesleklerinin huzurla sürmesi için elimizden gelen tüm çabayı göstermekteyiz. Bu talep ve duygularla, 14 Mayıs Eczacılık Günü’nü kutluyor, süren mücadelede daima meslektaşlarımla birlikte omuz omuza olacağımı bir kez daha ifade ediyorum.”        

Yorumlar (0)