banner773

SMA’lı çocuklara yardım ve destek kampanyası Meclis gündeminde

Sosyal medyada başlatılan ve hızla yayılan “Yılbaşı Özel Çekilişi’nden Türkiye Varlık Fonu’na kalan 75 milyon liranın SMA hastası çocukların tedavileri için kullanılması” kampanyası Meclis gündemine de taşındı.

Vekil Haberleri 04.01.2021, 13:54
SMA’lı çocuklara yardım ve destek kampanyası Meclis gündeminde

TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker soru önergesi; CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Meclis’te araştırma komisyonu kurulması için önerge verdi.

TBMM İdare Amiri, CHP Burdur Milletvekili Mehmet Göker, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın yanıtlaması istemiyle Meclis Başkanlığı’na verdiği soru önergesinde, Milli Piyango yılbaşı özel çekilişinden Varlık Fonu’na aktarılan 75 milyon liranın SMA hastaları için kullanılmasını gündeme getirdi.

Göker soru önergesinde, Milli Piyango’nun Türkiye Varlık Fonu’na aktarılan 75 milyon TL’lik ikramiyesi için sosyal medyada başlatılan “75 milyon TL, SMA hastası çocukların tedavilerine harcansın” kampanyasına atıf yaptı. Göker, Milli Piyango’nun yılbaşı ikramiyesinde 100 milyon liralık büyük ikramiyenin çeyrek bilete isabet ettiğini, ancak üç çeyrek bilet satılmadığı için 75 milyon liralık ikramiye tutarının Türkiye Varlık Fonu’na aktarıldığını dile getirdi.

SMA’LI HASTALARIN DURUMU FUAT OKTAY’A SORULDU

SMA olarak bilinen Spinal Musküler Atrofi hastalığının, kas kaybı ve zayıflığa sebep olan ve çok sık rastlanmayan bir hastalık olduğunu belirten Göker, “Vücutta yer alan pek çok kası tutarak hareket kabiliyetini etkileyen bu hastalık, hayat kalitesini oldukça düşürmektedir. Bebeklerde en sık rastlanan ölüm nedeni olarak kabul edilen SMA hastalığı, ülkemizde yaklaşık 6 bin ila 10 bin doğumda bir bebekte görülmektedir” dedi.

Göker,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’dan, “Milli Piyangodan varlık fonuna aktarılan 75 milyon liralık tutarın SMA hastası çocuklarımız için kullanılması hususunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Ülkemizde SMA hastası olup, tedavi olmak için Bakanlığa başvuruda bulunan kaç çocuğumuz bulunmaktadır” sorularına yanıt istedi. 

SMA’LI HASTALAR İÇİN MECLİS’TE KOMİSYON KURULMASI İSTENDİ

Öte yandan CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu da Milli Piyango Yılbaşı Özel Çekilişi’nden Türkiye Varlık Fonu’na aktarılan 75 milyon liranın SMA hastası çocukların tedavilerinde kullanılması için Meclis’te bir komisyon kurulmasını istedi.

Tanrıkulu Meclis Başkanlığı’na verdiği araştırma önergesinde, 27 Aralık 2020 tarihinde kabul edilen “7262 Sayılı Kitle İmha Silahlarının Yayılmasının Finansmanının Önlenmesine İlişkin Kanun” ile SMA’lı çocukların tedavisi için toplanan yardımların izne tabi tutulduğuna dikkat çekti. Çocukların mağduriyetinin giderilmesi için başlatılan yardımlarda kimden izin alınacağının ‘belirsiz’ olduğunu ifade eden Tanrıkulu, “Çocuklarının tedavileri için zamanla yarışan aileler, valilikten izin sürecinin uzun sürmesi ile daha da çaresiz duruma düşeceklerini belirtmektedir” dedi.

SMA’lı çocukların tedavi sorunun çözümü için Milli Piyango’nun Yılbaşı Özel Çekilişi’nden Türkiye Varlık Fonu’na kalan 75 milyon liralık kaynağın kullanılabileceğini hatırlatan Tanrıkulu, “75 Milyon TL’nin SMA Hastalarının tedavisinde kullanılması için gerekli somut adımların atılması amacıyla Meclis Araştırması açılmasını” istedi.

Yorumlar (0)