Sezgin Tanrıkulu: A.B isimli mahkuma gardiyanlar tarafından işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?

İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A9 Koğuşu’nda A.B isimli mahkuma gardiyanlar tarafından işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak inceleme ve soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

Vekil Haberleri 03.05.2019, 10:09 03.05.2019, 10:44
Sezgin Tanrıkulu: A.B isimli mahkuma gardiyanlar tarafından işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur?

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 

 

 Aşağıdaki sorularımın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Sayın Fuat OKTAY tarafından yazılı olarak yanıtlandırılmasını arz ederim.

 

 

 

 

 

                                                                                           Av. Dr. M. Sezgin TANRIKULU

                 İstanbul Milletvekili

 
          İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A9 Koğuşu’nda A.B isimli mahkuma, 17 Nisan 2019 tarihinde arkadaşıyla tartıştığı için 10 gardiyan tarafından ayakları bağlanarak işkenceye yapıldığı ve olaydan 5 gün sonra hastaneye götürüldüğü iddiaları mevcuttur. 

           Hastaneden alınan raporun da gardiyanlar tarafından yok edildiği ve mahkumun konuşması durumunda başka bir cezaevine gönderilmekle tehdit edildiği de yine iddialar arasındadır. 

            Bu bağlamda;

1.    İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu A9 Koğuşu’nda A.B isimli mahkuma gardiyanlar tarafından işkence yapıldığı iddiaları doğru mudur? İddialar ile ilgili olarak inceleme ve  soruşturma başlatılmış mıdır ya da başlatılacak mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

2.    İşkence uyguladığı iddia edilen 10 gardiyan hakkında cezaevi yönetimi tarafından soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa, güncel akıbeti nedir?

3.    İşkence uyguladığı iddia edilen 10 gardiyan hakkında daha önce emsal teşkil eden bir şikayet mevcut mudur?

4.    İskenderun T Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda işkence yapıldığına dair son 5 yılda yapılan şikayet sayısı kaçtır? Yapılan şikayetler ile ilgili ne tür işlemler yapılmıştır? 

5.    A.B isimli mahkumun güncel sağlık durumu nasıldır? 

6.    Son 5 yılda Türkiye genelinde illere göre cezaevlerinde işkence ve kötü muamele ile ilgili yetkili mercilere yapılan başvuru sayısı kaçtır? 

Yorumlar (0)