Serkan Topal’dan Hükumete çağrı: Deniz Mahallesindeki yıkımı durdurun!

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Samandağ İlçesinde kıyı kenar çizgisi gerekçe gösterilerek yıkımı istenen konutlarla ilgili hükumete yıkımı durdurun çağrısı geldi.

Vekil Haberleri 08.07.2019, 16:45
Serkan Topal’dan  Hükumete çağrı:   Deniz Mahallesindeki yıkımı durdurun!

Konu’yu yazılı soru önergesi vererek TBMM gündemine taşıyan Topal, 3194 sayılı İmar Barışı yasası gereği ilan edilen İmar Barışından yararlanan sakinler, ilgili yapı kullanım izinlerini alarak oturmaya devam etmektedirler.  Şimdi yıkım kararı alınarak vatandaşlarımız mağdur edilmemelidir , dedi.

Serkan Topal’ın Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemi ile   TBMM ‘ye verdiği önerge şöyle:

“Samandağ ilçemizin Deniz Mahallesinde 1960 yılında inşaa edilen, “Deniz Sitesi” adı ile bir yerleşim birimi var. Bu sitede yaklaşık 200 aile ikamet etmektedir.  Ancak bu site “Kıyı Kenar Çizgisi” mevzuatı gerekçe gösterilerek kamulaştırılmıştır.  Kamulaştırma sonrasında mesken sahiplerinin aynı konutlarda kira karşılığı oturmalarına devlet tarafından izin verilmiş, konutların kullanım ömrünü tamamlanmasına kadar miras yolu ile geçmesi dahil, her türlü devir hakkı da sağlanmıştır. 

3194 sayılı İmar Barışı yasası gereği ilan edilen İmar Barışından yararlanan sakinler, ilgili yapı kullanım izinlerini alarak oturmaya devam etmektedirler. Bu hususta, genel  kuralın imarın kullanım ömrünü tamamlaması olarak addedilmesi ve konutların bu sebeple yıkılması yönünde olması beklenirken; Samandağ Kaymakamlığı 2019 yılı Mayıs ayında ani bir kararla,  yapının uygun olmadığını gerekçe göstererek sakinlerden, 15 gün içerisinde konutları tahliye etmelerini istemektedir.

Bu itibarla;

1-            Söz konusu olan Samandağ İlçesi Deniz Mahallesi Deniz Sitesi’nde bulunan konutlar ne zaman inşaa edilmiştir. Bu konut alanı, kooperatifleşme veya bireysel yapılaşma ile mi?  İnşa edildi? Devletin bu alan ile ilgili herhangi bir teşviki olmuş mudur?

2-            Deniz Sitesi’nin,  Kıyı Kenar çizgisi mevzuatı gereği kamulaştırması ne zaman yapılmıştır. Bu kamulaştırma  ile maliklere ödenen daire başı fiyat ne kadardır. Bu fiyatlar rayiç bedele uygun mudur?

3-            Deniz Sitesi’nde bulunan konutların imar barışı kapsamında  yapı kullanım izinleri alınmış mıdır? Bu izinler ne kadar süre ile geçerlidir. Kaymakamlık, bu izinler alınmasına karşın neden yıkım kararı almıştır. Bu alan yıkım sonrası nasıl değerlendirilecektir?

4-            Sitede oturan sakinler kaç yıldır burada ikamet etmektedirler.  Tahliye sonrası bu vatandaşlarımızın barınma durumu ne olacaktır.  Sosyal devlet ilkesi gereği bu yurttaşlara barınma için bir yer  tahsisi yapılmış mıdır?  Mahalle bütünlüğü korunması adına TOKİ devreye sokularak  site sakinlerine konut yapmayı düşünüyor musunuz? “

Yorumlar (0)