TANK PALET FABRİKASI, 1,8 MİLYON M2’LİK ARSAYI KATARLILARA SATMAK İÇİN Mİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR?!!

Cumhuriyet Halk Partisi Hatay Milletvekili Av.Suzan Şahin, geçtiğimiz günlerde CHP milletvekillerinin oturma eylemi yapması sonrası tekrar gündeme gelen Sakarya Tank Palet Fabrikası özelleştirmesini TBMM gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 22.08.2019, 16:09
TANK PALET FABRİKASI, 1,8 MİLYON M2’LİK ARSAYI KATARLILARA SATMAK İÇİN Mİ ÖZELLEŞTİRİLİYOR?!!

Şahin, Türk Telekom özelleştirmesini örnek göstererek fabrikanın üzerinde bulunan ve Türkiye’nin en değerli arazileri arasında yer alan 1,8 milyon metrekarelik fabrika arazisinin Katarlılara satılması amacıyla özelleştirmenin yapıldığını söyledi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, mülkiyeti Maliye Hazinesine ait, Milli Savunma Bakanlığı’na tahsisli olan ve Sakarya’nın Arifiye ilçesinde yer alan, 1 milyon 804 bin metrekarelik arazi üzerine kurulu, MSB Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğüne bağlı 1. Ana Bakım Fabrika Müdürlüğü arazisi ve bilinen adıyla Tank Palet Fabrikası’nın 481 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile özelleştirme kapsam ve programına dahil edilerek, Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) alınıp, Askeri Fabrika ve Tersane İşletme A.Ş.’ye (ASFAT) resmen devredileceği iddiasınadeğinerek, Resmi Gazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde Tank Palet Fabrikası'nın 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirileceğinaçıklandığını, daha sonra çıkan haberlerdeise fabrikanın ve üzerinde bulunduğu 1,804 milyon m2’lik arazinin ASFAT’a devrine yönelik resmi işlemlerin 21 Aralık 2019’a kadar tamamlanacağı, böylece fabrikada çalışan işçilerin tamamının Milli Savunma Bakanlığı (MSB) kadrosundan çıkıp ASFAT kadrosuna geçeceği, işçilerin maaşlarının da 14 Eylül 2019’dan itibaren ASFAT tarafından ödenmeye başlanacağının kamuoyunun gündeminde yer aldığını söyledi.

Bu haberlere karşın Tank Palet Fabrikası ve üzerinde bulunduğu arazinin Katar-Türk işbirliği olan BMC firmasına 25 yıllığına ‘doğrudan’ devredildiği Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıklanmıştı. 19 Mart 2019 tarihinde Sakarya’nın Karasu ilçesinde düzenlenen “BMC Gelecek 50 Yıl Buluşması”nda konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tank Palet Fabrikasının satılmasının söz konusu olmadığını iddia ederek “Burada yapılan iş özelleştirme değildir. Satış yok, BMC’ye devrini yaptık” ifadelerini kullanmıştı.

Milli savunma sanayimiz için stratejik öneme haiz olan veHarb-İş Sendikası Başkanı Bayram Bozal’ın açıklamalarına göreilk olarak palet üreterek faaliyete başlayan ancak süreç içinde Fırtına Obüsleri üreten, Leopard T1T2’nin modernizasyonunu ve fabrika seviyesi bakımlarının yapan,  en son Obüslere otomatik mühimmat yükleyen makinayı da yapan ve Milli Savunma Bakanlığı ve ilgili yerlere 281 tane Obüs teslim eden, 2011’e kadar 281 adet yapılıp teslim edildikten sonra üretimin durdurulduğu ve sonrasında yeniden 140 tane Obüssiparişi alacak duruma gelenSakarya Tank Palet Fabrikası ile fabrikanın üzerinde bulunduğu, Türkiye’nin en değerli 10 arazisinden biri olarak gösterilen ve uzmanlarca paha biçilemez olduğu söylenen 1,8 milyon m2’lik arazinin önce özelleştirme programı kapsamına alınıp, sonrasında %51 hissesi Ethem Sancak %49 hissesi Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamas el Sani’ye ait BMC firmasına doğrudan devredilecek olmasına kamuoyundan gelen tepkiler üzerine, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tekrar kameralar karşısına geçerek "Özelleştirme söz konusu değil, işletme devri var." demek durumunda kaldığını belirten Şahin,

