Sezgin Tanrıkulu'ndan Saraya İşkence Sorusu!

Ankara Emniyetine dışarıdan gelen ve kendilerini MİT olarak tanıtan kişiler tarafından KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeline işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? 2. Gözaltında tutulan kişilerin itirafçı olmak istememeleri nedeniyle işkenceye maruz kaldığı iddiaları doğru mudur?

Vekil Haberleri 01.06.2019, 09:36
Sezgin Tanrıkulu'ndan Saraya İşkence Sorusu!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

  Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.

                                                                                               Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                                                                                    İstanbul Milletvekili

 

Ankara Barosu’na bağlı Avukat Hakları Merkezi ile Cezaevi Kurulu ve İnsan Hakları Merkezi’nin hazırladığı raporda, KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeli olan yaklaşık 100 kişinin işkenceye maruz kaldığı belirtilmiştir.

 

 

Bu bağlamda;

 

1.    Ankara Emniyetine dışarıdan gelen ve kendilerini MİT olarak tanıtan kişiler tarafından KHK ile ihraç edilen Dışişleri Bakanlığı personeline işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?

2.    Gözaltında tutulan kişilerin itirafçı olmak istememeleri nedeniyle işkenceye maruz kaldığı iddiaları doğru mudur? 

3.    Kendilerini MİT personeli olarak tanıtan kişilerin kimlik tespiti yapılmış mıdır? Söz konusu kişiler hakkında yasal işlemler başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

4.    Bayılana kadar dövülen bir diplomatın hastaneye kaldırıldığı fakat doktorların herhangi bir rapor düzenlemediği iddiaları doğru mudur?

5.    İddialar doğru ise, rapor düzenlemediği öne sürülen doktor ya da doktorlar kimdir ve hangi hastanede görev yapmaktadır? Söz konusu doktor ya da doktorlar hakkında ne tür işlemler başlatılmıştır?

6.    İşkenceye maruz kaldığı iddia edilen kişilerin avukatları ile görüştürülmemesinin gerekçesi nedir?

7.    31 Mayıs 2019 tarihi itibariyle işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı şikâyetiyle açılan dava sayısı kaçtır?

8.    Bahse konu olan davalar nasıl sonuçlandırılmıştır?

9.    31 Mayıs 2019 tarihi itibariyle gözaltında işkence ve kötü muameleye maruz kaldığı şikâyetiyle kaç başvuru yapılmıştır?

10.  Söz konusu başvurular neticesinde açılan dava sayısı kaçtır? Bu davaların kaç tanesi Türkiye aleyhine sonuçlanmıştır?

Yorumlar (0)