banner773

Serkan Topal: Suudi Arabistan’a ihracatta analiz sıkıntısı giderilmelidir

Ülkemizden Suudi Arabistan’a yapılan sebze ve meyve ihracatında yaşanan analiz sıkıntılarını dile getiren CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal,“Suudi Arabistan’a ihracat yapan iş adamlarımız zor durumdadırlar, çünkü bu durum ciddi anlamda ürün kaybına neden olmaktadır.

Vekil Haberleri 19.07.2019, 12:14
Serkan Topal:  Suudi Arabistan’a ihracatta analiz sıkıntısı giderilmelidir

Konuyu Suudi Arabistan Büyükelçimiz yakından bilmesine karşın henüz ciddi anlamda bir çözüm bulunamamıştır”, dedi. Konu ile ilgili olarak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi veren Topal, Dışişleri ve Tarım  Bakanlıklarınıçözüm için  bir an önce devreye girmesini talep etti. Serkan Topal TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesinde şu görüşlere yer verdi.

“Suudi Arabistan Hükumeti, son bir yıldır Türkiye’den ithal edilen sebze ve meyvede standartların üzerinde ilaç kalıntılarına rastlanıldığı gerekçesi ile denetimlerin artırılmasını talep etmiştir.

Denetim için yapılan analizler, ithalat gümrüğü yerine farklı alanlarda yapılması taze meyve ve sebzenin zaman kaybından dolayı bozulmasına neden olmaktadır. 

Suudi Arabistan’a ihracat yapan iş adamlarımız zor durumdadırlar, çünkü bu durum ciddi anlamda ürün kaybına neden olmaktadır. Konuyu Suudi Arabistan Büyükelçimiz yakından bilmesine karşın henüz ciddi anlamda bir çözüm bulunamamıştır.

Bu itibarla;

1-            Suudi Arabistan’a gönderilen taze meyve  ve sebze ürünlerinde ilaç  standartların üzerinde ilaç kalıntısının olduğu doğru mudur?

2-            Türkiye’den ihraç edilen sebze ve meyve ürünleri, ihraç öncesinde herhangi bir analize tabi tutulmakta mıdır? Bu analizler hangi laboratuvarlarda yapılmaktadır. Bu laboratuvarların uluslararası geçerliliği var mıdır?

3-            Suudi Arabistan ile yapılan ikili anlaşmalarda, Türkiye’deki tarım Bakanlığımıza ait Laboratuvarların tanınırlığı var mıdır? Yoksa neden bu anlaşmalara konulmamıştır?

4-            Özellikle Meyve ve Sebze ihracatı konusunda zaman zaman ciddi sıkıntıların yaşandığı bilmesine karşın neden önlem alınmamaktadır?

5-            Riyad Büyükelçiliğimiz konu ile ilgili ne gibi girişimlerde bulunmaktadır? Konunun çözümü için, Dışişleri ve Tarım Bakanlıklarımız, devreye girmiş midir? Bu bağlamda Suudi Arabistan’a gönderilen herhangi bir Tarım Bakanlığı heyetimiz var mıdır?

6-            Suudi Arabistan’da denetim gerekçesi ile bekletilen ürünlerden bozulan, kullanılmaz hale gelen ürün miktarı ne kadardır? Bu ürünlerin ekonomik değeri nedir?”

Yorumlar (0)