Sivas: Faili Belli Katliam

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, 26 yıl önce Sivas’ta yaşanan insanlık suçu Madımak Katliamına ilişkin bir açıklama yaptı.

Vekil Haberleri 02.07.2019, 12:24
Sivas: Faili Belli Katliam

 “Sivas, faili belli bir katliamdır” diyen Sarıbal, “Sivas katliamında devlet görevlilerinin, siyasilerin tümünün sorumluluğu var. Cezasızlık hakim olduğu, yapanın yanına kar kaldığı için bu olaylar yaşanıyor. Eğer yüzleşmezsek ne yazık ki benzer olaylar olmaya devam edecek” dedi.

 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal’ın açıklaması şöyle:

“Bundan 26 yıl önce 1993 yılının 2 Temmuz’unda Sivas’ta bir insanlık suçu işlendi.

Pir Sultan Abdal Derneği’nin Sivas’ta düzenlediği Pir Sultan Abdal Şenliklerine katılmak üzere bu kente giden 33 ozan, yazar, aydın ile iki otel çalışanı 35 kişi kaldıkları Madımak Oteli’nde yakılarak katledildiler.

Katliam göz göre gerçekleşti. Başta Türk Edebiyatının usta çınarı Aziz Nesin olmak üzere şenliğe katılanların hedef gösterildiği bildiriler dağıtıldı. Katliamın gerçekleştiği gün kalabalıklar otel etrafında toplanırken, ellerinde bidonlarla oteli yakmaya çalışırken güvenlik güçleri sadece seyretti.

İlin valisi başta olmak üzere bütün mülki amirler adım adım gelen katliamı önlemede yetersiz kaldı.

Polis, jandarma ve itfaiye müdahale ettiğinde 35 insan hayatını kaybetmişti.

Sorumlulardan Hesap Sorulmadı

Faili belli olan bu katliamdır. Sivas katliamında devlet görevlilerinin, siyasilerin tümünün sorumluluğu var.

O dönemin iktidarı ve sonrasında gelen iktidarlar işlenen insanlık suçunun hesabını sormadı. 26 yıldır Madımak ateşi canımızı yakmaya devam ediyor.

Bugün ülkeyi yöneten iktidar ise Madımak Katliamını unutturmak için büyük çaba harcadı.

Sivas Katliamının görüldüğü Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi 13 Mart 2012’de “zaman aşımı” kararı ile davayı kapattı. Davanın zaman aşımına uğradığını hatırlatan ve görüşünü soran gazetecilere dönemin Başbakan’ı AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, '’Milletimiz için, ülkemiz için hayırlı olsun’ diyerek adeta memnuniyetini dile getirdi.

Katliamı gerçekleştirenlerin avukatları daha sonra bu ülkenin en önemli kurumlarında en üst seviyede görevlere getirilerek ödüllendirildi.

Cezasızlık, yapanın yanına kar kalıyor. Hesap verilmiyor. Devlet yüzleşmiyor. Türkiye’nin en büyük problemi bu.

Eğer Dersim’le, Maraş, Çorum ile yüzleşseydi bunları yaşamamış olurduk. Dolayısıyla sistem sorunu bu.

Dileğimiz ve isteğimiz Türkiye’nin bu olaylarla tek tek yüzleşmesidir.

Bu yapılmadığı sürece, cezasızlık egemen olduğu sürece bundan sonra yapılacak katliamların önüne geçilemeyeceğini söylemek gerekir.

Unutmadık, unutturmayacağız ve mutlaka devran döndüğünde hesabını soracağız.”

Yorumlar (0)