Sezgin Tanrıkulu'ndan Saraya Kayyum Soruları!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemi ile kayyum olarak atanan kişileri yaptığı ve yaptırdığı, yaptırmak için harcadığı parak miktarı gibi birçok çenmli hususta sorular soruldu.

Vekil Haberleri 02.05.2019, 10:00 02.05.2019, 10:01
Sezgin Tanrıkulu'ndan Saraya Kayyum Soruları!

Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu tarafından Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın cevaplaması istemi ile kayyum olarak atanan kişileri yaptığı ve yaptırdığı, yaptırmak için harcadığı parak miktarı gibi birçok çenmli hususta sorular soruldu.

İşte Sezgin Tanrıkulu'nun TBMM Başkanlığı'na sunduğu soru önergesi;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA 

Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim. 

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU 
İstanbul Milletvekili 


Diyarbakır Sur Belediyesi'ne Eylül 2016'da atanan kayyumun, makamına yaptırdığı, altın renginde döşenen banyo ve tuvaletin faturasının 324 bin 129 lira tuttuğu; banyodaki lavabo ve tezgah ile muslukların, duş kenarlığının, ayna çerçevesinin, peçeteliğin, çöp kovasının, tuvalet fırçasının ve banyo borularının altın renginde olduğu haberleri basına yansımıştır. 

Ankara Etimesgut Kaymakamlığı görevinden, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına 1 Kasım 2016'da kayyum olarak atanan ve son seçimde de AKP'den aday olan Cumali Atilla döneminde belediye binasında yapılan işler, tefrişat ve alınan mobilyalara 2 milyon 127 bin 725 lira ödendiği yine basına yansıyan haberler arasındadır. 

Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Vali Mustafa Yaman’ın, 3 ay içerisinde belediye bütçesinden "ağırlama bedeli" ve kente seçim çalışmaları için gelen AKP'li Bakanlar için toplamda 1 milyon 588 bin TL harcama yaptığı, kuruyemiş ve kahve alımı için ödenen miktarın ise, söz konusu harcamaların en dikkat çeken başlıkları arasında yer aldığı, kayyum yönetiminin, Ocak Ayında 34 bin 550 TL, Şubat’ta 73 bin 900 TL ve Mart’ta 56 bin 100 TL olmak üzere toplamda 164 bin 550 TL’ye sadece kuruyemiş ve kahve alımı yaptığı; 3 kalem şeklinde faturalandırılan harcamaların “ağırlama bedeli” olarak kayıt altına alındığı ve “Ağırlanan” kişilerin kim olduğuna dair ise herhangi bir bilgiye yer verilmediği haberleri de basına yansımıştır. 

Belediye bütçesinden son 3 ay içerisinde, farklı tarihlerde AKP’nin seçim çalışmaları için kente gelen AKP’li yöneticiler, eski ve mevcut Bakanlar için ciddi harcamalar yapıldığı, 27 Ocak tarihinde şehre gelen Milli Savunma Bakanı için belediye bütçesinden 40 bin 500 TL karşılığında araç kiralaması yapıldığı, 22 Şubat tarihinde ise yemek hesabı için 147 bin TL harcama yapıldığı iddia edilmiştir. 

Seçim çalışmaları için 12 Mart tarihinde şehre gelen Gençlik ve Spor Bakanı ile eşlik edenler için yemek faturasına belediyeye bütçesinden 169 bin TL harcama yapıldığı iddiaları mevcuttur. 

İçişleri Bakanının şehre geldiği 19 Ocak tarihinde, “hizmet alımı” adı altında belediye bütçesinden 247 bin TL harcama yapıldığı, Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısının şehre geldiği 19 Şubat’ta 121 bin 270 TL, AKP Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın şehre geldiği 18 Şubat tarihinde belediye bütçesinden “hizmet alımı” adı altında 107 bin 900 TL harcama yapıldığı ve 12 Ocak’ta seçim çalışmaları için şehre gelen AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal için ise 132 bin 580 TL harcama yapıldığı yine iddialar arasındadır. 

Bu bağlamda; 

1.Diyarbakır Sur Belediyesi'ne Eylül 2016'da atanan kayyumun, makamına yaptırdığı, altın renginde döşenen banyo ve tuvaletin 324 bin 129 lira tutan faturasının tanzimi bahse konu kayyumdan yapılacak mıdır? 

2.Ankara Etimesgut Kaymakamlığı görevinden, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığına 1 Kasım 2016'da kayyum olarak atanan ve son seçimde de AKP'den aday olan Cumali Atilla döneminde belediye binasında yapılan işler, tefrişat ve alınan mobilyalara ödenen 2 milyon 127 bin 725 liranın tanzimi bahse konu kayyumdan yapılacak mıdır? 

3.Ülke genelinde tasarruf tedbirlerinden bahsedilirken, belediyelere atanan kayyumların kendi zevkleri ve gösteriş çabaları uğruna milyonları bulan harcamaları ile ilgili olarak neden soruşturma başlatılmamıştır? 

4.Kayyumların vatandaşların ihtiyaçlarını görmezden gelip, kendi zevkleri uğruna yaptıkları milyonluk harcamalar göz önüne alındığında, Türkiye'de il ve ilçelere göre atanan kayyumların görevde kaldıkları süre içerisinde belediye bütçelerinden yaptıkları harcamaların, dağılımlarına göre, toplamı ne kadardır? 

5.Mardin Büyükşehir Belediyesi Kayyumu Vali Mustafa Yaman’ın, 3 ay içerisinde belediye bütçesinden "ağırlama bedeli" ve kente seçim çalışmaları için gelen AKP'li Bakanlar için toplamda 1 milyon 588 bin TL harcama yaptığı ve Ocak Ayında 34 bin 550 TL, Şubat’ta 73 bin 900 TL ve Mart’ta 56 bin 100 TL olmak üzere toplamda 164 bin 550 TL’ye sadece kuruyemiş ve kahve alımı yaptığı iddiaları doğru mudur? 

4.3 kalem şeklinde faturalandırılan harcamaların “ağırlama bedeli” olarak kayıt altına alındığı ve “Ağırlanan” kişilerin kim olduğuna dair herhangi bir bilgiye yer verilmediği iddiası doğru mudur? 

5.Anılan iddialar doğru ise, ağırlanan kişiler kimlerdir? 

6.İçişleri Bakanının Mardin'e geldiği 19 Ocak tarihinde, “hizmet alımı” adı altında belediye bütçesinden 247 bin TL harcama yapıldığı iddiası doğru ise, bahse konu hizmet alımı detayları nedir? 

7.Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısının Mardin'e geldiği 19 Şubat’ta 121 bin 270 TL, AKP Kars Milletvekili Ahmet Arslan’ın Mardin'e geldiği 18 Şubat tarihinde belediye bütçesinden “hizmet alımı” adı altında 107 bin 900 TL harcama yapıldığı ve 12 Ocak’ta seçim çalışmaları için Mardin'e gelen AKP Kahramanmaraş Milletvekili Mahir Ünal için ise 132 bin 580 TL harcama yapıldığı iddiaları doğru ise, bahse konu harcama ve hizmet alımı detayları nelerdir? 

8 Belediyelere atanan kayyumlar aracılığı ile AKP'nin seçim çalışmaları esnasında detayları açıklanmayan tüm harcamalar ile ilgili olarak kamuoyuna açıklama yapılacak mıdır?

Yorumlar (0)