SEZGİN TANRIKULU:YAPILAN İYİLEŞTİRMELER KAZALARI AZALTMADI!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU,2018 yılı Ramazan Bayramı tatili süresince, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında, yaklaşık 392 kişinin yaralanmış, 58 kişinin ise yaşamını yitirmişti. 2019 yılı Ramazan Bayramı tatili süresince ise, Türkiye genelinde şehirlerarası ve şehiriçi yollar ile kırsal yerleşim birimlerinde meydana gelen trafik kazalarında 650 kişinin yaralandığı, 91 kişinin ise yaşamını yitirdiği haberleri basına yansımıştır.

Vekil Haberleri 10.06.2019, 10:12 10.06.2019, 10:25
SEZGİN TANRIKULU:YAPILAN İYİLEŞTİRMELER KAZALARI AZALTMADI!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

2018 yılı Ramazan Bayramı tatili süresince, Türkiye genelinde meydana gelen trafik kazalarında, yaklaşık 392 kişinin yaralanmış, 58 kişinin ise yaşamını yitirmişti.

2019 yılı Ramazan Bayramı tatili süresince ise, Türkiye genelinde şehirlerarası ve şehiriçi yollar ile kırsal yerleşim birimlerinde meydana gelen trafik kazalarında 650 kişinin yaralandığı, 91 kişinin ise yaşamını yitirdiği haberleri basına yansımıştır.

Ülkemizde yıllardır yaşanan trafik kazaları maddi ve manevi hasarlara neden olmaktadır. Trafik kazaları sonucu her yıl çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmekte ya da yaralanmaktadır. Kimi kazalar ise psikolojik travmalar yaratmaktadır. Alınan tedbirler ya da alınıldığı düşünülen tedbirler yetersiz kalmaktadır.

Yanlış ulaşım politikaları ve sürücü eğitimlerinde uygulanan hatalar görmezden gelinerek sorun sadece ötelenmektedir. Ulaşım ve trafik politikalarının yeniden gözden geçirilmesi elzemdir.

Yeni yapılan ya da iyileştirilen karayollarının trafik kazalarını azaltacağı düşüncesi kabul edilebilir değildir. Gelişmiş ülkelerin yolcu ve yük taşımacılığı için demiryolları, hava yolları ve deniz yollarına yatırım yaptığı, bu sayede güvenliğin arttığı, zaman bakımından ve ekonomik açıdan kazançlar sağlandığı görülmektedir. Ülkemizde ise yanlış ulaşım politikaları nedeni ile yıllardır sadece karayolu taşımacılığına önem verilmekte ve diğer alternatifler göz ardı edilmektedir. Sürücülerin bilinçlendirilmemesi, karayolu altyapılarının ve onarımlarındaki ihmaller, trafik denetimlerinin yetersizliği, trafiğe elverişsiz araçların denetimsizliği gibi birçok faktörün birleşimi ülkemizde trafik sorunu oluşturmaktadır.

Yapılan köprüler, duble yollar, viyadükler vb. yapılar altyapının sadece görülen kısmıdır. İnşa edilmesinin üzerinden henüz bir yıl geçmeden ülkemizde asfalt yollarda göçükler oluşmakta, yağan ilk yağmurda birçok karayolunda su birikintileri görülmektedir. Yük taşımacılığı için kullanılması gereken araçlarda mevsimlik işçiler taşınmakta ve acı olaylara sebebiyet vermektedir.

Trafik kazalarının nedenleri ile uygulanan ulaşım politikalarının kazalara etkilerinin araştırılarak; etkili, sürekli ve somut önlemlerin alınması amacıyla Anayasanın 98’inci, İçtüzüğün 104 ve 105’inci maddeleri gereğince Meclis Araştırması açılması için gereğini saygılarımızla arz ederiz.

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

Yorumlar (0)