SEZGİN TANRIKULU HAYVAN ÖLÜMLERİNİN SEBEPLERİNİ SORDU!

TANRIKULU Hayvan Ölümlerinin Sebeplerinin Araştırılması ve İhmali ve Sorumluluğu Bulunanların Tespit Edilip Haklarında Gerekli Yasal İşlemlerin Başlatılması Amacıyla Meclis Araştırması Açılmasını İstedi!

Vekil Haberleri 27.07.2019, 09:45
SEZGİN TANRIKULU HAYVAN ÖLÜMLERİNİN SEBEPLERİNİ SORDU!

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

Türkiye’de hızla artan hayvana şiddet, toplu zehirleme ve ölümle sonuçlanabilen tecavüz vakaları toplumumuzun şiddete eğiliminin son derece arttığını gözler önüne sermekte ve hayvanlar için dünyamızı yaşanmaz kılarak can güvenliklerini tehlike altına almaktadır. Çocukların dahi oyun olarak hayvanlara zarar vermeye başladığı günümüzde 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, mevcut haliyle hayvanları koruma işlevini yerine getirememekte ve hayvanların "can" değil, "mal" olarak algılandığı Türk Ceza Kanunu, sadece "sahipli" hayvanlara verilen zararı cezaya tabi tutmaktadır. Bu cezalar da “malı zarar gören kişiye tazminat” niteliğinde olup caydırıcı yönü bulunmamaktadır.

27. Yasama Dönemi başlangıcı öncesinde AKP tarafından “Meclis açılır açılmaz ilk iş!” denen 5199 Sayılı Kanunun geliştirilmesi konusu, 2 yasama yılında da kendine yer bulamamış ve hayvanlara bireysel verilen zararların yanı sıra hayvan parkları da çoğalmış ve tamamen ticari kullanımları başlamıştır. Bu gibi işletmelerde hayvanların beden bütünlüklerinin bozulduğuna, aç ve susuz, hijyen koşullarından uzak bırakıldıklarına dair görüntüler mevcuttur. İstanbul’da bir hayvanat bahçesindeki timsaha temizlik görevlisi tarafından bayıltılarak tecavüz edildiği ortaya çıkmış ve sanık mahkemede suçunu itiraf ederek 6 aydır timsaha tecavüz ettiğini beyan etmiştir. Uzuvları kesilip terk edilmiş halde bulunan yavru hayvan ölümleri toplumda infial yaratmıştır. Örneklendirilen vakalar ve niceleri kabahat kapsamında değerlendirilmiş olup idari para cezası ve görevden uzaklaştırmalarla son bulmuştur.

Binlerce yıl önce evcilleştirilen köpekler, kafes dövüşleri için karanlık odalarda çiğ etle beslenerek tekrar vahşileştirilmektedir. Cins hayvanların yaşamları boyunca çektiği acılar ve genetikleriyle oynanması sebebiyle doğuştan ırk hastalıklarına yatkın olmaları göz ardı edilerek üretilmesi devam etmekte olup, insanlar sahiplenmekten çok satın almaya teşvik edilmekte ve cins hayvanlar petshoplarda satın alınmayı beklerken hastalanarak yaşamlarının daha da kısalması önemsenmemektedir.

Büyükşehir ve ilçe belediyelerine ait iktidardan yeni devralınan barınaklarda başlatılan iyileştirme çalışmalarında hayvanların tuvalet ve yemek ihtiyaçlarını aynı ortamda karşıladığı ve dışkıları ile mamalarının birbirine karıştığı gözlemlenmiştir. Hayvanların çoğunun rahatsızlığı basit bir merhem sürme işlemi ile geçirilebilecekken, gözleri dahi iltihaplı derecede bakımsız ve işletmelerin de ticari kaygılar ile yönetilerek denetimsizliğe teslim edildiği görülmüştür.

CHP İzmir Büyükşehir Belediyesi ile CHP Antalya Büyükşehir Belediyeleri’nin 31 Mart’ta gerçekleşen Mahalli İdareler Seçimlerini kazanmalarının ardından yaptıkları ilk işin şehirlerinde fayton kullanımını sonlandırmak olması ve CHP Ankara Büyükşehir Belediyesinin de ilk işinin sokak hayvanları sorunlarının çözüm ortakları olarak STK’larla bir araya gelmesinin tüm Türkiye’ye yayılmasını temenni ederek, 5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun bir an önce kabahat kapsamından çıkarılarak suç kapsamına alınması ve cezaların caydırıcı niteliklerinin gözden geçirilerek artırılmasını; işletmelerin denetim altına alınarak hayvan ölümlerinin sebeplerinin araştırılması ve ihmali ve sorumluluğu bulunanların tespit edilip haklarında gerekli yasal işlemlerin başlatılması; sokak hayvanlarının toplatılıp kısırlaştırma ameliyatı ve yaralı/hasta ise tedavisi sonrasında sokağa geri bırakılması, saldırgan hayvanların ise rehabilite edilmesi konularında hazineden bütçe ayrılması; her türlü şiddet fiilinin sahipli/sahipsiz hayvan ayrımı gözetilmeksizin ayrı ayrı düzenlenerek tüm hak ihlallerinin tespit edilip önüne geçilmesi ve hayvan satışının durdurulması amaçlarıyla Anayasa'nın 98'inci, TBMM İçtüzüğü'nün 104 ve 105'inci Maddeleri uyarınca Meclis Araştırması açılmasını arz ve teklif ederiz.     

 

Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

İstanbul Milletvekili

Yorumlar (0)