Sığınma Evini İfşa Eden Komiser İddiası Meclis Gündeminde!

Cumhuriyet Halk Partisi Ankara Milletvekili ve TBMM Kadın-Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu üyesi Gamze Taşcıer, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun yanıtlaması istemiyle bir önerge vererek, şiddet gördüğü için karakola giden ve sığınma evine yönlendirilen kadının adresini ifşa eden komiser iddiasını sordu.

Vekil Haberleri 03.06.2020, 11:28
Sığınma Evini İfşa Eden Komiser İddiası Meclis Gündeminde!

Mor Çatı Kadın Sığınma Vakfı'nın, bir komiserin arkadaşı olan saldırgana eşinin sığınma evi adresini söylediğine dair açıklama yaptığını hatırlatan Taşcıer, İstanbul Sözleşmesi ve 6284 sayılı kanun uyarınca kolluk kuvvetlerine gerekli eğitimlerin verilip verilmediğini ve bugüne kadar bu hükümlere aykırı hareket eden kaç kişi hakkında soruşturma başlatıldığını sordu.

CHP'li Gamze Taşcıer'in önergesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

Ecz. Gamze TAŞCIER

Ankara Milletvekili

Kadın sığınma evleri, erkek şiddetine maruz bırakılan kadınların çocuklarıyla birlikte kalabildikleri, sosyal, psikolojik ve hukuki destek de alabildikleri, devletin gözlem, denetim ve korumasındaki yerlerdir. Kadınların uğradıkları şiddet ya da aldıkları tehditlerden korunabilmek ve can güvenliklerini sağlayabilmek için sığındıkları evlerin adresleri, kendilerine şiddet uygulayan şahıslardan korunabilmeleri için gizli tutulmakta, kimseyle paylaşılmamaktadır. Bu hayati bir zorunluluktur. Ancak Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı tarafından yapılan açıklamada ve basın yayın kuruluşlarında yer alan habere göre, evli olduğu erkeğin şiddetinden kaçmak için karakola giden kadın, sığınma evine yönlendirilmiş, karakolda çalışan bir komiser ise şiddete maruz bırakılan kadının adresini saldırgan erkeğe söylemiştir.

Bu çerçeveden hareketle,

  1. Sığınma evine yönlendirilen ve devletin koruması altına giren şiddet mağduru kadının yerini ifşa ettiği iddia edilen komiser hakkında adli ve idari soruşturma başlatılmış mıdır?
  2. Polis, jandarma ve bekçilere, ülkemizin de imzacısı olduğu İstanbul Sözleşmesi’nin 15’inci maddesi uyarınca, şiddetolaylarının önlenmesi ve tespit edilmesi, kadın erkek eşitliği, mağdurların ihtiyaçları vehaklarının yanı sıra, ikincil mağduriyetin önlenmesi konularında uygun bir şekilde eğitim verilmekte midir? Veriliyorsa bu eğitimin içerik detayları nedir?
  3. İstanbul Sözleşmesi, 6284 sayılı kanun, ilgili yönetmelik ve genelgelere kolluk güçlerince uyulmadığı, bunun sonucunda çok sayıda kadının şiddete maruz kaldığı ya da öldürüldüğü vakalar bilinmektedir. İlgili yasalara ve hükümlere uymayan görevliler hakkında bugüne kadar kaç işlem yapılmıştır? Bu işlemlerin sonuçları nedir?

Yorumlar (0)