Serkan Topal: Reyhanlı’yı karıştırmak isteyen odaklar ortaya çıkarılmalıdır.

CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal, Reyhanlı’da yaşanan son patlama olayını TBMM ‘nin gündemine taşıdı.

Vekil Haberleri 15.07.2019, 15:00
Serkan Topal: Reyhanlı’yı karıştırmak isteyen odaklar ortaya çıkarılmalıdır.

Reyhanlı’da yaşanan terör ve mülteci kaynaklı sorunların ve nedenlerinin tespit edilmesi bu konuda çözüm önerilerinin geliştirilmesi açısından TBMM’nin devreye girmesi kaçınılmazdır, diyen Serkan Topal,bu amaçla; Anayasanın 98. İç tüzüğün 104 ve 105. Maddesi gereğince bir komisyon kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını talep etti.

Topal’ın TBMM Başkanlığına verdiği Araştırma Önergesi şöyle:

REYHANLI HALKINININ BİRLİĞİNİ BOZMAK İSTİYORLAR

Suriye’de başlayan iç savaşın etkilerini en çok hisseden yerleşim birimlerimizin başında Reyhanlı ilçemiz gelmektedir. 11 Şubat 2013’de Cilvegözü sınır kapımızda başlayan bombalı terör eylemleri daha sonra 11 Mayıs 2013’de Reyhanlı kent merkezinde gerçekleştirilen ve tarihe Reyhanlı saldırısı olarak geçen eylemler yaşandı. Sonuçları bakımından çok ağır tablonun ortaya çıktığı bir dizi bombalı eylemde, çoğu vatandaşımız olan 57 kişi yaşamını yitirdi. Yüzlerce vatandaşımızın yaralandığı ve çok sayıda ev ve iş yerinin hasar gördüğü eylemler kenti büyük bir moral çöküntüsü içerisine sokmuştur. Tüm bunlara karşın Reyhanlı halkı devletin bekası, milletin birliği adına her eylemden sonra evlerine bayraklarımızı asmış ve teröre karşı taviz vermeden dimdik ayakta durmuştur. Reyhanlı Halkının bu dayanışma duygusu kimi odakları rahatsız etmiş olacak ki, bu odaklar; her fırsatta bir terör eylemi ortaya koymaktan asla geri durmamışlardır.

Suriyeli bir cenazede

10 Haziran 2019 günü, Suriye vatandaşı bir teröristin cenazesinin Reyhanlı hastanesinden alınışı sırasında dahi bir anda binlerce insanın toplanması ve olayı bir gövde gösterisine dönüştürme girişimi Reyhanlı’yı karıştırmak isteyen güçlerin adeta bir provası olarak kamuoyuna yansımıştır. Bu küresel odaklar bunlarla yetinmeyeceği açıkça ortadadır.  Son olarak 6 Temmuz 2019 günü Reyhanlı yine bir patlama ile sarsıldı. Bir otomobilde patlayan bombanın amacına ulaşmadan patlamış veya patlatılmış olması sevindirici olmakla birlikte oldukça da düşündürücü bir olaydır. Bu son olay da gösteriyor ki, Reyhanlı üzerinde emelleri olan şer odakları boş durmamaktadırlar, bundan sonrada boş durmayacaklardır. Ortaya çıkacak en ufak bir güvenlik zafiyetinde en acımasız eylemlerini hayata geçirmekten asla kaçınmayacaklardır.

Tüm bu yaşananların sebep sonuç ilişkisini ortaya çıkarmak adına derinlemesine bir çalışmanın yapılması gerekmektedir. Olayların sadece güvenlik boyunun değerlendirilmesi sorunu çözmediği ortaya çıkmıştır. Bölgede var olan sığınmacı varlığı, insani boyutun ötesine geçerek demografik yapının bozulmasına neden olmuştur. Sosyolojik ve Psikolojik birçok sorunun ortaya çıkmasına neden olan bu durum ağır bir ekonomik sorunu da birlikte getirmiştir.

Reyhanlı’da yaşanan terör ve mülteci kaynaklı sorunların ve nedenlerinin tespit edilmesi bu konuda çözüm önerilerinin geliştirilmesi açısından TBMM’nin devreye girmesi kaçınılmazdır.

Bu amaçla; Anayasanın 98. İç tüzüğün 104 ve 105. Maddesi gereğince bir komisyon kurularak konunun tüm boyutları ile araştırılmasını arz ederim.


Yorumlar (0)