Tanrıkulu'ndan 16 Yıllık AKP İktidarının İnsan Hak İhlalleri Raporu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002 ile 2018 yılları arasında 16 yıllık AKP İktidarı döneminde yaşanan İnsan Hak İhlalleri Raporu yayımladı.

Vekil Haberleri 09.12.2018, 09:01 09.12.2018, 09:01
Tanrıkulu'ndan 16 Yıllık AKP İktidarının İnsan Hak İhlalleri Raporu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, 2002 ile 2018 yılları arasında 16 yıllık AKP İktidarı döneminde yaşanan İnsan Hak İhlalleri Raporu yayımladı.

Bir baş deyişle AKP İktidarının İnsa Hak İhlalleri Karnesi diyebileceğimiz rapor Adalet ve Kalkınma Partisi’nin (AKP) iktidara geldiği günden bu yana, insan hakları ve demokrasi kavramları gittikçe “kırılgan” bir hale getirilmiştir. Oysa insan hakları ve demokrasi, çağdaş, demokratik bir ülkede, adil, eşitlikçi ve etik bir yönetim anlayışının hâkim olduğu bir ortamda en çok savunulması ve her daim güçlü tutulması, eksiksiz uygulanması gereken ilke ve kuralları kapsamaktadır.

 

Binlerce kişinin yaşam hakkının ihlal edildiği, binlercesinin işkenceye uğradığı ve insanların sokaklarda “ADALET” diye haykırdığı bu yıllarda AKP, kendini halka hesap verme zorunluluğundan azade tutmakta, en basit eleştirilere dahi hakları ve hak arayanları hiçe sayarak karşılık vermektedir. Böylesi bir ortamda, kişi güvenliği, düşünce ve ifade özgürlüğü, adalete erişim ve hakikati bilme hakkı gibi hak ve özgürlükler yok sayılmaktadır.

Sonuç olarak, 15 Temmuz Darbe girişiminin ardından başlatılan olağanüstü hal dönemi ile birlikte ülkemiz, insan hakları ihlallerinin ve siyasal iktidarın bu konudaki uygulamalarının tartışılamadığı, insan haklarının savunulamadığı bir noktaya sürüklenmiştir.

AKP iktidarında yoğun biçimde gördüğümüz bir başka olgu ise ‘cezasızlık’tır. İhlallerle birlikte en geniş biçimde hayata geçirilen cezasızlık, adalet ve hakikate erişmeyi imkânsızlaştırmakta, hak-hukuk mücadelesini mağdurlar için içinden çıkılmaz kılmakta, insan haklarını uygulanamaz bir hale sokmaktadır. Öyle ki bugün ülkemizde “HukukYargı”nın getirildiği durum Franz Kafka’nın Dava romanındaki karanlık ortamı andırmaktadır.

AKP iktidarı döneminde, temel insan hakları alanlarında yaşanan ihlalleri genel hatlarıyla ortaya dökmeyi amaçlayan bu çalışma, demokrasi ve insan hakları bakımından içinde bulunduğumuz durumun vahametini göstermektedir.

İktidarın yaşamın her alanında yaratmaya çalıştığı korku atmosferine karşı tek çözüm demokrasiyi, barışı, kardeşliği ve adaleti savunmaktır.

Bizler, demokrasiyi, hakları ve adaleti yok sayan, zalimliğe varan bir yönetim anlayışının önünde sonunda hesap vereceğini biliyoruz. Demokrasi ve insan hakları mücadelemizi bunun bilinciyle yılmadan ve vazgeçmeksizin sürdürmeye devam edeceğiz.

 

RAPORU İNCELEMEK İÇİN AŞAĞIDAKİ PLAYER'I KULLANABİLİRSİNİZ

 

 

Yorumlar (0)