Sezgin Tanrıkulu:Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir

2013 yılında yapılan ihaleNisan 2019 itibariyle havayolu ulaşımına başlayan İstanbul Havalimanı inşaatında oldukça sık iş kazaları yaşanmıştır. İş kazalarının büyük bir bölümünün ölümlü iş kazaları olduğu da bilinmektedir.

Vekil Haberleri 19.04.2019, 10:47
Sezgin Tanrıkulu:Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

2013 yılında yapılan ihaleNisan 2019 itibariyle havayolu ulaşımına başlayan İstanbul  Havalimanı inşaatında oldukça sık iş kazaları yaşanmıştır. İş kazalarının büyük bir bölümünün ölümlü iş kazaları olduğu da bilinmektedir. 

Ölümlü iş kazalarının yanı sıra 3. Havalimanı inşaatında çalışma mevzuatının amir hükümlerine de aykırı çalışma biçimlerinin ve çalışma koşullarının bulunduğu, İş Kanununa aykırı alt-işveren uygulamalarının olduğu ve işçilerin haklarının bu tür uygulamalar nedeniyle fiilen uygulanamadığı, ücret ve sosyal güvenlik haklarına yönelik kısıtlamalar olduğu belirtilmektedir. Özellikle inşaatın yetiştirilmesi için inşaatta çalışan işçilerin çalışma saatlerinin günlük üst sınır olan 12 saatin ve haftalık 45 saatin üzerinde olduğu ve bu çalışma karşılığı fazla çalışma ücreti ve diğer izin haklarının da verilmediği ifade edilmiştir. 

Ocak Ayında 159, Şubat Ayında 125 ve Mart Ayında en az 108 işçi olmak üzere; Türkiye’de 2019 yılının ilk üç ayında en az 392 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. 

Mart ayında hayatını kaybeden 108 emekçinin 85’i ücretli (işçi ve memur), 23’ü kendi nam ve hesabına çalışanlar olup (çiftçi ve esnaf), hayatını kaybedenlerin 4’ü kadın,104’ü erkek işçidir. 

Kadın işçi cinayetlerinin tarım ve sağlık işkollarında gerçekleştiği görülmektedir. 4’ü tarımda ve 1’i inşaatta olmak üzere beş çocuğumuz iş kazalarında yaşamını yitirmiştir. 

11 mülteci/göçmen işçi yaşamını yitirmiştir. 

İş cinayetlerinde ölümler en çok inşaat, tarım, taşımacılık, belediye/genel işler, ticaret/büro, madencilik, kimya ve enerji işkollarında gerçekleşmiştir. 

2019 Mart Ayında tarımda ölen işçilerin yüzde 32’i ise ücretli çalışanlardır. 

İş kazaları ve sebebiyet verdiği ölümler dahilinde belirtilen sorunların, mevzuata aykırı uygulamaların ve iş kazalarının nedenlerinin belirlenerek; işçilerin, emekçilerin sağlıklı bir ortamda çalışabilmesi, haklarının gerçek anlamda koruyucu yasal düzenlemelerle hayata geçirilebilmesi için etkili ve sürekli önlemlerin ivedi alınarak; benzer ölümlerinin yaşanmasının önüne geçilmesi, yaşanan ölümlerde ihmali ve sorumluluğu bulunanların belirlenerek haklarında gerekli yasal işlemlerin başlatılması amacıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İç Tüzüğü'nün 104 ve 105' inci Maddeleri uyarınca bir Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

 İstanbul Milletvekili

Yorumlar (0)