Süleyman Bülbül:Aydın ilindeki hava kalitesinin iyileştirilmesi için Bakanlığın bir eylem planı bulunmakta mıdır?

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Aydın ilinin hava kalitesinin tehlikeli grupta yer almasını Meclis’e taşıdı.

Vekil Haberleri 30.04.2019, 11:06
Süleyman Bülbül:Aydın ilindeki hava kalitesinin iyileştirilmesi için Bakanlığın bir eylem planı bulunmakta mıdır?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Çevre ve Şehircilik Bakanı Sayın Murat KURUM tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Süleyman BÜLBÜL

                                                                                                        Aydın Milletvekili

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından hazırlanan Hava Kalitesi İzleme İstasyonunun 27 Nisan 2019 tarihindeki verilere göre, Hava Kalitesi İndeksi 499 olarak ölçülen Aydın, tehlikeli grupta yer alan tek il olmuştur.

Bu durum Aydın ilinin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olabilecek kadar kötü olduğu anlamına gelmektedir.

Bu bağlamda,

1- Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarının verilerine göre Aydın ilinin hava kalitesinin sağlık sorunlarına neden olacak kadar kötü olmasının nedenleri nelerdir? Jeotermal Elektrik Santrallerinin (JES) hava kirliliğine etkisi nedir?

2- Aydın ilinde işletilmekte olan JES’lerin hava, toprak ve su kirliliğine etkileri araştırılmakta mıdır? Yapılan araştırmaların sonuçları neleridir? Bu sonuçlar neden kamuoyu ile paylaşılmamaktadır?

3- 2010-2016 yılları arasında Aydın ilinde kansere bağlı ölümlerin yüzde 18 arttığı belirtilmektedir. 2016-2019 yılları arasında, yıllara göre ve Aydın ilinin ilçelerine göre, kansere bağlı ölümlerin oranı nedir?

4- TUİK verilerine göre 2018 yılında, Aydın ilinde meydana gelen ölüm nedenlerinin büyük çoğunluğu solumun sistemi rahatsızlıkları olarak kayda geçmiştir. Aydın ilindeki hava kirliliğinin solumun yolu hastalıklarına etkisi ölçülmüş müdür? 

5- Aydın ilinde özellikle JES’lerin olduğu bölgelerde hissedilen çürük yumurta kokusunun nedeni Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez tarafından “Jeotermal alanlarının karakteristik göstergesi” olarak açıklanmıştır. Yapılan JES’lerin ardından Aydın ilindeki hidrojen sülfür gazı oranının arttığı bilinmektedir. 2007-2019 yılları arasında yıllara göre hidrojen sülfür gazı oranları nedir? Hava raporlarında bu gazın miktarı belirtilmekte midir? Bu gazın insan sağlığına etkileri nelerdir?

6- Aydın ilindeki hava kalitesinin iyileştirilmesi için Bakanlığın bir eylem planı bulunmakta mıdır?

Yorumlar (0)