Şehirler arası geçişler herkese yasak İşçilere serbest !

CHP İstanbul Milletvekili Gürsel Tekin, "işçiler koronavirüs salgını nedeniyle; sokağa çıkma yasağı, ücretli izin, kısa çalışma ödeneği ve yasal dayanağı olan iş bırakma hakkı gibi çözümler beklerken, son yayınlanan genelge ile fabrikalara gitmelerinin önü resmen açılmış oldu." dedi.

Vekil Haberleri 04.04.2020, 12:35
Şehirler arası geçişler herkese yasak İşçilere serbest !

Tekin, "bilindiği üzere, İstanbul’dan işçilerin çalışmak için il değiştirerek gittiği yerlerin başında Gebze geliyor. Bu anlamda, Kocaeli- Gebze’de bulunan sanayi bölgesi en riskli bölgeyi oluşturuyor. Aynı şekil Gebze’den İstanbul'a gelen çalışan işçiler de mevcut. Hal böyle olunca Koronavirüs tespit edilen fabrikalara her gün yenileri eklenecek. İşçiler bu krizi, bir yandan fiziksel, diğer yandan ekonomik olarak nasıl atlatabileceklerine dair korkunç bir ikilemle karşı karşıyayken, yüz binlerce kişiyi çalışmak için bir ilden diğer bir ile gitmek durumunda bırakan iktidarı anlayamıyorum. Bu tam bir akıl tutulması.. Sağlıkları için endişelenen, hala ailelerini beslemek, giydirmek, kira veya banka borcu ödemek zorunda kalan işçilerimize, çalışanlarımıza bunu reva gören iktidarı anlamakta güçlük çekiyorum. Daha neyi bekliyorsunuz? Salgının merkezi fabrikalar olduktan sonra mı aklınız başınıza gelecek? diyerek, şu soruları Bakan Zehra Zümrüt Selçuk'a yöneltti.

  • "Evde kal" kampanyası yapılırken ve şehirler arası geçişler herkese yasaklanmışken, işçiler neden hariç tutulmuştur?
  • İstanbul’da ikamet etmesine rağmen iş yeri farklı illerde bulunan; çalışan, iş yeri sahibi ve yönetici sayısı kaçtır? Aynı şekilde; İstanbul dışında ikamet etmesine rağmen İstanbul’da çalışanlarının sayısı nedir?
  • Başka illerde çalışmak zorunda olan işçiler ücretli izne ayrılmadıkları sürece, salgının yayılma merkezlerinin fabrikalar haline geleceğinin farkında mısınız?
  • İller arasında oluşturulan giriş/çıkış kontrol noktalarında;  uzun süreli bekleme, gecikme ve kuyruklar oluşmaktadır. Çalışmak zorunda olan kişiler açısından bu sorunu nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?
  • “İdari izinli sayılacak” açıklamasına rağmen 20 yaş altı işçilerin çalışmak zorunda kaldıkları iddia ediliyor. Bu hususta ne gibi önlemler almayı düşünüyorsunuz?

Yorumlar (0)