‘‘11 Kasım 2005’te gerçekleşen ve Türkiye'nin en büyük özelleştirmesi olarak bilinenve TÜRK TELEKOM%55'inin 6,5 milyar Dolara Hariri Ailesi'ne ait Suudi Arabistan merkezli OGER TELECOM'a devrinde de ‘işletme devri’ sözleşme maddeleri arasındaydı. Sözleşmeye eklenen bu maddeye göre OGERTELECOM, TÜRK TELEKOM’un arsa, bina vs. gayrimenkulleri üzerinde, hali hazırdaki teçhizatı ve alt yapısı üzerinde hiçbir "satış hakkına" sahip olamıyordu. Firmanın TÜRK TELEKOM'a ait arsalar üzerine yeni bina yapması dahi bu madde ile yasaklanıyor, sözleşme bitim tarihinde firmanın TÜRK TELEKOM'u devlete tüm arazi, bina, teknik malzeme ve alt yapısı ile teslim edeceği belirtiliyordu. Ancak gelinen süreçte sözleşmeye aykırı bir şekilde TÜRK TELEKOM 2011 sonrasında gayrimenkul satışına başladı ve Hariri Ailesi'nin sahibi olduğu OGERTELECOMfirması, TÜRK TELEKOM'un bina ve arsalarını Maliye eski Bakanı Kemal Unakıtan'ın tabiri ile "Babalar gibi" satarak, Türkiye'ye 4 milyar Dolarlık bir yük bırakarak Türkiye pazarından çekildi.TÜRK TELEKOM özelleştirmesi sonrası yaşanan sözleşmeye aykırı gerçekleşen arsa ve taşınmazların satışı ve özelleştirme hüsranı Türkiye’nin hafızasındayken, bugün aynı TÜRK TELEKOM örneğinde olduğu gibi Sakarya Tank Palet Fabrikası’nın özelleştirilmesi ve Katar-Türk iş birliği olan BMC’ye ‘doğrudan’ devri, 1,804 milyon metre karelik Türkiye’nin en değerli 10 arsasından biri olarak gösterilen vatan toprağının BMC firması üzerinden Katarlılara sözleşmeye aykırı olarak satılacağı, aynı TÜRK TELEKOM olayında olduğu gibi bu satışlara hükümetin ses çıkarmayacağı endişesini doğurmaktadır. Sonu hüsranla biten Telekom özelleştirmesinde Türkiye büyük zarara uğramış, bu özelleştirme sonrası hem değerli arsa ve taşınmazlar devletin elinden çıkmış hem de 4 milyar TL gibi bir yük vatandaşımızın sırtına binmiştir. Aynı durumun Tank Palet Fabrikası’nın üzerinde bulunan arsanın satışı ile gerçekleşeceği ve devletin zarar edeceğini düşünüyoruz. AKP  ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla devlet kazanımlarımızı yabancılara peşkeş çekiyor.’’ dedi.

BMC firmasının %49’unun Katar Emiri’ne ait olduğunun altını çizen Suzan Şahin, ‘Milli savunma sanayimiz için stratejik öneme haiz olan Sakarya Tank Palet Fabrikası önce özelleştirme kapsamına alınıyor, sonrasında "Erdoğan'a ailem feda olsun" diyecek kadar Erdoğan hayranı olan Ethem Sancak'a ve ortağı Katar Emirine verildiği bizzat Cumhurbaşkanı tarafından açıklanıyor. Katar Emiri demek Katar ordusu demektir. Milli değerimiz olan Tank Palet Fabrikası’nda çalışan askeri personelimiz Katar ordusuna mı hizmet edecek? Bu kabul edilir bir şey değildir. Resmi gazetede ihale ilamı yapılmadan, ihalesi gerçekleşmeden Cumhurbaşkanınasıl oluyor da çıkıp ‘Fabrikayı BMC’ye verdik’ diyebiliyor? Devir işlemi gerçekleşmeden, ihale yapılmadan Cumhurbaşkanının bu açıklamayı yapması yasalar karşısında alenen ihaleye fesat karıştırma suçudur!’’ ifadelerini kullandı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve CHP Grup Başkan Vekili Sakarya Milletvekili Engin Özkoç’un da konuyla ilgili hükümet yetkililerine defalarca sorular yönelttiğini ancak sağlıklı ve şeffaf hiçbir cevabın gelmediğini söyleyen Suzan Şahin, ‘‘Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu da Grup Başkan Vekilimiz Sakarya Milletvekili Sayın Engin Özkoç da defalarca sordu, biz de bir kez daha konuyu yüce meclisin gündemine taşıyoruz. Ancak hükümetin her zamanki gibi ‘ben yaptım oldu’ mantığıyla hareket edip vatandaşların kafalarındaki soru işaretlerini giderecek bir açıklama yapacağını sanmıyorum. Önceden yapılan gizli pazarlıklar mı var acaba? İhalesiz özelleştirme mi olur? Devletin malı kimsenin babasının malı değildir ki ‘ben istediğime devrediyorum’ diyebilesiniz. Bu özelleştirme kararı derhal iptal edilmeli, Türkiye Cumhuriyeti’nin malı Türkiye Cumhuriyeti’nde kalmalıdır.’’ dedi.

