SERKAN TOPAL: 70 BİN ŞANTİYE KAPANDI

Ekonomik kriz nedeniyle taahhütleriniyerine getiremeyen firmaların tasfiye taleplerini TBMM gündemine taşıyan CHP Hatay Milletvekili Serkan Topal; Yaklaşık 70 bin sektör temsilcisi tasfiye talebinde bulunarak, ekiplerini dağıtmış şantiyelerini kapatmıştır.

Vekil Haberleri 16.07.2019, 13:28
SERKAN TOPAL: 70 BİN ŞANTİYE KAPANDI

Ancak geçen 6 aylık süreye rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı Tasfiye işlemlerine onay vermeyerek durumu belirsizliğe sürüklemiştir. Mevcut durum birçok firmanın iflas etmesine neden olmuştur, dedi. Serkan Topal’ın Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay’ın cevaplaması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği yazılı soru önergesi şöyle:

“Ağustos 2018’de başlayan döviz kuru artışı ve fiyat istikrarsızlığı piyasada ciddi anlamda krize yol açmış ve özellikle kamuya sabit fiyat/anahtar teslimi iş yapan müteahhitleri zor durumda bırakmıştır.

Birçok inşaat şantiyesinin kapanmasına neden olan bu durum, sektörün piyasaya olan ödemeleri konusunda da ciddi sorun oluşturmuştur. Oluşan bu istikrarsızlık nedeniyle sektör temsilcileri kamudan bir dizi taleplerde bulunarak tasfiye talep etmişlerdir.

Bu nedenle; medyana gelen sıkıntıların giderilmesi için çıkarılan 7161 sayılı kanun, 18 Ocak 2019 tarihinde, 30659 sayılı resmi gazetede yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Ancak yasada bulunan ilgili maddeye göre, Tasfiye Kararı’nın Hazine ve Maliye Bakanlığının uygun görmesi halinde uygulanacağı hükme bağlanmıştır.

Yaklaşık 70 bin sektör temsilcisi tasfiye talebinde bulunarak, ekiplerini dağıtmış şantiyelerini kapatmıştır. Ancak geçen 6 aylık süreye rağmen Hazine ve Maliye Bakanlığı Tasfiye işlemlerine onay vermeyerek durumu belirsizliğe sürüklemiştir. Mevcut durum birçok firmanın iflas etmesine neden olmuş, piyasa dengelerini alt üst etmiştir.

Bu itibarla;

  1. Tasfiye talebinde bulunan kamu müteahhitlerinin sayısı ne kadardır? Bu müteahhitlerin uhdesinde bulunan taahhüt miktarının ekonomik değeri ne kadardır? Bu taahhütlerde fiziki gerçekleşme oranı nedir?
  2. Tasfiye talebinde bulunan yüklenicilerin kamudan alacakları var mıdır? Bu alacak miktarı ne kadardır? İstihkak ödemeleri hangi gerekçelerle yapılmamaktadır?
  3. Tasfiye talep edilen işler hangi yöntemle yapılmaktadır. Anahtar teslimi veya sabit fiyat uygulaması bu işler içinde geçerli midir? Olağan dışı ekonomik koşulların yaşandığı bir süreçte fiyat farkı verilmesi düşünülmekte midir? 
  4. Hazine ve Maliye Bakanlığı hangi gerekçelerle tasfiyeye izin vermemektedir? Kanunun yürürlüğe girdiği günden itibaren Tasfiye izni verilen firma var mıdır? Bunların sayısı nedir? Ve bu Firmalar hangileridir? Hangi projeyi üstlenmişlerdir?

Yorumlar (0)