Tanrıkulu'ndan TÜBİTAK Sorusu!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU TÜBİTAK’ın barış bildirisine imza atan akademisyenlerin projelerine verdiği desteği durdurduğu iddiaları doğru mudur?

Vekil Haberleri 20.09.2019, 10:35
Tanrıkulu'ndan TÜBİTAK Sorusu!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 


Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.


Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU
İstanbul Milletvekili

 


Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun (TÜBİTAK), lise öğrencileri için temel, sosyal ve uygulamalı bilim alanlarında çalışma yapmalarını teşvik etmek amacıyla düzenlediği yarışmalarda son dönemlerde dereceye giren projelerin  "EKG Önlüğü ile Mahremiyeti Korumak”, “Osmanlı Padişahlarının Mevcut Portreleri Tarih Bilincimizi ve Ecdat Algımızı Nasıl Etkiliyor”, “Güneşin Deklinasyonu ile Kıble Yönü Tayini” gibi bilimsellikten uzak olduğu ve hangi kriterlere göre bu projelerin dereceye girdiğine dair iddialar mevcuttur.
TÜBİTAK’ın barış bildirisine imza atan akademisyenlerin projelerine verdiği desteği durdurduğu, projelere verilen desteklerin amacına ulaşmadığı, iş başvurularında sonuçlar açıklanırken mülakatta alınan puanlara ve gerekçelere dair bilgi verilmediği ve sıralamaya giren isimlerin açıklanmadığı yine iddialar arasındadır.

Bu bağlamda;

1.TÜBİTAK'ın bilimsellikten uzak projelere yer verdiği iddiaları doğru mudur?

2.İddialar doğru ise, bahse konu projeler hangi kriterlere göre seçilerek değerlendirilmektedir?

3.TÜBİTAK’ın barış bildirisine imza atan akademisyenlerin projelerine verdiği desteği durdurduğu iddiaları doğru mudur?

4.20 Eylül 2019 tarihi itibariyle son 3 yılda yıllar bazında TÜBİTAK tarafından kaç projeye verilen destek durdurulmuştur? Gerekçeleri nedir?

5. Projelere verilen desteklerin amacına ulaşmadığı iddiaları doğru mudur? TÜBİTAK bünyesinde proje değerlendirme ve sonuç süreci nasıl işlemektedir?

6.20 Eylül 2019 tarihi itibariyle son 3 yılda yıllar bazında kaç proje reddedilmiştir? Gerekçeleri nedir?

7.20 Eylül 2019 tarihi itibariyle son 3 yılda yıllar bazında kaç proje TÜBİTAK tarafından kabul görmüştür?

8.TÜBİTAK tarafından projeler hangi kriterler baz alınarak değerlendirme yapılmaktadır?

9.TÜBİTAK bünyesindeki iş başvuru sonuçları açıklanırken sonuçlara dair isim listesi ve puanların açıklanmadığı iddiaları doğru mudur? TÜBİTAK bünyesinde personel istihdamı süreci nasıl işlemektedir?

Yorumlar (0)