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, Hazine ve Makiye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu önergede şu soruların yanıtlanarak kamuoyu ile paylaşılmasını istedi;

  1. ResmiGazete'de yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesinde 31 Aralık 2019 tarihine kadar özelleştirileceği bildirilen Tank Palet Fabrikası ve arazisi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Mart 2019 tarihinde dediği gibi BMC firmasına devredilmiş midir?
  2. Devir işlemi gerçekleşmiş ise ihale ne zaman yapılmıştır? Yapılmış ise fabrikanın özelleştirme işlemleri için “Değer Tespit Komisyonu” oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuş ise komisyon fabrika ve arsanın değer tespitini yapmış mıdır?Komisyon bir değer tespiti yapmış ise bu değer kaç Lira olarak belirlenmiştir?
  3. Devir işlemi gerçekleşmiş ve ihale yapılmış ise ResmiGazete’de yayınlanmadan bu ihale hangi yetkiyle yapılmıştır ve nasıl?
  4. 19 Mart 2019 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ‘‘Arifiye Tank Palet Fabrikası’nı 25 yıllığına Katar-Türk iş birliği BMC’ye devrettik’’ açıklaması ne ifade etmektedir? Devir işlemi gerçekleşmemiş ise Cumhurbaşkanının bu açıklaması yasalar karşısında ihaleye fesat karıştırma suçu değil midir?
  5. Devir işlemi henüz gerçekleşmemiş ise“Değer Tespit Komisyonu” oluşturulmuş mudur? Oluşturulmuş ise komisyon değer tespiti yapmış mıdır? Komisyon bir değer tespiti yapmış ise bu değer kaç Lira olarak belirlenmiştir?
  6. İhale yapıldı ise; ne zaman, nerede ve ResmiGazete’de ilan edilmeden nasıl yapılmıştır? Hangi usule göre yapılmıştır? İhaleye kaç firma teklif vermiştir? Verilen teklifler nelerdir?İhaleyi aldığı söylenen şirkete üretim ve satış garantisi verilmiş midir?
  7. İhale yapılmamış ise ihaleyi alacak şirkete üretim ve satış garantisi verilecek midir? Verilecek ise bu garantinin şartları ne olacaktır?
  8. Türk Telekom özelleştirmesi sonrası sözleşmeye aykırı arsa ve taşınmazların satıldığı gibi bir durum Tank Palet Fabrikası özelleştirmesi sonrasında da hasıl olur, fabrikanın üzerinde bulunduğu 1,8 milyon m2’lik arsa Maliye eski Bakanınızın tabiriyle ‘babalar gibi’ satılırsa tasarrufunuz ne yönde olacaktır? Böyle bir durumun gerçekleşmemesi için Bakanlığınızın ne gibi bir önlem ve tasarrufu olacaktır?
  9. Fabrikanın üretim skalası nedir? Kurulduğu günden bugüne kadar üretimi yapılan kalemler marka/model ve adetleri nedir?
  10. Fabrikada çalışan sivil ve askeri personel sayısı nedir?
  11. Fabrikada çalışan askeri ve sivil personel özelleştirmeden sonra da çalışmaya devam edecek midir? Edecek ise askeri personelimiz Katar ordusunun emrinde mi çalışacaklardır?

Yorumlar (0)